rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Kemiön Venetsia

 • Pohjapiirustukseen on lisätty vain puun sijainti ja teksti Asunto 4. Puu on pahis, joka aiheutti satojen tuhansien vahingot. Minä asuin nelosessa.
  Pohjapiirustukseen on lisätty vain puun sijainti ja teksti Asunto 4. Puu on pahis, joka aiheutti satojen tuhansien vahingot. Minä asuin nelosessa.
 • Tämä on ainoasta kuvasarjasta, jossa näkyy sen puun oksia, joka rikkoi salaojituksen, joka sai maan routimaan, joka rikkoi katon ja putket. Tarinan pahis siis. Pannu- tai nykyisen lämmönjakohuoneen ikkuna on edelleen rikki ja ollut jo yli 4 vuotta.
  Tämä on ainoasta kuvasarjasta, jossa näkyy sen puun oksia, joka rikkoi salaojituksen, joka sai maan routimaan, joka rikkoi katon ja putket. Tarinan pahis siis. Pannu- tai nykyisen lämmönjakohuoneen ikkuna on edelleen rikki ja ollut jo yli 4 vuotta.
 • Suunnitteluvirhe, kuten oikealla näkyvä huojuva tiiliseinä, joka ei ole ylhäältä tuettu. Joskus, ilmeisesti kuivana kautena, se huojuu vapaammin ja joskus taas ei. Joku minua neuvoi, että pitää muistaa auton lämmitysjohto aina irroittaa ettei seinä lähde auton mukaan lähtiessä. Piharemonttia tehneet rakennusmiehet järkyttyivät, kun esittelin seinää vasta sen jälkeen kun he olivat olleet kuopassa, jota uudelle salaojitukselle kaivettiin. Henki siinä tosiaankin olisi lähtenyt seinän kaatuessa päälle.
  Suunnitteluvirhe, kuten oikealla näkyvä huojuva tiiliseinä, joka ei ole ylhäältä tuettu. Joskus, ilmeisesti kuivana kautena, se huojuu vapaammin ja joskus taas ei. Joku minua neuvoi, että pitää muistaa auton lämmitysjohto aina irroittaa ettei seinä lähde auton mukaan lähtiessä. Piharemonttia tehneet rakennusmiehet järkyttyivät, kun esittelin seinää vasta sen jälkeen kun he olivat olleet kuopassa, jota uudelle salaojitukselle kaivettiin. Henki siinä tosiaankin olisi lähtenyt seinän kaatuessa päälle.
 • Asunto 4:n takapiha tulvan aikaan.
  Asunto 4:n takapiha tulvan aikaan.
 • Asunto 4:n etupiha kevättulvan aikaan.
  Asunto 4:n etupiha kevättulvan aikaan.
 • Asunto 4:n takapiha kevättulvan aikaan. Tämän jälkeen kaivoin molemmille puolille taloa avo-ojat ja tulviminen rauhoittui.
  Asunto 4:n takapiha kevättulvan aikaan. Tämän jälkeen kaivoin molemmille puolille taloa avo-ojat ja tulviminen rauhoittui.
 • Silloiselle naisystävälle tekemäni hyönteisverkkoikkuna.
  Silloiselle naisystävälle tekemäni hyönteisverkkoikkuna.
 • Ei listojen tekemiseen ilmaisesta lattialaminaatista tarvita kuin pyörösaha ja ruuvipuristin, johon sahan kiinnittää.
  Ei listojen tekemiseen ilmaisesta lattialaminaatista tarvita kuin pyörösaha ja ruuvipuristin, johon sahan kiinnittää.
 • Sienten kuivaustasoja ja hakasnaulain, jolla rakennelma liiman lisäksi kasattiin.
  Sienten kuivaustasoja ja hakasnaulain, jolla rakennelma liiman lisäksi kasattiin.
 • Asunto 2.
  Asunto 2.
 • Tässä kohtaa kuumavesiputkessa oli pieni reikä. Kuinkahan paljon niitä epäpuhtauksia siinä chileläisessä kuparissa vielä onkaan. Hyvällä onnella jatketaan eteenpäin. Ei sitä nyt sentään kolmansia käyttövesiputkia asenneta taloon, jonka piirustukset on hyväksytty -74 ja vuotoja on ollut vasta kaksi kertaa uusissa putkissa.
  Tässä kohtaa kuumavesiputkessa oli pieni reikä. Kuinkahan paljon niitä epäpuhtauksia siinä chileläisessä kuparissa vielä onkaan. Hyvällä onnella jatketaan eteenpäin. Ei sitä nyt sentään kolmansia käyttövesiputkia asenneta taloon, jonka piirustukset on hyväksytty -74 ja vuotoja on ollut vasta kaksi kertaa uusissa putkissa.
 • Kemiön Venetsia
 • Kemiön Venetsia
 • Hyvä paikka meditoida
  Hyvä paikka meditoida
 • "Pohjaveden" pinnan taso.
  "Pohjaveden" pinnan taso.
 • Vanha ja uusi salaojaputki kohtaavat
  Vanha ja uusi salaojaputki kohtaavat
 • Saviränni.
  Saviränni.
 • Nyt saviränni on vuorattu ohuealla sora- ja multakerroksella sekä nurmen siemenet kylvetty.
  Nyt saviränni on vuorattu ohuealla sora- ja multakerroksella sekä nurmen siemenet kylvetty.
 • Tässä valmistuu työpöytäni uusi pöytälevy. Alla on työtasona valkoinen ovi, sitten pöytälevyn lautainen keskikehikko ja päällä ilmaisesta lattialaminaatista liimattu pintataso.
  Tässä valmistuu työpöytäni uusi pöytälevy. Alla on työtasona valkoinen ovi, sitten pöytälevyn lautainen keskikehikko ja päällä ilmaisesta lattialaminaatista liimattu pintataso.
 • Järvi jonka kuivaamiseksi piti jälkikäteen lisätä oma sala-ojan haara. Paksu savikerros ei läpäise vettä.
  Järvi jonka kuivaamiseksi piti jälkikäteen lisätä oma sala-ojan haara. Paksu savikerros ei läpäise vettä.
 • Hieman herkkutatteja kuivumassa saunan pukuhuoneessa.
  Hieman herkkutatteja kuivumassa saunan pukuhuoneessa.
 • Saunan pesuhuone.
  Saunan pesuhuone.
 • Salaojan rikkonut puu jätti jälkensä myös ulkoseinään.
  Salaojan rikkonut puu jätti jälkensä myös ulkoseinään.
 • Missään en ole nähnyt samanlaista pihaa, mutta onhan se sora kallista.
  Missään en ole nähnyt samanlaista pihaa, mutta onhan se sora kallista.
 • Julkisivuremonttia tehdessä ovia ja ikkunoita ei kannata vaihtaa eikä edes puuttuvia ja katkeilleita listoja kannata korvata.
  Julkisivuremonttia tehdessä ovia ja ikkunoita ei kannata vaihtaa eikä edes puuttuvia ja katkeilleita listoja kannata korvata.
 • Entisen asuntoni takaovi. Kannattaa jättää maalaamatta varsinkin suoraan etelään päin oleva seinän puuosat.
  Entisen asuntoni takaovi. Kannattaa jättää maalaamatta varsinkin suoraan etelään päin oleva seinän puuosat.
 • Hyvin kuumennettu kattila.
  Hyvin kuumennettu kattila.
 • Asunnon 3 keittiö
  Asunnon 3 keittiö
 • Jännän kaarevasti muotoiltu katto.
  Jännän kaarevasti muotoiltu katto.
 • Kaksi viikkoa purun aloittamisen jälkeen jäljellä on vielä hieman viimeistelyä.
  Kaksi viikkoa purun aloittamisen jälkeen jäljellä on vielä hieman viimeistelyä.
 • Maksaisitko tämän laskun, jos aivojesi koko olisi herne, pähkinä vai mikä?
Entä mitä aivokokoa edellyttää tämän perinnän siirtäminen perintäyhtiölle?
  Maksaisitko tämän laskun, jos aivojesi koko olisi herne, pähkinä vai mikä? Entä mitä aivokokoa edellyttää tämän perinnän siirtäminen perintäyhtiölle?

Kalliolle, kukkulalle rakennan minä majani lauletaan kansanlaulussa. Sitten kun ne kukkulat oli jo rakennettu ja maanviljelys ei ollut enää niin tärkeää tai kannattavaa, ruvettiin rakentamaan jopa savipelloille. Ongelmiahan siitä seurasi. Tämä on tarina talosta, jonka puu ja olematon sekä ammattitaidoton isännöinti melkein tuhosi. Sivujuonena on tarina siitä, miten tienasin muuttamalla Kemiöstä pois. Olisi ollut halvempaa purkaa ja rakentaa kunnolla, mutta kun vähitellen remontoidaan, palaa ja on kiinni liian paljon rahaa. Ja se remontointi tehdään tietysti taiteen kaikkien sääntöjen mukaisesti mahdollisimman pihisti ja usein aika päättömästi.

Useimmat paikalliset tuntevat tämän talon Rauma-Repolan talona, joka rakennutti sen alun perin metsureidensa vuokra-asunnoiksi. Isännöinti oli siis jossain kaukana. En tiedä mahdollisista välivaiheista, mutta vuonna 2014 omistaja oli turkulainen, joka pääsääntöisesti ei viitsinyt Kemiön asioista välittää tai käydä paikan päällä. Tällä hetkellä omistaja asuu Kaarinassa ja hän välittää vain sijoituksensa tuotosta vaikka se sitten pitäisi käytännössä varastaa. Kun sijoittaa purkutaloon, se pitää maksattaa vuokralaisilla.

Silloin kun muutin taloon, sitä kaupattiin peräti yli 200 000 € hintaan, mutta pian myynti-ilmoitus ja muiden asuntojen vuokrausilmoitukset vedettiin netistä pois. Asunnon 3 vuokralaiset olivat saaneet häädön ja lopulta, hiljaksiin, he häipyivät häiritsemästä ja toisessa päädyssä asunut puolalainen merimieskin muutti pois, ilmeisesti koska hänen asunnossaan käyttövesiputkistossa oli ollut vuoto. Ykkösen viimeisin vesivahinko sattui siis muistaakseni vuoden 2015 alussa, koska ihmettelin puolalaisen muuttoa ennen vuoden sopimussakon kumoutumista. Hän oli muuttanut taloon vain vähän minun jälkeeni.

Mitä on välipohjassa asuntojen 1 ja 2 kohdilla? Kukaan ei ole sinne nähnyt talon rakentamisen jälkeen, koska kummassakaan päässä ei ole tarkistusluukkua. Sinne on kuitenkin vuotanut vettä niin runsaasti, että se on valunut asunnon 2 sisälle. Mitä ja kuinka kauan siellä on muhinut. Miksi etupihan puolella vuonna 2016 tapahtuneen vesiputken vuodon jälkeen se oli katto, joka ensin homehtui. Mitä on välipohjassa?

Joskus vuoden 2016 loppupuolella harkitsin puolivakavissani talon ostamista. Puolittain siksi, että päädyin talon arvossa yhteen Euroon ja remontoinnin olevan kannattavaa vain omana työnä ja siihen olisi vaadittu kunkin asunnon ostajalta soveltuvia rakennus- tai remontointitaitoja sekä varallisuutta materiaalien ostoon sekä mahdollisiin vuokrakoneisiin. Sellaista porukkaa on vähän vaikea löytää. Oma kokemukseni on puutteellinen putki- ja maanrakennuksen alalla. Kirvesmiehen hommat ja pintaremontointi on tuttua ja sähkötyöt olen aina tehnyt itse. Ulkopuolisella teettäen verottaja tekisi summittaisen arvioni mukaan hankkeesta tappiollisen. Tietysti 3 300 m² tontilla ja jo vedetyllä kunnallistekniikalla oli oma arvonsa, mutta mitä maksaisi purkaminen? Siksi se yksi Euro.

Miksi minä jäin asumaan purkutaloon, jossa saattoi olla homettakin? Sen takia, että olin ainoa asukas ja taloussiipi oli yksin minun käytössäni. Ei vaaraa riidoista naapureiden kanssa, jos olisi halunnut tehdä jotain typerää, kuten huudattaa stereoita täysillä öisin tai mitä tahansa. Se oli siis käytännössä omakotitalo ja niiden ongelmien välissä oli talon toinen terveessä kunnossa oleva asunto 3. Varaston yhteydessä oli "harrastehuone", jossa oli lähinnä puutyöpajani. Saunalla kuivasin syksyisin sieniä. Kiukaan ohjausjärjestelmä oli rikki, mutta sen huomasin hyvin myöhään. Sauna ei ollut siinä kunnossa muutenkaan, että siellä olisi halunnut saunoa.

Sitten se vaikeampi kysymys. Miksi sinne muutin? Vuokrasopimus on päivätty 29.4. ja vasen jalkani oli niin kipeä, että en käynyt takapihalla ja etupihan puoli on pohjoisen puolella. En myöskään tiennyt huoneistojen järjestystä ja kun valitsemani oli päädyssä oli vain kolmanneksen mahdollisuus, että minulla olisi seinänaapuri. Sisätiloihin nopea silmäys ja mahdollisimman nopeasti taas istumaan autoon, jotta kipu hellittäisi. Lisäselityksenä vielä alueesta on se, että tiesin jo aiemmin saarella asuneena hävyttömän hyvät herkkutatti ja suppilovahveropaikat, jonne ajetaan tämä idyllisen näköisen rivitaloalueen läpi. Lisäksi talon sijaintihan on aika ihanteellinen.

Omistajan vaihdos 21.3.2017

Ville Rantala pääsi otsikoihin myymällä Ursuk Oy:n ja kiinteistöt, joissa se toimi. Kaupasta kirjoitti Kauppalehti 11.12.2016 ja mm. Ilta-Sanomat vajaa vuosi myöhemmin, 1.11.2017, kun edellisen vuoden verotiedot julkistettiin. YLE:n uutisen mukaan Rantala ansaitsi 2016 lähes 20 miljoonaa euroa.

Kemiön Venetsia omistaja silloin, kun minä sinne muutin, oli Minera-asunnot Oy, joka omisti useita kiinteistöjä Varsinais-Suomessa. Ilmeisesti vuonna 2017 perustettu RA-asunnot osti kaikki Minera-asuntojen kiinteistöt.

Kesällä alkoi sitten remontointi. Ensin uudet salaojat ja sitten ulkolaudoitus. Myös kaikki tyhjänä olleet asunnot pintaremontoitiin. Ensimmäiset uudet asukkaat muuttivat lokakuussa ja viimeinenkin tyhjä asunto sai asukkaat joulukuussa 2017.

Muutin pois maaliskuun loppupuolella 2018, onneksi.

Miten paljon puun kasvatus maksaa?

Silloin kun salaojituksen tukkinut paju kaadettiin keväällä 2017, sen rungon halkaisija oli noin 60 cm. Missä vaiheessa salaoja oli tukkeutunut ja kuinka vanha paju oli? Sen takia kuitenkin käyttövesiputkisto piti uusia. Putkiremontin hinnaksi lasketaan vähintään 500 €/m² eli vähintään 140 000 €.

Keskuslämmityksen putkiston laskennallinen käyttöikä on 100 vuotta, koska kyseessä on suljettu kierto, syövyttävää happea ei sinne pääse. Sen takia sen hinnasta on vaikea löytää nyrkkisääntöä, mutta oletetaan, että sekin olisi 500 €/m² eli vähintään 140 000 €.

Kesän 2017 piharemontti maksoi yli 100 000 €. Tosin samalla tehtiin aika paljon muutakin. Tähän asti summa on jo 380 000 €. Entä sitten asunnossa 1 keskuslämmitysputkiston korjaus, asunnossa 2 vesikaton korjaus ja sen repeämisestä johtuneen vesivahingon korjaus. Halpa chileläinen kupariputki on aiheuttanut kaksi vesivahinkoa. Asunnossa 1 vuodenvaihteessa 2014 ja 2015 ei ehtinyt kovin paljon vahinkoa sattua. Noin pari metriä leveä alue seinästä turmeltui. Asunto 2 sen sijaan oli tyhjillään, kun loppuvuodesta 2016 siellä kuumavesiputki vuosi. Voi vain arvailla kuinka kauan. Voi tietysti kysyä, oliko puun vika, että uusi käyttövesiputkisto oli kelvottoman huonoa materiaalia. Sen voi kuitenkin sanoa, että niitä kahta vuotoa ei olisi ollut ilman puuta.

Mitä sanoisi arvioksi? 450 000 €, mutta vähintään 350 000 €, ehkä jopa 550 000 €. Ei kannata kasvattaa puuta väärässä paikassa.

Miten paljon taitamaton isännöinti maksaa?

En tiedä miten paljon Ville Rantala on joutunut muita oppirahoja maksamaan, mutta minulle kolmen kuukauden vuokran, 1545 € ja muutto- ja uuden asunnon hankintakulut, 528,64 €, yhteensä 2073,64 €. Lisäksi hän joutuu palauttamaan vuokravakuuden, 844 €, jonka hän käytännössä yritti varastaa minulta. Jos Rantala ei olisi suostunut maksamaan kaikkia haastehakemuksessa vaadittua, hän olisi todennäköisesti joutunut maksamaan myös minun oikeuskuluni, jotka olivat sopimukseen päästessä 5 342 €. Lisäksi korkolain mukaisesti  7 % korkoa minulle muuttopäivästäni lähtien. Oikeuden päätöksellä arvioisin oppirahoiksi noin 10 000 €. Asianajajani oli kuitenkin armollinen, kun vihjasi kulujen nousevan moninkertaisiksi varsinaiseen korvaukseen nähden ja Rantala lopultä älysi puhua lakimiehen kanssa, joka kai myös laskutti oppirahoja. Lisäksi oikeuskulut maksaa kotivakuutukseni oikeusturvan perusteella ja omavastuun oikeusapu.

Riita alkoi siitä, että Rantala kävi talon talousrakennuksen saunalla ensimmäistä kertaa syyskuun alussa eli puolisen vuotta sen jälkeen, kun hän oli ostanut sen. Kuntotarkastusta ei siis oltu tehty eikä hän ollut tutustunut ostamaansa taloon kunnolla edes ennen remontoinnin aloittamista. Sen verran seurasin tapahtumia pihalla, että päättelin pääurakoitsijan ja Rantalan yhdessä suunnitelleen remontin. Saunan remontointi ei ilmeisesti edes kuulunut siihen, myös koska sen aloitti vasta pääremontin jälkeen mies, jota en ollut aiemmin nähnyt.

Sain 5.9.2017 päivätyn varsin omituisen laskun: "As Oy Kemiön Niityn saunatilojen käyttö 2016 - 2017, Tilat + sähkö 400 €". Siis on omistanut talon puoli vuotta ja laskuttaa kahdelta vuodelta yhteisten tilojen käytöstä ja sähköstä, jota kului eniten talvella autoni lämmitykseen sekä talon ulkovalaistukseen, jotka kaikki olivat samassa talon yhteisessä sähkömittarissa. Vastasin siihen 17.9. "Lasku on perusteeton, joten en maksa sitä." Samana päivänä lähetin myös viestin: "Vuokrantarkistus on vuokrasopimuksessani sovittu kunkin vuoden ensimmäiseen päivään." Minulle oli ilmoitettu melkoisesta vuokrankorotuksesta alkaen 1.10. ja sopimuksessa vuokrantarkistuspäivä oli 1.1.

Tässä vaiheessa oli täysin selvää, että hän tarvitsee opetusta isännöinnissä, mutta hän maksaisi siitä minulle. Kyllä hän maksoi myös perintäyhtiölle, jolle hän antoi tehtäväksi periä tuota naurettavaa laskua. Minä tietysti reklamoin aina eräpäivänä. Visma PPG Oy:n maksuvaatimuksen eräpäivä oli perjantaina  3.11.2017. Tieto siitä välittyi aikaisintaan maanantaina ja vuokrasopimukseni purkuilmoitus on päivätty torstaina 9.11.2017. Purku on tietysti väärä termi. Minun pitäisi muuttaa pois kuuden kuukauden päästä joulukuun alusta lähtien.

Ennen tuon purkuilmoituksen lähettämistä Rantala oli soittanut minulle ja kertoi pöyristyneensä saunatilojen kuntoa, valitti herkkutattien kuivaamisesta suihkuhuoneessa, viinin käymisastioista lauteilla ja kysyi kuka maksaisi rikkinäisen muovimaton takia kastuneen betonilattian kuivauksen sekä maksaisinko sen 400 €. Minun vastaukseni voi arvata. Hän sitten ilmoitti irtisanovansa minut, koska omisti talon. Hän päätti puhelun "Sinä olet vitun tyhmä jätkä". Vasta puhelun päätyttyä nauroin ääneen.

Mietin kyllä varsin tarkkaan ennen kuin lähetin seuraavan kiitos-viestin parin päivän kuluttua saatuani purkuilmoituksen:

"Kiitos ilmoituksesta, että olet valmis maksamaan muuttokuluni sekä uuden huoneiston hankkimisesta aiheutuneet kulut ja kolmen kuukauden vuokraa vastaavan määrän hyvityksenä huoneiston vaihtamisen aiheuttamasta haitasta asuinhuoneiston vuokrauslain 57 § ( http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950481?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=vuokralainen#L7P57 ) mukaisesti.

On se kivaa kun on rahaa poltettavaksi asti. Maksa kiltisti. Käräjöiminen on kallista sinulle."

Lakitekstin selitys: Hyvän tavan mukaisina pidetään omaan käyttöön ottamista tai myyntiä varten.

Vaarana olisi se, että Rantala huomaisi perua sopimuksen purun, lavastaisi myynnin tai jotain muuta. Tuossa vaiheessa kuitenkin luotin arviooni, että hän on kuuma-kalle, joka ärsytettäessä tekee vain lisää virheitä.

Whom the gods would destroy they first make mad.

Ensimmäinen lisävirhe oli korottaa vuokraa vuodenvaihteessa tuntuvasti. Järjestin muuttoni niin, että maksoin korotettua vuokraa juuri tuon kolme kuukautta. Kohtuuton vuokrankorotus olisi minulle myös lisäetu oikeudessa. Täysin remontoidussa 12 m² suuremmassa asunnossa vuokra oli vain 40 € korkeampi. Minun entisen asuntoni kohtuullisen vuokran arvioisin noin 150 € sitä alhaisemmaksi eli ylihinnaksi 110 €.

Itse varoin tekemästä mitään virheitä. Vuokravakuuden vähentäminen vuokrasta olisi tietysti ollut houkuttelevaa. Se olikin Rantalan toinen lisävirhe. Hän yritti varastaa rahani. Siihen liittyvä viestienvaihto johti siihen, että täysin passiivinen ja epäpätevä oikeusaputoimiston oikeusavustaja totesi, että välillämme on luottamuspula ja kieltäytyi tehtävästä. Nykyisen kanssa kaikki yhteydenpito on tapahtunut pääosin sähköpostin välityksellä ja harvoilla puhelinsoitoilla. Minulla on skanneri, mutta kaikki paperit piti kopioida Turussa ja käydä paikan päällä oikeusaputoimistossa kaksi kertaa. Tuntui hallintoalamaiselta, huh!

Kolmas lisävirhe oli se, että entisen asuntoni remontointi aloitettiin vasta neljä kuukautta muuttoni jälkeen. Uuden asianajajani pyytäessä kuitteja väitetyistä siivouskuluista Rantala yritti jälleen periä 400 € vuokravakuudesta selittyksenä, että saunan käyttöni on ollut laitonta (sinne pääsee kaikkien asuntojen avaimilla ja minä olin herkkutattien satokaudella ainoa), neljäs.

En tiedä mihin väliin sijoittaisin viidennen, mutta hän ei irtisanonut kolmen muun asunnon vuokrasopimusta. Millä perustella sitä, että neljän asunnon talosta yksi piti saada tyhjäksi myyntiä varten? (Lisäksi myöhemmin hän kehui minun asianajajalleni omistavansa noin viisisataa asuntoa, kuten myös entiselle naapurilleni.) Minun onnekseni talo vielä paloi, tilanne lukittu, oikeusjutun voitto täysin varma.

Kukahan mahtoi olla se vitun tyhmä jätkä.

Tulipalo 9.8.2018

Tulipalosta uutisoivat ainakin Turun Sanomat, Rivitalo tuhoutui tulipalossa Kemiönsaaressa – lähialueen asukkaita evakuoitiin sakean savun vuoksi ja Salon Seudun Sanomat, Neljän asunnon rivitalo tuhoutui tulipalossa Kemiönsaaressa, asukkaat saatiin evakuoitua. Kuulin kolmosen asukkaalta, joka oli Facebook-kaverini jo ennen muuttoaan naapurikseni, että tulipalon aiheuttajaksi arveltiin hänen kissojaan tai koiriaan, jotka olisivat saaneet lieden päälle, liedellä kattila, jossa rasvaa tai rasvaista ruokaa eli rasvapalo, joka vastaa voimaltaan polttoaineastian sytyttämistä. Palon huomasi ensimmäisenä viereisen talon naapuri, joka pyysi minua Facebook-kaverikseen ja ilmoitti siitä sitten minulle.

Savunmuodostusta olen ihmetellyt ja epäillyt, että Rantala väärissä paikoissa säästävänä ei olisi remontin yhteydessä huolehtinut palovaroittimista. Penny wise, pound foolish. Vuokrattavana olevan asunnon palovaroittimista vastaa vuokranantaja ja on hieman kohtuutonta odottaa, että kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti osaisi kiinnittää niiden puuttumiseen huomiota. Rantalalla saattaa siis olla vaikeuksia saada korvauksia rakennuksesta vakuutusyhtiöltä. Milla ainakin muisteli ettei olisi palovaroittimia nähnyt enkä minäkään älynnyt ennen purkamista tarkistaa asiaa. Kävin paikalla pari kertaa kuvaamassa sen kahden kuukauden aikana, kun se odotti purkamista, myös sisällä, mutta muiden asunnot kiinnostivat niin vähän, että niitä kuvasin vain pihalta. Mitenkähän suuret oppirahat Rantala onkaan maksanut.

Tarina ei ole kuitenkaan vielä päättynyt. Minulla on asunnon 2 vuokrasopimus skannattuna ja siinä kohdassa Muut ehdot ei mainita palovaroitinta, joten on syytä olettaa, että Rantala tosiaan säästi väärässä paikassa. Asunnoissa 2 ja 3 sisäseinälevyt uusittiin ennen niiden vuokraamista ja vanhat palovaroittimet oli tietysti poistettu, joten asukkailla olisi mielestäni hyvä mahdollisuus saada korvaus vähintään omavastuun osalta, koska vuokranantaja ei huolehtinut rakennuksen paloturvallisuudesta. Kiitokseksi siitä, että Rantala yritti varastaa rahojani tarjoan pätevälle asianajajalleni mahdollisuutta lisäansioihin. Rantala lienee jo oppinut, että hänen esittämiin vaatimuksiin kannattaa suostua heti.

Kukahan mahtoi olla se vitun tyhmä jätkä.

Siviilipalvelupaikassani oli melkoinen vääräleuka. Hänen paras juttunsa oli edelliseltä työpaikalta. Pomo oli tullut valittamaan hänelle, että ei kestä hänen jatkuvaa vittuiluaan. Kaveri tyynnytteli, "Ole ihan huoleti, jos minä sinulle vittuilen, niin et sinä sitä samana päivänä huomaa." Pomo tyyntyi ja lähti pois, ehti melkein käytävän toiseen päähän, kunnes kääntyi takaisin raivostuneena. Ihmistuntemus on hyvin tärkeä osa vittuilun taitoa.

Purku 9.10.2018

Kun hahmottelin tätä kirjoitusta, eräänä työnimenä oli "Tämä talo olisi pitänyt purkaa". Asuinrakennusten suunnittelussa niiden käyttöiäksi lasketaan 50 vuotta. Tärkeimmät yksittäiset tuossa ajassa loppuun- tai käyttökelvottomaksi kuluvat osat ovat käyttövesi- ja viemäriputkistot sekä julkisivu, ovet ja ikkunat. Niiden samanaikainen remontointi voi jo tulla  kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen, mutta kun vielä kustannuksiin lisätään suunnittelu- tai käyttövirheistä johtuvat korjaustarpeet, on purkaminen useasti järkevää. Ja se on joskus myös silloin, kun rakennuksella on ikää vain 41 vuotta, kuten Kemiön Venetsialla oli vuonna 2016, jolloin asunnon 2 laaja vesivahinko havaittiin.

Historiaa ja päätös

Laajempi kokoelma valokuvia löytyy tämän jutun valmistelupaikasta: http://moodle.raimokoski.fi/mod/lightboxgallery/view.php?id=30 ja siellä ne eivät satunnaisesti kaatuile. Kesällä jo aloitin ja olen täydentänyt tapahtumien edetessä. Kirjoittamisen ja kuvien keräämisen tarkoitus oli valmistautua oikeusjuttuun, mutta lähti enemmänkin ajatuksesta laatia jonkinlainen story board interaktiiviselle videolle. Minulla on videomateriaalia ja paljon enemmän kuin ne 56 valokuvaa, jotka ovat Moodle-sivustollani. Nyt tietysti jo palaneesta talosta interaktiivisen videon teko tuntuu hassulta, kun vastapuoli luovutti ehdoitta.

Yksipuolinen tuomio olisi tietysti tuntunut paremmalta, mutta Rantala vältteli haasteen vastaanottamista peräti kuusi viikkoa. Tuon ajanjakson loppupuolella lähetin hänelle viestin otsikolla "Porvoon Huoltomiehet Oy?" ja sisällöllä "Meinaatko mennä maan alle? Kyllä sinulla sen verran rahaa on, että ulosottomiehet sen löytävät.", koska olin huomannut hänen sähköpostiosoitteensa vaihtuneen. Porvoon Huoltomiehet on pöytälaatikkoyhtiö, jolla on c/o-postiosoite Helsingissä ja Rantala niin rikas, että osaa mitä vaan. Neljän päivän päästä sain tiedon sovintosopimuksen syntymisestä.

Sitä minä en kyllä jaksa uskoa, että olisin tehnyt Ville Rantalan hulluksi, mutta ne Prometheuksen sanat olivat kyllä minun mielessäni noin vuosi aiemmin. Whom the gods..

Edellinen haastehakemukseni voitiin toimittaa kadun toiselle puolelle poliisivankilaan ja yksipuolinen tuomio voitiin antaa reilussa parissa viikossa. Siitäkin olen kirjoittanut: Matkalla Sillankorvaan.

Se oli hyvää harjoitusta voittaa vuokra-asioihin liittyvät riidat. Kun silloin olin vuokranantaja, hoidin paperityöt tietysti kaikki itse. Olin vuokranantajat ry:n  jäsen, koska vuokrausilmoitukset sai vuokraoveen puoleen hintaan ja verkkosivultolta löytyi kaikki asiakirjamallit. Muistaakseni soveltuvia haastehakemuksia oli ainakin kaksi ja kyllä tietokirjailija runoilee asiasisällön paremmin kuin keskiverto lakimies.

Nyt tässä kuvatussa jutussa minulle oli ilmaista käyttää apua ja vain valvoa, että kaikki hoituu oikein. Ja kyllä minä opinkin uutta ammattimieheltä, jonka vanhemman kollegan tiesin hoitaneen vastaavia juttuja. Minun kannaltani suurin ongelma oikeastaan oli se, että Finlexistä ei aiheesta löydy oikeuskäytännön puolelta mitään, ja koska käräjäoikeuksien päätöksiä ei arkistoida keskitetysti tai löydy netistä, googlaaminen ei tuottanut oikein mitään.

Sillankorva-tarinaa edeltävän juttuni voitin käräjillä, kaikki vaatimukset menivät läpi, mutta hovissa korvaussumma tippui kuudennekseen, kun uskoin asianajajaani enkä jaksanut puuttua korkeimman valituslupahakemukseenkaan. Käräjäoikeudessa käynnin jälkeen lakimieheni sanoi, että sinähän olet melkein valmis lakimies. Kyse oli minulle maksamattomista tekijänoikeuskorvauksista. Sen jälkeen päätin, että oikeuteen menen niin hyvin valmistautuneena, ettei voitosta ole epäilystäkään ja asianajaja, jos sellaista käytän, on vain konsultti tai sihteeri, jos hän on eri mieltä kanssani. Oikeusaputoimistossa sanottiinkin, etteivät he tarjoa sihteeripalveluita.

 

17.12.2018 kello 14.41 sain viestin "Rantalan suoritus on tullut..." asianajajaltani eli sovintosopimus on voimassa ja olen saanut "muuttokorvaukseni".

 

31.12.2018 KORVAUSPÄÄTÖS OIKEUSTURVAVAKUUTUKSESTA

Korvaus asianajo- ja oikeudenkäyntikuluista laskun mukaan 4.978,60

Omavastuu 15 %, 4.978,60 eurosta                                          -746,79

Tilille:                                                                                              4.231,81

Omavastuun maksaa oikeusapu eli valtio. Enää en ihmettele, miksi Finlexin oikeuskäytännössä ei ole yhtään tapausta AHVL 57 §:stä. Käytännössä kaikki tapaukset sovitaan ennen oikeudenkäyntiä, jolloin vuokranantaja välttyy maksamasta vuokralaisen asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja, jotka suurella todennäköisyydellä ovat paljon suuremmat kuin varsinainen korvaussumma. Oikeusturvavakuutus sisältyy kotivakuutukseen ja tässäkin tapauksessa on myös vuokranantajan etu, että vuokralaisella on kotivakuutus. Ilman sitä sopimusta ennen oikeudenkäyntiä on vaikeampi tehdä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kun siellä Kemiössä tulee käytyä vuosittain, kuihtunut se on lähes täydellisesti. Kerrostaloja on hyvillä paikoilla, mutta miksi sinne muuttaisi, jos työt ja palvelut kuihtuvat pois. Venekansalle se on loistava paikka.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Björkbodan toisessa kerrostalossa on ollut 37 asuntoa myynnissä jo kai pari vuotta. 12 niistä on tyhjänä eikä niitä viitsitä edes yrittää vuokrata. Lukkotehdas on kai jo lopullisesti ajettu alas. Talot jätetään yleensä mätänemään, koska purkaminen olisi liian kallista.

Kemiönsaaren asuntomarkkinoista on vaikea saada todellista kuvaa. Etu- ja vuokraovessa sekä oikotiellä ilmoitukset maksaa, joten facebookissa tapahtuu ilmeisesti aika paljonkin vaikeasti hahmotettavaa kaupantekoa ja sitten on tietysti pakkohuutokaupat, joissa myydään viallisia. Suurinpiirtein kaikki on myynnissä, mutta ostajia ei ole, on minun käsitykseni.

Minä asuin siellä varsin hienolla paikalla, Sagalundin naapurissa. Siitä kirjoitin nimellä Satulehdosta itään. Käytännössä omakotitalo, vieressä hoidettu puutarha, melko halvalla vuokralla eli ei tarvetta sitoa rahaa paikalle, jossa vanhoja asuntoja ei saa käytännössä kaupaksi. Se oli varsin mukavaa, kunnes tuli tämä tohelo, rikkoi takapihan, ei korvannut asuntojen välisiä pensasaitoja millään, mutta onneksi tarjoutui maksamaan minulle pari tonnia siitä hyvästä, että muutan pois. Eikä se rikottu takapiha enää talvella harmittanut. Naapuriasuntoon muuttivat joulukuun 15. päivä.

Olen minä kerran aikaisemminkin asunut viimeisenä purkutalossa. Varsin mukavaa, kun saa tehdä mitä tahansa ja silloin nuorena vielä oli enemmän intoakin.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Aika kierosti osaan vittuilla, kun kohde kunnolla tajuaa vasta vuoden kuluttua.

Nyt todella tajuan noin 16 vuotta sitten kuulemani lauseen, joka oli suunnilleen "mukana oli niin kalliita lakimiehiä, että ihan pelotti". Tämä minun velottaa tunnista 220 € + ALV. Haastehakemukseen meni neljä tuntia ja puolikas minun korjailujeni lisäämiseen eli 990 € + ALV = 1227,6 €.

Vitun tyhmä jätkä.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Lähetin eilen lähimmän paloaseman sähköpostiosoitteeseen seuraavan viestin:

Teollisuustie 5:n tulipalo

Asuin asunnossa 4, kun vuonna 2017 muita asuntoja remontoitiin. Asunnossa 2 oli ollut mittava vesivahinko ja kaikki sisäseinälevyt oli poistettu. Asunnossa 3 taas kaikki sisäseinät levytettiin, koska tapetit oli revitty niin pahasti. Molemmissa asunnoissa palovaroittimet siis poistettiin. Asunnossa 1 varoitinta tuskin poistettiin ja minun asunnossani 4 oli toimiva muuttaessani pois maaliskuussa. Muistelen sen olleen eteisen ja olohuoneen välisessä seinässä kulkuaukon kohdalla.

Minulla on sovintosopimukseen päättynyt riita-asia RA-asuntojen kanssa ja sitä varten keräämästäni aineistosta päättelin, että myös palovaroittimissa on säästetty. Asunnon 3 asukas ei muistanut asiasta mitään, mutta asunnon 2 asukas muistaa asentaneensa sellaisen. Kummassakaan asunnossa ei siis niitä ollut vuokrattaessa. Aineistossa on myös asunnon 2 vuokrasopimuksen kopio ja siinä ei mainita mitään palovaroittimesta. Asunnon 2 vuokra-aika alkoi 15.10. ja 3:n 15.12 sekä välittäjä oli sama.

Tuosta riita-asiasta olen kirjoittanut tänään blogin http://rkoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/2... ja kirjoittaessa vedin loput "langat" yhteen.
Valokuvia on enemmän osoitteessa http://moodle.raimokoski.fi/mod/lightboxgallery/vi... ja lisätietoja minulta saa pyytämällä. Videokuvasin asunnon 3 olohuoneessa, joka on suorassa yhteydessä makuuhuoneeseen joskus alkukesällä ja siinä voisi näkyä jotain, mutta en lähde aineistoani ja muistiani enempiä kaivelemaan, jos tarvetta ei ole.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tulipalosta.
Aika pahan näköistä jälkeä syntynyt. Tuon rivarin välikatto on vailla palokatkoja ja voin sanoa kokemuksesta, että peli on jo menetetty, kun palo leviää välikattoon ja yläpuolisiin vesikattorakenteisiin. Palovaroitin olisi todennäköisesti pitänyt palon paikallisena huoneistopalona. Joskin hormin kautta tuli leviää kyllä todella nopeasti IV-kanavan kautta. Pistekuumuus on satoja asteita jo palon alussa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kaiken lisäksi ihan rakennuksen keskellä ja naapuriasunto sen seinän takana, jota vasten se liesi oli. Keittiössä palovaroitin on ikävä, mutta jos sitä ei laita kattoon, niin saa vähän rajummin kokata ilman ulinaa. Minulla on avaamaton pakkaus ja olen ihmetellyt pistäisikö makkariin vai keittiöön. Olohuone nörtillä on täynnä sähkölaitetta ja täällä tietysti on. Oltava keittiö, kun sähkösavukkeet räjähtelee yhtä usein kuin kännykät.

Milla kyllä tuskin olisi älynnyt sammutuspeitteeksi mitään keksiä, levittänyt heittämällä vettä. Sekin jännää, että lieden pinnalla käytännössä polttonestettä säilyttää. Milla on kiva, mutta ei, miten sen nyt sanoisi.. Puhuin hänen kanssaan siitä, että mitä olisi pitänyt tehdä, jos olisi ollut varoitin ja jotenkin kuului hämmästys, sammutuspeite?

Aika harvoin näkee yli katon harjan osastoituja rivareita. Taaskin asun samanlaisessa yhtä pötköä välipohjallisessa.

Kemiön VPK on tuosta paikaista 2 -3 km tietä pitkin. Uus ja hieno rakennus ainakin. Niin ja palon ensin havainneen naapuritalon naisen mies eläkkeellä oleva palopäällikkö tms. Apu oli siis kyllä lähellä. Hälytin olisi varmaankin rajoittanut vaurion kahteen keskimmäiseen asuntoon ja niissä pohjoispuolella.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #6

" Hälytin olisi varmaankin rajoittanut vaurion kahteen keskimmäiseen asuntoon ja niissä pohjoispuolella."

- Todennäköisesti noin.

Nykyään Suomessakin osastointi taitaa olla lakisääteinen ? Noista palovaroittimsta muuten, suosittelen jokaiseen huoneeseen. Halpaa lystiä ja idea on siinä, että joku varoitin toimii aina, jos vaikka pari ei reagoisikaan.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #9

Kakkosen ja kolmosen keittiöt oli vastakkain. Keittiön tuho ei paljon elämää hetkauta, sitä samaa ruokaa saa kaupasta, mutta muiden huoneiden sisältöä ei. En kehtaa sanoa, mitä ajattelen eräästä henkilöstä

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ville Rantala voisi kyllä ryhtyä koomikoksi. Lisäsin kuvakaruselliin hänen eeppisen saunalaskunsa, jota hän yritti minulta epätoivon vimmalla periä. Nyt tadadadaa, arvioikaa hänen aivojensa efektiivinen koko. Minä aloitan sinapinsiemenestä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Onks toi Rantala oikeasti edes jollain tavalla menestynyt yrittäjä ?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kyllä sillä pitäisi olla vähintään 20 miljoona niistä ursuit kaupoistaan ja nyt omistaa 500 asuntoa ja sen entisen partiovarusteen. Trump kyllä kalpenee omaisuus/älyttömyys -vertailussa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Toimintamoodi tuntuu olevan varastanpa tuon, varastanpa tuon, säästänpä tuossa, varastanpa tuon koko ajan ja tavallinen tallaaja ajattelee, että ei tuota rahamiestä voi voittaa. Minä taisin olla ensimmäinen, joka sai hänet menemään "maan alle". *ittu mikä surkea tyyppi.

Ja siis _tuo_ omistaa noin 500 asuntoa ja säästää kymppejä ihmishengillä palovaroittimissa ja ties missä. Tiedätte, missä hänen kuuluisi olla.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

En maininnut jutussa nykyistä asuntoani, mutta vertailun vuoksi: neliöitä 3,5 (50 m²) vähemmän ja vuokraa 95 € (420 €) vähemmän. Kemiössä vesimaksut ovat tyypillisesti törkeät, koska kuusi eri vesilaitosta yhdistettiin kai pari vuotta sitten. Minulla oli melko tyypillinen 30 €/kk. Nykyisessä on mittari enkä siis vedellä lotraa, joten siitäkin tulee ainakin 20 €/kk säästöä, joten asun noin 115 €/kk halvemmalla. Tietysti jos Kemiöön olisin halunnut jäädä, olisin tapellut vuokrasta, mutta jo 2017 vuokra + vesimaksu olivat noin 40 €/kk nykyistä kalliimmat.

Asunto on paremmassa kunnossa, palvelut tien (110) toisella puolella ja joukkoliikennekin toimii. Yhteen suuntaan sunnuntaina kulkee 7 bussia, Kemiössä muistaakseni yksi. Kauppa, kirjasto, ravintola, päiväkoti, rautakauppa ja terveyskeskus ovat muutaman sadan metrin säteellä, mutta apteekki, 24h-kauppa ja pankkiautomaatti hieman kauempana kuin asuessani Kemiössä (ei siellä ollut 24h-kauppaa). Palvelutarjonta on kapeampaa, mutta lähempänä. Niin ja sitten on valokuitu, mutta vain talojakamoon ja sieltä VDSL 50/20 Mbps, 18 €/kk. Kemiössä 4G mobiilidata oli ajoittain jo aika hidas, kun se on jaettua kaistaa.

Sain siis paremman ja halvemman. Kun sitten vielä muutto kustannettiin ja palkittiin ja pääsin palon alta pois, olin triplaonnekas. Toisaalta oli siellä Kemiössäkin mukavaa ennen kuin sitä aloitettiin remontoimaan ja rikkomaan. Ja ne kaivamani matalat avo-ojat kuivasivat suuretkin tulvat suurinpiirtein yhdessä päivässä. Melkein kolme vuotta omakotitaloa rivitaloasunnon vuokralla.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kyllä on eroa vuokranantajissa. Edellispäivänä, siis aatonaattona ulko-oveni kahvaan oli ripustettu muovikassi, jossa oli lahjapaketti ja kortti, jossa oli nimeni ja toivottajana Oksaset.

Ensin epäilin naapureita, mutta postilaatikossani ei ole edes sukunimeäni ja niissä laatikoissa, joissa on, ei ollut nimeä Oksanen. Kyllä siinä päivän verran meni ennen kuin älysin tarkistaa vuokrasopimuksesta vuokranantajan nimen. Sinänsä helpotus, ei tarvitse miettiä vastalahjaa, kun kuitenkin maksan vuokraa.

Toivotuksen monikkomuodon selittää se, että sopimuksen allekirjoituksen jälkeen omistus on siirtynyt perikunnalle. Pitänee arkena kaivaa nykyiset yhteystiedot ja samalla varmistaa ja kiittää lahjasta. Kuulin jo kesällä naapurilta kuolemasta ja että perillisillä tuskin on halua ottaa asuntoani omaan käyttöönsä. Voisi senkin nyt samalla varmistaa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tuli vastaan YLE:n juttu kupariputkien syöpymisestä: https://yle.fi/uutiset/3-10617794 Sen mukaan syy olisi pii-pitoisessa vedessä. Olen kyllä kuullut, että Kemiönsaaressa putkien syöpymiset olisivat olleet tavallista yleisempiä, mutta aiemmin saarella oli kuusi erillistä vesilaitosta tai -putkistoa, joten ongelmat ovat voineet olla paikallisempia.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa