rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Sienivuosi 2014

 • Varsinainen työ alkoi vasta kuvan ottamisen jälkeen tiistaina 2.9.2014.
  Varsinainen työ alkoi vasta kuvan ottamisen jälkeen tiistaina 2.9.2014.
 • Elokuun 2014 ennätykselliset sateet Lounais-Suomessa.
  Elokuun 2014 ennätykselliset sateet Lounais-Suomessa.
 • Elokuun 2014 sateet taulukkomuodossa.
  Elokuun 2014 sateet taulukkomuodossa.
 • Syyskuun 2014 vähäiset sateet eivät lupaa loppusyksyksi kovin hyvää.
  Syyskuun 2014 vähäiset sateet eivät lupaa loppusyksyksi kovin hyvää.
 • Syyskuun 2014 sateet taulukkomuodossa.
  Syyskuun 2014 sateet taulukkomuodossa.
 • Suppilovahveroita on nousemassa runsaasti, mutta vielä ei ole varsinaisen sadonkorjuun aika.
  Suppilovahveroita on nousemassa runsaasti, mutta vielä ei ole varsinaisen sadonkorjuun aika.
 • Syksyn 2014 herkkutattisaalis kuivattuna ja jauhettuna, yhteensä 6,55 kg. Kuvasta puuttuu kaksi rasiaa, jotka annoin pois. Kokonaissaalis, noin 450 litraa tuoretta herkkutattia olisi painanut siis noin 7 kg.
  Syksyn 2014 herkkutattisaalis kuivattuna ja jauhettuna, yhteensä 6,55 kg. Kuvasta puuttuu kaksi rasiaa, jotka annoin pois. Kokonaissaalis, noin 450 litraa tuoretta herkkutattia olisi painanut siis noin 7 kg.

Lounais-Suomessa sienivuoden 2014 merkittävin piirre on ehdottomasti ollut herkkutattien häkellyttävän suuri määrä syyskuun ensimmäisellä viikolla. Kuten kaverini sanoi nähtyään herkkutattipaikkani, kanttarellit kannattaa heittää korista metsään, jos herkkutattia löytyy siihen tapaan. Herkkutattia vain on niin paljon helpompi ja nopeampi jatkokäsitellä kuin mitään muuta sientä. Yksikään toinen sieni ei pääse lähellekään. Lampaankääpä on oma ehdokkaani kakkossijalle. Sitäkin pystyy poimimaan korillisen noin 5 minuutissa ja jatkokäsittelykin on yhtä nopeaa, mutta se luokitellaan vain kahden tähden sieneksi.

Minkä takia täällä sitten herkkutattia nousi niin raivokkaalla innolla? Selitys löytyy elokuun sadetilastoista, jotka löytyvät sivulta Elokuun 2014 sää ja tilastot. Sivun alussa kolmas kuva kertoo, että täällä satoi enemmän kuin missään muualla koko maassa ja sivun viimeinen taulukko, että Kaarinan Yltöisissä rikottiin reippaasti paikallinen elokuun sade-ennätys. Samassa taulukossa on myös vuoden takainen sademäärä, joka oli alle kolmasosa tämän vuoden määrästä ja viimevuosi olikin aika surkea herkkutatin osalta. Lokakuun tilastot löytyvät sivulta Lokakuun 2014 sää ja tilastot marraskuun ensimmäisinä päivinä.

Elokuun sateet painottuivat kuun loppupuolelle ja maa oli todella märkää. Syyskuussa ei sitten enää satanutkaan juuri yhtään, herkkutatit todella ryöpsähtivät ja ne olisi pitänyt saada kerättyä ensimmäisen viikon aikana. Uusia kyllä nousi vielä myöhemminkin, mutta se ei enää tuntunut miltään verrattuna alkuun. Syyskuun ensimmäisen viikon tunnelmia kuvaa kirjoitukseni Kori täyteen yhdellä silmäyksellä ja vaarallisia metsäteitä.

Oma saaliini oli noin 450 litraa tuoretta herkkutattia. Kyllä niitä poiminut olisi vaikka koko tuon määrän päivässä, mutta jatkokäsittelykapasiteetti, sen vaiva ja hitaus olivat pullonkaulana.

Herkkutattien jälkeen kehnäsientä oli hyvin runsaasti. En ole koskaan nähnyt niitä niin paljon ja niitäkin tuntui olevan lähes joka paikassa. Herkkutattien lisäksi olisi voinut kerätä myös voitatteja. Niitäkin oli todella paljon.

Syyskuun loppupuolella lampaankääpää löytyi ihan mukavasti. Kori täyttyi alle tunnissa. Niitä jaksoin kerätä noin 50 litraa. Elokuun sateiden vaikutus ei tainnut kantaa niin pitkälle ja syyskuu oli hyvin kuiva.

Sienivuosi ei missään nimessä ole vielä ohi. Tavallaan parhaat ajat ovat edessä päin. Hirvikärpäset eivät enää häiritse ja hyttysetkin ovat käyneet vähiin. Nyt vain pitäisi saada hieman runsaampia sateita. Suppilovahveroita on kyllä jo löytynyt jonkin aikaa, mutta melko vähän ja varsinkin isommat yksilöt ovat toistaiseksi varsin harvassa. Pientä uutta kasvua on kuitenkin näkyvissä ihan mukavasti. Vaikka minulla ei ole aikomusta enää kasvattaa kauden saalista, on kiva käydä välillä metsässä tiedustelemassa satokauden edistymistä. Sienestyskauden lopettaa vasta pysyvä lumi.

 

Lisäys klo 16:10, Suppilovahverokeitto

Eilisellä tiedustelureissulla minulla oli mukana "alibina" kori ja siihen tuli kerättyä pari litraa kaikkein suurimpia suppisyksilöitä. Jotain niille piti tehdä.

Pakkaus pekonisiivuja
Pari sipulia
Noin 2 litraa suppilovahveroita, kanttarelitkin käy
½ - 1 dl soijakastiketta
n. ½ dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
2 dl ruokakermaa
n. 100 g sulatejuustoa
1 tl kuivattua tilliä

Ainekset lisäysjärjestyksessä. Pilko pekoni pieneksi ja aloita kattilassa sen käristämisellä. Lisää vähitellen sipulit ja pilkotut sienet. Lisää soijakastiketta, kun sienistä on poistunut enin kosteus ja kun koko seos on kuivahkoa, sekoita hyvin joukkoon jauhot. Kun olet lisännyt loput ainekset ja sekoittanut ne hyvin, anna muhia vielä kannen alla 5 - 10 minuuttia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tuo keitto oli niin taivaallista, että se on nyt kokonaan syöty. Jääkaapissa on triplapakkaus pian vanhenevaa pekonia. Pitää varmaan jatkaa "tiedustelureissuja" sienimetsiin. Sienijauheongelmaan voisi kokeilla osittaiseksi ratkaisuksi leipomista. Leivoin aikoinaan varsin hyvää ruisleipää silloin, kun leivän hinnasta kohuttiin ja leipäkoneet olivat muodissa.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Mahtava saalis - tämä satovuosi oli todella poikkeuksellinen.