rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Keväinen kävelyretki Lemunniemellä

 • Kyy valmiina iskemään
  Kyy valmiina iskemään
 • Tien varren ojaan muodostuneessa lammikossa kurnutti kymmenkunta sammakkoa
  Tien varren ojaan muodostuneessa lammikossa kurnutti kymmenkunta sammakkoa
 • Sinivuokkoja Kasarminmäellä
  Sinivuokkoja Kasarminmäellä
 • Koivu se on vaikka yrittää matkia pensasta
  Koivu se on vaikka yrittää matkia pensasta
 • Vaja ilman lattia Hantuntien varressa
  Vaja ilman lattia Hantuntien varressa
 • Viereinen asuintalo on vielä heikommassa kunnossa
  Viereinen asuintalo on vielä heikommassa kunnossa

Kaarinan Lemunniemi on melko harvaan asuttua hienosta sijainnistaan huolimatta. Alue on melko mäkistä ja välissä olevat alavat tasaiset maat ovat peltoa. Lemunniemi tunnetaan ehkä parhaiten Lemun taistelusta Suomen sodan aikaan vuonna 1808. Yli-Lemun kartanon lähistöllä on sen kunniaksi muistomerkki, mutta reittini ohitti Yli-Lemuntien ja käännyin Lemuntieltä vasta Kasarminmäentielle. Pian Yli-Lemuntien ohitettuani vastaan tuli kyy suurinpiirtein Lemuntie 95:n kohdilla ja innostuin ottamaan valokuvia. Seuraava kuva on lähes samasta kohtaa tien pellonpuoleisesta ojasta, jossa oli sammakoiden sukukokous.

Kasarminmäellä jossain se muistomerkki olisi ollut, mutta reittini varrella mielenkiintoisinta oli sinivuokot. Tie vaihtoi nimeään Hantuntieksi ja peltoaukean jälkeen vastaan tuli melko erikoinen koivu. Kuusiston salmen rannassa Hantuntien varrella on melko hulppeita taloja, mutta mielenkiintoisempi löytyi suunnilleen osoitteesta Hantuntie 55. Turun sanomissa oli siitä juttu reilu viikko sitten.

Tänään oli hieno ilma kävellä mielenkiintoisessa ympäristössä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän anmarirytila kuva
Anmari Rytilä

Hitaasti kiiruhtaen näkee enemmän.
Tykkäsin - erityisesti sinivuokkokuvasta.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Autolla tuota reittiä ei oikein uskaltaisi kulkea. Kasarminmäentien muuttuessa Hantuntieksi loppuu päällyste ja "tie" on lähinnä savea peltoaukean kohdalla, jonka jälkeen on taas päällystettä. Traktorilla sitä on taidettu ajaa ja hevosten kengänjälkiä oli runsaasti.

Kasarminmäki, josta sinivuokot löytyivät on merkitty partiolaisten toimesta Pyhän Katariinan poluilla jalopuulehdoksi. Ihan vielä ei taida kannattaa partiolaisten polkuja kulkea ainakaan ilman kumisaappaita, mutta alueella on teitäkin ihan riittävästi kuljettavaksi.

Eilinen kyy pääsi havaintotietokantaan, josta tänään uutisoitiin: Näitkö kyyn tai rantakäärmeen? - Kerro havainnoistasi.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Alueelle tyypillisempää myynnissä olevaa asutusta edustaa Auvaisbergin Rantatie 39. Hinta 2 490 000 €. Tuon palaneen talon naapurin parkkipaikalla oli viime tai edellisvuonna Jaguar ja uudehko katumaasturi, kun käytiin siellä viikonloppuna sienten takia ja asukkaat olivat ilmeisesti kotona. Lupaavaa maastoa, mutta siellä oli runsaasti vain jotain ruskeaa kärpässientä. Ehkä pantterikärpässieni tai kangaskärpässieni, myrkyllisiä molemmat.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo ja kaikkein kauneimmillaan Lemunniemi näyttäytyi, kun aikoinani ajelin veneellä sen vieritse Airistolle. Kaislikkoa sen pahuksesti ei edes tullut mieleeni, että moiseen paikkaan viitsisi lähteä käppäilemään. Karseen näköistä vesipuolelta katsottuna.

Kaarinassa olen asunut yli 30v ja tunnen myötähäpeää itseäni kohtaan ja korjaan tilanteen. Ajan autolla niin lähelle kuin voin ja käyn koiran ja vaimon kanssa tsekkaamassa paikan.

Ai niin se myynnissä oleva kämppä. Ei juuri nyt ole tarvetta.....

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kun kartalta katsoo, tulee helposti mieleen, että on hieman erikoista, että niinkin lähellä Turkua ja vielä meren rannalla oleva alue on säilynyt niin maaseutumaisena. Ilmeisesti joku muukin on tehnyt saman havainnon. Pari vuotta sitten siellä oli myynnissä talo aika isolla tontilla ja hintaa laski rakennuskielto, joka johtui kaavan valmistelusta. Rakentaminen näyttää kuitenkin etenevän vanhaa levittämällä. Pyhän Katriinan tien varrelle pellolle on jo tehty uusille kaduille pohjatyöt ja laitettu liikennemerkit täällä. On sitä niemeä vielä asutettavaksi.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tänään tuli Kaarinan matkailuyrittäjien mainos, jossa oli mukana kahden Lemunniemellä toimivan yrityksen tiedot. Ala-Lemun kartano on nykyisin jonkinlainen tilausravintola ja vieressä venevuokraamo. Mainoksen tiedot täällä. Voisi siellä sunnuntaina käväistä, jos on hyvä sää.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa