rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Uusi tapa valmistaa hernekeittoa

  • Uusi tapa valmistaa hernekeittoa

Sakeaa hernekeittoa alle kahden tunnin keittoajalla, ilman liotusta ja valmista jo seuraavana päivänä. Usea väittäisi, että ei onnistu, mutta kyllä vain onnistuu. Niksi on painekeittämisen ja hauduttamisen yhdistämisessä. Tarvittavat välineet löytyvät ihan tavallisista kaupoista eikä nikkarointia tarvita. Minulla ne sattuivat olemaan jo valmiina.

Välineet

  • 6 litran painekattila
  • 30 litran vetoinen matkatermo
  • 9 litran kattila

Lisäksi muita tavanomaisia keittiön välinettä, kuten paistinpannu jne.

Ainekset

  • 1 kg herneitä                                                   1 €
  • 5 l vettä                                                            -
  • 800 g paistijauhelihaa                                  ~ 7 €
  • 4 isoa sipulia                                                ~ 0,3 €
  • 4 dl soijakastiketta                                       ~  2,4 €
  • 4 tippaa Blairin Sudden death chilikastiketta    -

Määrät on valittu siten, että ne mahtuvat käytettyihin astioihin. Valmista keittoa tulee noin 7 litraa ja kun yleensä annokseen näyttää lasketun 3 dl, tulee annoksia 23, keiton kokonaiskustannukset 10,7 € ja annoksen hinta 46 senttiä. Jos haluaa tiputtaa hintaa, on selvä, mistä tinkiä, mutta 6 sentin annoshinnan alle on vaikea päästä.

Valmistusprosessi

Aloita illalla huuhtomalla herneet, lisää noin 4 litraa vettä painekattilaan niin, että kattila jää muutama sentti vajaaksi. Kattila levylle ja lämpö täysille kunnes täysi paine saavutetaan, jolloin väännetään pienemmälle niin, että paine pysyy vakaana. Sopiva keittoaika on 1 h 15 min. Silloin keitto ei ole vielä niin sakeaa, että se palaisi pohjaan. 1 h 30 min. keittoajalla keitto palaa jo hyvin lievästi pohjaan ainakin omalla kapeapohjaisella ja korkealla painekattilallani. Laita sanomalehti matkatermon pohjalle ja siirrä kattila sinne yön ajaksi.

Seuraavana päivänä ruskista jauheliha ja sipulit paistinpannulla, lisää soijakastiketta maun mukaan. Siirrä jauheliha ja hernekeitto isompaan kattilaan ja lisää noin 1 litra vettä. Kiehauta keitto sekoittaen ja viimeistele maustaminen.

Taustatietoja

Painekeittämisellä 120 C lämmössä keittoaika tippuu kolmannekseen. 1 h 15 min. painekeittäminen vastaa siis 3 h 45 min. keittoaikaa normaalipaineessa. Matkatermossa kattila sihisi yli tunnin, joten sekin vastasi yli parin tunnin normaalia keittoaikaa. Noin 14 tunnin kuluttua kattilan siirtämisestä se oli yhä yli 40-asteinen. Kun lämpö aleni noin 80 C koko aikana, oli keskimääräinen alenema vain runsas 5 C tunnissa.

 

Bon appetit!

Edit 10.10. muutettu keittoaikoja 15 min. lyhyemmiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kukin tietysti valitsee lihat ja mausteet makunsa mukaan. Kirjoituksen idea oli valmistustapa. Purkkihernekeitot ovat varsin kalliita noin euron hintaisina ja kun se rasva-liha-seoskin on suurin piirtein puolet rasvaa ja sitäkin vähän, joutuu niitä kuitenkin tuunaamaan. Herneistä tehtäessä lisävaivaa on siis edellisen illan osuus. Yhden purkin hinnalla saa noin 4-5 litraa vastaavan vahvuista hernemössöä eli 10-kertaisen määrän. Ei kovin hyvä tuntipalkka näin pienessä skaalassa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Hiukan huijasin. En keittänyt ensimmäisellä kerralla 1,5 tuntia vaan vain tunnin. Valmistusohje oli seuraavaa kertaa varten, mutta 1,5 tuntia olikin hieman liian paljon, joten korjasin kirjoitusta. Sopiva aika riippuu tietysti kattilan mallista. Useimmille painekattiloille 1,5 tuntia on varmaankin ihan sopiva. Korkea ja kapea on huono. Paljon lämpöä pitäisi johtua pienen pinta-alan kautta ja silloin palaa helposti pohjaan. Paremmalla painekattilalla hernekeiton voisi teoriassa saada suoraan valmiiksi, mutta haudutusastialla säästää hieman sähköä ja pohjaanpalamisen vaara pienenee tai poistuu.

Soijakastikkeessa säästäisi puolet tai enemmänkin käyttämällä kiinalaista japanilaisen sijaan. Kiinalaiset ovat hieman suolaisempia ja hinta noin puolet japanilaisesta. Pääsyy japanilaisen suosimiseen on se, että kiinalaiset ovat paljon tummempia ja värjäävät ruokaa voimakkaammin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minä laittaisin jauhelihan lisäksi hiukan palvia. Antaa hyvän maun. Taidanpa kokeilla ohjetta, sillä torstaisin syömme lastenlasten kanssa hernekeittoa. Päivä, jota isommat aina odottavat, sillä silloin herkutellaan myös letuilla tai pannarilla tai vohveleilla hiukan omasta tekemisen innostani riippuen. Eikö hernekeittoonkin sopisi laakerinlehti mauseeksi?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kuten kirjoitin, jutun tarkoitus oli olla valmistustapaohje, ei niinkään resepti. Sen jälkeen, kun tuon kirjoitin, olen kokeillut meiramia ja se todella sopii hernekeittoon. Muuten meirami on edelleen minulle yksi niistä mausteista, joita ei tule käytettyä eikä sen takia oikein tunne. Pelkillä soija- ja chilikastikkeilla pärjää ihmeen hyvin. Korvaavat suolan ja pippurin.

Porkkana ja sinappi ovat sitten ne muut yleisesti mainitut "mausteet" hernekeitossa. Tänään laitoin noin ½ kg porkkanoita kuutioina sekaan. Katsotaan huomenna, miten sopivat.

Toinen maukas "koyhäilyruoka", joka valmistuu kätevästi painekattilalla, on kanaviillokki. Koipireisiä ja ylikypsiksi, oliko se noin 20 min., niin luistakin erottuu maku.

Sydämet ja kielet eivät nykyään ole niin kovin edullisia eikä niistä oikein itse viitsi valmistaa ruokaa vaikka hyviä ovatkin.