rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Älysähkösavuke Joyetech eVic Primo Mini

 • Sähkösavukkeen akkurunko, jonka ohjelmiston voi päivittää!
  Sähkösavukkeen akkurunko, jonka ohjelmiston voi päivittää!
 • Onneksi minulla oli eGo-510-sovitin, joka on irtonaisena akkurungon päällä. Keskellä kaksi CE5-höyrystintä ja oikealla vanha Bud.
  Onneksi minulla oli eGo-510-sovitin, joka on irtonaisena akkurungon päällä. Keskellä kaksi CE5-höyrystintä ja oikealla vanha Bud.
 • Sovitinholkki on väännetty tiukasti kiinni ja näyttö lepotilassa pelkkänä kellona.
  Sovitinholkki on väännetty tiukasti kiinni ja näyttö lepotilassa pelkkänä kellona.
 • Höyrystin paikalla eli käyttökunnossa ja eräs käyttötilan näyttötiloista.
  Höyrystin paikalla eli käyttökunnossa ja eräs käyttötilan näyttötiloista.
 • 18650 Li-io-akun luukku aukeaa liukumalla sivuun, kun sitä painetaan samalla kevyehkösti sormella.
  18650 Li-io-akun luukku aukeaa liukumalla sivuun, kun sitä painetaan samalla kevyehkösti sormella.
 • Vihdoinkin myös päiväys oikein. Kuvittele, että USB-liitin on suu ja - sekä + painikkeet silmät..
  Vihdoinkin myös päiväys oikein. Kuvittele, että USB-liitin on suu ja - sekä + painikkeet silmät..
 • Smok SID ja noin 10 kuukauden käytön jäljet.
  Smok SID ja noin 10 kuukauden käytön jäljet.
 • Muiden kuin peukalon jäljet.
  Muiden kuin peukalon jäljet.
 • Fedora Linuxissa tarvitsee osata vain oikea loitsu ja tarvittavat ohjelmat asentuvat sitä toteuttamaan.
  Fedora Linuxissa tarvitsee osata vain oikea loitsu ja tarvittavat ohjelmat asentuvat sitä toteuttamaan.
 • Minä en kestä tätä. Ei näin helppoa pitäisi olla. python3-evic-paketissa on myös demoni, joka asettaa eVicin ajan oikeaksi automaattisesti, kun se liitetään koneeseen USB-kaapelilla. Ja se demonikin asentui autoaattisesti, argghh.
  Minä en kestä tätä. Ei näin helppoa pitäisi olla. python3-evic-paketissa on myös demoni, joka asettaa eVicin ajan oikeaksi automaattisesti, kun se liitetään koneeseen USB-kaapelilla. Ja se demonikin asentui autoaattisesti, argghh.

Joyetechin eVic Primo Mini on ensimmäinen sähkösavukkeen akkurunko, jonka olen ostanut vain sen takia, että se on niin hieno. Noin vuosi sitten ostamani Smok SIDit ovat molemmat toimintakuntoisia ja vähemmän käytetyssä vain painonapista on syöpynyt messinki esille. Tosin enemmän käytetty on jo aika ruokottoman näköinen ja painonapin tuntuma ei ole yhtä napakka kuin parempikuntoisessa.

Oli siis ehkä kuitenkin aika ostaa uusi, joten kun tarjontaa selatessa tuli vastaan varsin hienolta vaikuttava laite, oli ostopäätös helppo. eVic Primo Mini on ensivaikutelman perusteella lähes täydellinen. Ainoa tähän asti moitittava asia on kellonajan ja päiväyksen asettamisen vaikeus. Kumpaakaan ei edes neuvota muuten varsin hyvässä ohjekirjassa. Kellon saa myös digitaaliseksi, mutta kun ajan asetuksessa en päässyt kuukautta ja kuukauden päivää vaihtamaan, kun vihdoin kymmenien yritysten jälkeen yleensäkin ajan vaihto onnistui, päätin tyytyä analogiseen.

Laitteen ohjelmistoa en ole vielä päivittänyt, vaikka Joyetechin sivustolta löytyy jo useampikin päivitys. Samasta paikasta löytyvät myös ohjekirjat ja opastusvideot. En ole myöskään kokeillut, mitä minulle uudet ominaisuudet, kuten esilämmitys käytännössä tarkoittavat. Ja sitten on vielä korroosiokestävyys, joka selviää vasta ajan kanssa. Rungon musta materiaali pitäisi olla hiilikuitua, mutta keltaisesta en osaa sanoa tai edes arvata.

Maksoin laitteesta 23,59 € postikuluineen Kiinasta. Mukana ei tullut akkua ja eGo-510-sovitinkin minulla onneksi sattui jo olemaan. Ostin CE5-höyrystimiä 50 kpl toukokuussa 2017, niitä on vielä yli 20 kpl jäljellä ja ne vaativat sovitinholkin. Akkulaturia uuden laitteen kanssa ei tarvita, se lataa akkua peräti 2 A virralla ja laitteen voi asettaa pass through -tilaan, jolloin akkua ei yleensäkään tarvita. Laitteen vara-akun tai muistin tyypistä en tiedä, mutta asetukset säilyvät akun vaihdon ajan. Tämän hetkinen arvaus on, että muisti on flash-tyyppistä, koska kello vaikuttaa jätättävän akun vaihtoaikojen verran.

 

Höyrystämisen laitekustannukset (lisäys 10.10.2018)

Klassikoksi muodostuneessa kirjoituksessani vuodelta 2012 Sähkötupakka - Välineurheilijan opas arvioin vuosikustannuksiksi 180 €. Nyt laitteet ovat kehittyneet ja minulla on enemmän kokemusta. Tämän hetkinen arvioni on 20 - 60 € ja omalta osaltani viimeisen vuoden ajalta toteutunut noin 25 €. Käyttämäni CE5-höyrystimet ovat selvästi kulutustavaraa enkä enää ole yrittänyt pitkittää niiden käyttöikää ultraäänipesulla. Niitä on kulunut vuoden aikana noin 20 kpl ja kun yksikköhinta on 0,67 €, on ainoa selkeä vuosikustannus 13,5 €. Loput arviosta koostuvat akkurunkojen arvon alenemasta sekä 18650-akkujen kulumisesta.

Tiivistelmänä voisi sanoa, että vihdoin laitteet ovat kehittyneet niin hyviksi, että tarvitaan vain pienehkö alkuinvestointi luokkaa kymppejä ja kun laitekehitys ei vielä välttämättä ole saavuttanut huippuaan, voi vaikkapa vuoden välein tarkistaa, onko markkinoille tullut jotain uutta kivaa tai kiinnostavaa. Rahasta tämä harrastus ei enää ole kiinni.

Lisäys 15.10.2018

Vihdoin älysin googlata eVicin USB ID:tä (0416:5020 Winbond Electronics Corp), lukea ohjelmakehittäjien keskustelua hätäisesti suodattaen sieltä ohjelmanimen python-evic, asentaa sen (dnf install python3-evic) ja nyt esimerkiksi tarkan ajan asetus tietokoneen kautta on vain käsky "evic-usb time". Tietoneen aika tietysti synkronoidaan ntp-palvelimelta muutamien millisekuntien tarkkuudella oikeaan aikaan. Paketissa python3-evic on myös automaattisesti asentuva demoni, joka tekee ajan synkronoinnin automaattisesti, kun eVic kytketään USB:llä tietokoneeseen. evic-usb:n kanssa voi myös mm. päivittää laitteen ohjelmiston ja ladata siihen oman logon.

Älykäs sähkösavuke ei ollutkaan niin uusi juttu kuin luulin. Alla vuodelta 2015 laite, joka on bluetoothin avulla yhteydessä älykännykkään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Sähkösavukkeiden käytön propagoimisessa ja tupakointivermeitten markkinoinnissa ei todellisuudessa ole mitään älykästä. Terveysnäkökulmasta katsottuna siinä on kyse sulasta hölmöydestä.

Tällä foorumilla on jo vakituinen marijuanan lobbari ja nyt näyttää aktivoituvan myös tupakkapuolelta vastaava aktivisti. US-Puheenvuoro ja Vapaavuoro joutuvat toimimaan terveydelle haitallisten tuotteiden lobbausalustana. Alan kauppiaat kiittävät.

THL: Sähkösavukkeen käytössä muodostuvasta höyrystä on löydetty syöpävaarallisia yhdisteitä, muun muassa formaldehydia ja asetaldehydia, joita esiintyy myös tupakansavussa.
https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvu...

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minä sekoitan höyrystämäni nesteen itse ja tiedän sen takia tarkkaan, mistä se koostuu. Tärkeimmät ainesosat ovat propyleeniglykoli ja glyseroli, joita ostan apteekista eli ne ovat kallista lääkelaatua. Molempia käytetään kuitenkin enemmän elintarviketasoisina, koska ne ovat E-luokiteltuja elintarvikkeiden lisäaineita. Kun oikein tarkkaan mitataan, löytyy puhtaasta ilmastakin vaikka kuinka monia vaarallisia ainesosia, mutta hyvin harva väittää, että hengittäminen on terveydelle vaarallista.

Minä olen ollut jo pitkään tietoinen siitä, että THL on ottanut asiassa valheellisen demonisoinnin linjan ja menettänyt sen takia täysin uskottavuutensa.

Jostain syystä täällä Vapaavuorossa minun kirjoituksistani suosituin on jo vuosia (6) ollut Sähkötupakka - Välineurheilijan opas ja olen tavallaan päivittänyt sitä hiljaksiin. Edellisen kirjoituksen julkaisin pari vuotta sitten ja päivitin sitä merkittävästi vuosi sitten.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tarkistin THL:n sivun enkä löytänyt mitään selvästi valheellista paitsi perusasetelman, joka on vastaava kuin jos esitettäisiin väite: "hengittäminen saattaa vaarantaa terveytesi". Annetaan siis vahvasti ymmärtää kuitenkaan selvästi valehtelematta. Asiaa tuntematon sitten aika usein ymmärtää ja täysin väärin.

Sinun kommentissasi on lisäksi väärin ymmärretty se, että höyrystämisessä liikkuisi suuret rahat. Ei todellakaan. Uskoisin että vaikkapa nikotiinipurukumeissa liikkuu moninkertaiset rahasummat. On kyllä totta, että tupakkayhtiöt ovat tehneet alalla joitain kokeiluja, mutta ne on lähinnä naurettu ulos.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Hyvä, että palautit THL:lle ainakin osan uskottavuutta, jonka näytit jo menettäneen.

Maailmassa on epäilemättä lukematon määrä paljon pahempia asioita kuin sähkötupakka.
Totta lienee myös, ettei po. harrastuksen taustalla kovin suuria rahoja liikutella.

Raittiuteen taipuvaisena henkilönä on luonnollista, joskaan ei erityisen trendikästä, edustaa kohtuullista vastavirtaa suhteessa kaikkiin päihteisiin ja vastaaviin kuten alkoholi, huumeet ja lääkkeet, myös tupakka.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tarkistin kellon toiminnan akunvaihdon aikana eikä se pysähtynyt, Se tarkoittaa, että eVicissä on pieni varaparisto samaan tapaan kuin tietokoneissa. Kellopiirikin on todennäköisesti sama eli sen tarkkuuden voi olettaa olevan samaa luokkaa, mutta aloitan nyt sen tarkkailun.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Lisää löytöjä eVicistä. Kellonajan voi asettaa USB-kaapelin kautta tietokoneelta ainakin Linuxissa. Komennoilla:
ntpdate -u time.lounea.fi
evic-usb time
se on millisekuntien tarkkuudella oikeassa ajassa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa