rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Hyttysverkkokehikko ikkunaan ja kuivaustasoja

 • Hyttysverkkokehikko ikkunaan. Huomaa vaakasuorat saumat, joista polyuretaaniliima on pursunut ulos.
  Hyttysverkkokehikko ikkunaan. Huomaa vaakasuorat saumat, joista polyuretaaniliima on pursunut ulos.
 • Kehikon toinen puoli. Huomaa pystysuorat saumat.
  Kehikon toinen puoli. Huomaa pystysuorat saumat.
 • Käsisirkkeli on kiinni penkkiruuvipuristimessa ja katkaisijaa painaa ruuvipuristin. Riman leveys on asetettu sivurajoittimella.
  Käsisirkkeli on kiinni penkkiruuvipuristimessa ja katkaisijaa painaa ruuvipuristin. Riman leveys on asetettu sivurajoittimella.
 • Kuivaustasojen liimat kuivumassa. Ylimmässä liima ei ole vielä paisunut ja pursunut saumoista. Päällä sähkökäyttöinen yhdistelmänaulain ja sinkilöitä tai hakasia, joilla kuivaustasot ovat kasattu.
  Kuivaustasojen liimat kuivumassa. Ylimmässä liima ei ole vielä paisunut ja pursunut saumoista. Päällä sähkökäyttöinen yhdistelmänaulain ja sinkilöitä tai hakasia, joilla kuivaustasot ovat kasattu.

Helteellä hyttysverkkoa ikkunassa voidaan tarvita hyönteisten lisäksi esimerkiksi kissojen pitämiseen sisällä, joten halvat tarranauhakiinnitteiset verkot eivät kelpaa. Jos ikkunassa ei alunperin ole verkkoa, on sellaisen lisääminen useimmiten käsityötä. Helpoin tapa lisätä hyttysverkkokehikko on poistaa uloin ikkuna ja korvata se kehikolla kesäkaudella. Kehikon kiinnitykseen kelpaa esimerkiksi muovinen sähköjohdon naulakiinnike tai samantyyppinen hyllykannake.

Yli jäänyt tai kuljetuksessa ponttauksesta vioittunut lattialaminaatti on käytännössä ilmaista rimamateriaalia. MDF (Medium Density Fiber), jota myös kovalevyksi on nimitetty, kestää kosteutta melko hyvin, paljon paremmin kuin lastulevy, mutta ei pitkäaikaista liotusta. Polyuretaaniliima tarttuu jopa MDF-levyn laminointiin sekä muoviseen hyttysverkkoon ja sekin kestää kosteutta hyvin. Hakasilla kehikko on helppo ja nopea koota kunnes liima on kuivanut.

Korkea kehikko voi olla korkeampi kuin laminaattilevyn pituus, mutta rimoja voidaan jatkaa ponttauksen ansiosta.

Rautakaupasta löytyi muovista 60 cm leveää hyttysverkkoa metritavarana. Hintaa en enää muista, koska ostin verkkoa muutaman metrin jo huiman herkkutattivuoden 2014 tarpeisiin, mutta silloin en ehtinyt kuivausalustoja nikkaroida. Ehkä jossain parin euron huippeilla se metrihinta oli eli ei kaada heikkoakaan taloutta.

Jos laminaattilevyn leveyden jakaa neljään osaan, saa yhdestä levystä kätevästi kahdeksan neliön muotoisen kuivauskehikon rimaa eli yhdestä levystä tulee yksi kehikko. Pidempien rimojen pituus on tietysti verkon leveys eli 60 cm ja lyhyempien rimojen 60 cm - 2 * riman leveys. Käytetyn laminaattilevyn paksuus oli 7 mm ja hakasten mitat 6 x 15 mm, joten hakaset pitää vasaroida kevyesti alasimen päällä.

Minulla on viisi kaupasta ostettua muutaman kympin maksanutta sieni- ja kasviskuivuria, joissa on viisi kuivaustasoa. Niiden kuivaustasojen halkaisija on 32 cm eli pinta-ala on 804 cm² (16²*̛3,14). Tekemieni neljän kuivaustason yhteinen pinta-ala on 10404 cm² eli ne vastaavat runsasta kahta ja puolta halpiskuivuria.

Kuivaustasojen lisäksi tarvitaan lisäksi tuuletin ja mahdollisesti lämmitykseen tarkoitettu lämpöpuhallin, jossa on termostaatti ja mielellään alhainen teho. Loput sitten tässä väliaikaisvirityksessä voi säveltää mahdollisuuksien mukaan. Kuivaustasot vaikka penkkien tai tuolien väliin päälle ja puhallin alle. Ei se sen kummempaa vaadi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Täytyy välillä nikkaroinnistakin kirjoittaa ruokareseptien lomaan strömsöläisyyttäni vahvistakseni.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Hieno idea! Tuo kuivuritaso etenkin.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ostin verkkoa lisää. Paikallisessa S-raudassa 60 cm leveää ja 2,5 m pitkä rulla maksoi 9,95 €. Aion tehdä vielä toiset 4 kuivaustasoa ja jos laskee, että muut raaka-aineet ovat ilmaisia tai niin halpoja, että niitä ei kannata laskea, niin viittä halpiskuivuria vastaavat kuivaustasot saa omalla vaivalla ja kahdella kympillä.

Ehkä parasta kuitenkin on tilankäyttö. Kuivurit vievät yllättävän paljon säilytystilaa ja kun niitä käytetään vain lyhyen aikaa vuosittain, on sekin aika tärkeä näkökohta. 8 kuivaustasoa on noin 12 cm paksu nippu ja vastaa siis viittä halpiskuivuria.

Kun saan uudetkin kuivaustasot valmiiksi, lakkaan MDF-levyjen reunat. Sen jälkeen ne ovat hyvin pesunkestäviä. Lakkapurkkikin piti ostaa ja polyuretaaniliima on melko kallista. Kumpaakin kuluu kuitenkin kuivaustasoihin niin pieni määrä, ettei niitä silti voi kustannuksiin mukaan laskea.

Autossa minulla on talvikaudella 600 W lämpöpuhallin ja se olisi aika sopiva tehonsa puolesta myös kuivauskäyttöön. Pöytätuuletin on yhtä tarpeellinen muussa käytössä ja suuremman puhallustehonsa ansiosta ehkä jopa tehokkaampi kuivumisen edistäjä kuin lämpöpuhallin.

Aloittelevalle kuivaajalla antaisin ohjeen, että osta aluksi kaksi tai kolme halpiskuivuria. Niiden kapasiteetti riittää aika pitkälle ja niiden avulla saa tuntumaa kuivaukseen. Kun sitten tarve kasvaa, nikkaroi kuivaustasoja neljän kappaleen seteissä tarpeen mukaan. Kovin paljon ei kannata ahnehtia. Kuivureiden täyttö eli esimerkiksi sienien putsaus ja viipalointi on niin työlästä, että uskoisin, että viisi kuivuria ja 8 kuivaustasoa ovat yhteensä niin suurikapasiteettisia, että ne riittävät parhaimpanakin herkkutattivuotena yhden poimijan/jatkokäsittelijän tarpeisiin. Sitä yhtä huimaa herkkutattivuotta kuin 2014 odotellessa..

Tänään TV1:llä oli ohjelma Camilla Plum ja säilöjän niksit 4/8. Siinä esiteltiin kotitekoinen yrttikuivuri. Se oli kuin vaatekaappi, jossa kuivaustasoina oli muovisia leipälaatikoita ikään kuin hyllyinä. Varsin näppärä siihen tarkoitukseen, mutta kun leipälaatikoissa on melko isot reiät, eivät ne sovellu sienten kuivaukseen. Muuta huomautettavaa konstruktiossa minulla ei ole. Itse tosin en olisi lähtenyt tekemään kaappia itse vaan olisin kierrättänyt jonkun vanhan, joita löytyy esim. huuto.netistä tai tori.fistä nimelliseen tai kiitoskauppahintaan. Takaseinään tehtyyn aukkoon työnnettävä rakennuslämmitin oli aika jykevä. Arviolta muutaman kilowatin tehoinen. No, mikäs siinä, jos sellainen sattuu muutenkin jo olemaan. Puhallustehoa ainakin riittää. Ohjelma ei valitettavasti ole Areenassa.

Jos tekemiäni kuivaustasoja haluaisi käyttää myös yrttien kuivaukseen, olisi muutaman sentin reunat aika kätevät. Sienten kuivauksessa ne eivät haittaa ja olisivat varmaan hyödyksikin, mutta säilytystilan tarve kyllä lisääntyy selvästi. Camillan kuivuri oli vanhassa navetassa, jolloin tilantarve ei tietystikään ole niin tärkeä näkökohta. Olisipa vanha navetta..

Lisään valokuvia kuivaustasoista tositoimissa, kunhan kuivattavaa löytyy. Pari päivää sitten noin 5 litraa kanttarelleja sopi pariin halpiskuivuriin ja oli toistaiseksi vuoden suurimpia saaliita. Ehkä ne herkkutatit nousevat vielä toisen kerran..

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa