rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Terassi ja katos

 • Yleisnäkymä.
  Yleisnäkymä.
 • Yleisnäkymä sivusta.
  Yleisnäkymä sivusta.
 • Jäykistäviä vinopalkkeja.
  Jäykistäviä vinopalkkeja.
 • Sama kohta kuin edellisessä, mutta hieman vinosti kuvattuna.
  Sama kohta kuin edellisessä, mutta hieman vinosti kuvattuna.
 • Sama katoksen puolelta kuvattuna.
  Sama katoksen puolelta kuvattuna.
 • Yleisnäkymä aidasta.
  Yleisnäkymä aidasta.
 • Detalji aidasta.
  Detalji aidasta.
 • Kaikille paaluille on tehty urat betonilaattoihin ja paalut on isketty niin syvälle, että ne lepäävät laattojen päällä. Maaperä ei ole routivaa, joten korkeussuunnassa katos ei pääse liikkumaan.
  Kaikille paaluille on tehty urat betonilaattoihin ja paalut on isketty niin syvälle, että ne lepäävät laattojen päällä. Maaperä ei ole routivaa, joten korkeussuunnassa katos ei pääse liikkumaan.
 • Valokatetta on kuumennettu lämpöpuhaltimella ja taivutettu rännin reunan yli.
  Valokatetta on kuumennettu lämpöpuhaltimella ja taivutettu rännin reunan yli.

Terassi on rakennettu talomme takaoven kohdalle. Sisällä sen kohdalla on pesukäytävä, josta pääsee suihkuhuoneeseen, saunaan ja pannuhuoneeseen. Ajatus oli siis, että sinne pääsee kätevästi lähes suoraan saunasta. Pannuhuoneen sijainti taas johti siihen harmilliseen asiaan, että vesi-ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on samassa kohdassa.

Terassin mitoitus lähti talon muodosta. Terassin leveys on sama kuin varsinaisen asunnon ja autotallin väli, jossa on tavallaan syvennys. Se oli kätevasti melko tarkkaan sama kuin 11 betonilaatan leveys, kun laatan mitat ovat 40 cm x 40 cm. Laatan paksuus on vain 4 cm, koska sen päällä ei oikein voi ihmistä painavampaa liikkua. Toiseen suuntaan laattoja on 7 ja se taas tuli talon katon korkeudesta ja kaltevuudesta. Jos laattoja olisi enemmän, tulisi katoksen reuna liian matalaksi. Mitta oli myös kätevä valokatteen kannalta. Vakiona löytyi sopivan pituista eikä sitä tarvinnut leikata. Valokatetta tarvittiin viisi levyä ja sekin sopi mitoitukseen niin, että leikata ei tarvinnut. Terassin pohjan mitat ovat siis 4,4 x 2,8 m eli 12,32 m^2.

Betonilaatat tarvitsivat pohjatyöt, jotka tontin maaperän ansiosta olivat pelkkää maansiirtoa lapiolla: pintamaa sivuun, kuoppa viereen, josta hiekka laattojen alle ja sitten kuoppa umpeen pintamaalla. Ohjauslaudat sopivalle korkeudelle vaateriin, hiekan lanaus niiden avulla, hiekan tiivistys, kangas ja laatat. Aivan samaa tapaa olin käyttänyt jo kasvihuoneen pohjassa.

Katoksen mitoitus lähti valokatteen valmistajan sivuilta löytyvästä mitoitusohjeesta. Ruoteet piti laittaa 40 cm välein ja eräs suositeltu materiaali oli 45 x 45 mm höylätty puu. Niiden alle kakkosnelosta ja jako meni niin, että ne ovat hieman turhan lähellä toisiaan, mutta jos yhden olisi jättänyt pois, olisi väli ollut jo liian suuri. Kakkosnelosten alla on 125 x 50 mm höylätty puupalkki, mutta sinne asti valokatteen valmistajan ohje ei yllä, valitsin vain seuraavan järeämmän koon. Pystytolpat ovat 100 x 100 mm painekyllästettyä sahattua puuta.

Katoksen rakenne on hyvin jäykkä. Tämä johtuu siitä, että katos ei ole kiinni talon seinässä, mutta valokate menee piilorännin ulomman reunan yli ja jos katos huojuisi, se voisi rikkoontua. Rakennetta jäykistäviä osia ovat vinopalkit ja varsinkin aidat pystytolppien välillä. Kuvissa on joitakin yksityiskohtia aitojen rakenteesta, huomaa esimerkiksi jykevät kiinnitysruuvit. Aitojen pystylaudat ovat kiinnitetty ulkoverhousnaulaimella ja yhteen kiinnityskohtaan on ammuttu noin kymmenen naulaa. Naulat eivät ole paksuja, mutta niiden määrä takaa jäykkyyden.

Miksi katos ei sitten ole kiinni talossa, jolloin ei olisi niin suurta jäykkyysvaatimusta? Tämä johtuu katon hieman erikoisesta rakenteesta. Kattotuolit eivät jatku räystään kohdalle vaan päättyvät seinän kohdalle. Räystään kohdalla rakenne on kevyempi ja se voisi mennä kovassa tuulessa rikki, jos siihen kiinnitettäisiin hutera katos, jonka pinta-ala on iso.

Vinopalkit ovat melko lyhyitä ja se johtuu siitä, että pidemmät olisivat enemmän tiellä. Pidemmät jäykistäisivät paremmin, joten valittu mitta on kompromissi. Osa vinopalkkien kiinnityksistä on piilossa olevat kolme 10 mm puutappia kutakin liitosta kohden. Puutappien lisäksi yksi 90 mm pituinen terassiruuvi on varmistamassa näitä hankalampien kohtien liitoksia. Pääosin palkkien liitokset perustuvat koneruuveihin, joiden kierre on M10. Suurimmassa osassa on lukkokanta, mutta erikoisempia pituuksia varten katkaisin ruuveja kierretangosta. Katkaistut päät olisi pitänyt kaikki maalata, mutta nyt osa on hieman ruosteessa, koska niissä ei tietystikään ole galvanointia. Kaikki maalatut palkit ovat maalattu ennen kiinnitystä. Osa on kiinni painekyllästetyssä puussa ja kiinnityksen jälkeen maalaaminen olisi ollut hankalampaa, kun olisi pitänyt varoa tai suojata painekyllästettyä.

Terassi valmistui kolme vuotta sitten, joten se on kestänyt jo yhtä monta talvea. Pahimmat kulumat ovat kissojen aiheuttamia. Ne teroittavat kynsiään pystytolppiin. Kulumat eivät juuri näy eivätkä haittaa. Valokatteelle kertyy roskaa läheisistä puista ja se on viime kesänä pesty painepesurilla. Valokatteella ei voi kävellä, se on vain millin paksuista muovia, ja se hankaloittaa puhtaanapitoa.

Olen tyytyväinen suunnitteluuni ja kätteni työn jälkeen. Aikaa taisi mennä pari viikkoa päivätöiden ohessa.

Kuvia olisi enemmänkin, mutta eivätköhän nuo jo kerro oleellisen. Piirustukset on aikoinaan tehty, kohde oli sen verran vaativa ja monimutkainen, mutta ovat jo ties missä.

Aikaisemmat piharakennussarjan kirjoitukseni:
Kasvihuoneen pohja ja kasvatuslaatikoita
Vatsalihasliikepenkki
Puutarhapenkki
Nyt on sitten kaikki esittelemisen arvoinen esitelty, aiheet loppu, sarja loppu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa