*

rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Sienitiedustelua

 • Ihan mukava saalis tunnissa metsätien varrelta. Pari riesaista jäi metsään, mutta esimerkiksi keskellä isossa herkkutatissa on vielä riesainen kolmiopala poistamatta lakista vasemmalla puolella.
  Ihan mukava saalis tunnissa metsätien varrelta. Pari riesaista jäi metsään, mutta esimerkiksi keskellä isossa herkkutatissa on vielä riesainen kolmiopala poistamatta lakista vasemmalla puolella.
 • Kanttarelleja jätin kasvamaan pari muutakin isoa rypästä.
  Kanttarelleja jätin kasvamaan pari muutakin isoa rypästä.
 • Oudon tatin pillistö. Ei ole äikä- eikä piruntatti ja sappitatiksi ihan liian tummanpunainen.
  Oudon tatin pillistö. Ei ole äikä- eikä piruntatti ja sappitatiksi ihan liian tummanpunainen.
 • Outo tatti päältä.
  Outo tatti päältä.

Kävin tänään tutulla metsätiellä, jonka varrella viime vuonna kori tuli täyteen herkkutattia parhaimmillaan viidessä minuutissa. Nyt kori täyttyi tuskin puolilleen tunnissa. Kanttarellia löytyi yllättävän paljon, mutta suurin osa oli niin pientä, että jätin ne vielä kasvamaan. Ainakin pari viikkoa aion odottaa niiden kasvua.

Muutaman punikkitatin ja haperon lisäksi metsään jäi kuvissa näkyvä outo tatti. Yritin googlailla, mutta lähellekään sopivaa ehdokasta ei löytynyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Siis tuoko olisi tatti? Ei tuollaisia leveäsuisia sammakoita olekaan.

Tämä näyttäisi siltä

http://www.kotihiiri.com/polku/viewtopic.php?t=1981

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuollaista sientä en ole kohdannut, mutta Seija sinun vinkkisi perusteella todellakin olisi männyn herkkutatti. Meillä kanttarelleja ja orakkaita on jo ja olemme nauttineet muutaman sieniateriankin. Hitaasti tulevat ja tatit vielä puuttuvat. Muutaman limanuljaska ja haperokin on noussut maasta. Ehkä tulee vielä hyvä sienivuosi. Mistä noista vielä tietää. Sadetta on ollut, mutta onko riittävästi lämpöä maassa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No miniä toi runsas viikko sitten jokusen orakkaan, ja kertoi että kanttarellit ovat vasta nupilla.
Tätä sienestyskautta haittaa se, että vanhalla rekulla on nivelrikko, eikä sitä saisi juoksuttaa irrallaan. Vaan kaipa siihen joku vuorottelu keksitään, mutta miten sitä veisi maalle kun on tottunut siihen että pääsee pihassa remmistä irti. Tai jään miniän ja tyttären tuomien sienien varaan. Onneksi aina tuovat.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Oli se muutenkin herkkutatin oloinen, joten kai tuo männyn herkkutatti pitää sitten hyväksyä oikeaksi lajimääritykseksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllä tuo näyttää aivan normaalilta, täällä Oulussa tatit ovat juuri tuon näköisiä päältä katsoen, eli erilaisia kuin etelässä olin tottunut poimimaan. Jopa punikkitateissa on ruskeampi väritys, ehkä tamä on kasvien afrikka?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Aika omituiselta näyttää. Olisiko joku kasvuolosuhteista johtuva poikkeama? Oliko jalkakin punertava?

T Piepponen

Kuva on kyllä aika paska Raimo. Ei millään pahalla.

Ovatko Veritatti, Tauriontatti tai vanhaksi mennyt Sappitatti täysin mahdottomia?

Veritatti ainakin menee heti siniseksi leikkaus & ruhjekohdista.

Turussa oli hienoja uusia limasieniä ja muutenkin mielenkiitoinen lajisto. Kotikonnuilla ei vielä tiiä mitä siellä puskee. Kaveri kertoi, että ristiinasta tuli kanttarelliä kuin sankoon satamalla.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin muuten kahlasin tatteja minäkin, ja ainoa löytämäni mahdollinen on 1. kommentissa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #9

Juu, jos olisin kuvaillut sitä, se olisi ollut herkkutatti, jolla oli puolukkapuuron värinen pillistö. Männynherkkutatteja olen löytänyt hyvin harvoin ja kyseisestä paikasta en koskaan ennen, joten se ei tullut mieleen.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tänään samassa paikassa hieman hätäisempi tarkistuskierros ja hieman pienempi saalis. Muita siellä ei ole käynyt, koska metsätien ojassa hyvin näkyvästi oli jäljellä kasvamaan jättämäni kantarellit. Jäivät nytkin kasvamaan, mutta oli niitä korjuukokoisinakin hieman. Seuraavasta kerrasta en osaa vielä sanoa, mutta vähän heikolta näyttää, kun sadetta ei ole luvattu 10 päivän ennnusteessa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset