rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Hyviä kameroita halvalla

 • Jalusta neljällä kameralla
  Jalusta neljällä kameralla
 • Lumia 950 XL, SJCAM SJ8 PRO, Lumia 950, Lumia 930
  Lumia 950 XL, SJCAM SJ8 PRO, Lumia 950, Lumia 930
 • Videoiden järjestys
  Videoiden järjestys
 • Järjestys sama kuin edellä
  Järjestys sama kuin edellä
 • Huawei P9 SJ8 PRO:n tilalla. 300 mm leveä kiinnityslaatta on hieman ahdas. Jollakin pääsi kuvaustöihin. Lumia 930:ssä ja Huaweissa on CPL eli polarisoivat linssit.
  Huawei P9 SJ8 PRO:n tilalla. 300 mm leveä kiinnityslaatta on hieman ahdas. Jollakin pääsi kuvaustöihin. Lumia 930:ssä ja Huaweissa on CPL eli polarisoivat linssit.
 • Videokollaasi valmiina renderöitäväksi. Video 1 on poistettu, koska sen tehtävänä oli vain olla 4K-kokoisena pohjana. Muut ääniraidat ovat vaimennettu paitsi 950 XL:n.
  Videokollaasi valmiina renderöitäväksi. Video 1 on poistettu, koska sen tehtävänä oli vain olla 4K-kokoisena pohjana. Muut ääniraidat ovat vaimennettu paitsi 950 XL:n.

Moni havahtui kännykkäkameroiden laadun osalta, kun Timen kansikuvaksi 12. marraskuuta 2012 valittiin Benjamin Lowyn iPhone 4S:llä ottama valokuva. Seuraava yllätys oli vuoden 2015 Sundance indie-filmifestivaalien eräs parhaimmista elokuvista, Tangerine, joka kuvattiin kolmella iPhone 5S:llä. Ei kuitenkaan pelkästään vaan steadicamin ja lisälinssien avulla. The Vergen jutussa miespääosanäyttelijän sanoin '"Yes, you can make a beautiful-looking film on a shoestring budget," he says. "But you have to know 100 years worth of filmmaking."'

Ensimmäinen kännykkä, jonka ostin pelkästään kameran takia, oli Microsoft Lumia 950 XL vajaa vuosi sitten. Ostin sen käytettynä huuto.netistä 120 euron hintaan. Minulla oli myös toive, että sillä pystyisi tallentamaan skype-puheluita, mutta se ominaisuus oli poistettu. Olen käyttänyt sitä myös navigaattorina. Sen asetuksissa voi muokata laitteen nimeä. Se on nyt Pelkkä kamera.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut sen takia, että tammikuussa 2019 Microsoft ilmoitti, että Windows 10 Mobilen päivitykset ja tuki loppuvat joulukuussa.

Lumia 950 XL ei ole ainoa malli, jossa on 20 MP Pureview-takakamera. Pienempinäyttöisessä Lumia 950:ssä on identtinen kamera, mutta valokuvan perusteella on vaikea nähdä, että siinäkin on neljä mikrofonia. Lumia 930:ssä on ollut ilmeisesti peräti laitteistotasolla ongelmia äänen tallennuksen tason kanssa ja siinäkin on kuten Lumia 1520:ssä kiinteä akku, jota ei voi vaihtaa. Niissä on kuitenkin edelleen sama kamera ja mahdollisuus 4K tallennukseen 30 kuvaa sekunnissa ohjelmistopäivityksen ansiosta. Lumia 930:ssä on sisäistä tallennustilaa 32 Gt, josta reilu 29 Gt on käytettävissä kuville ja videoille. Muistikorttia siihen ei voi lisätä. Lumia 1520:een voi laittaa muistikortin, mutta sen maksimikoko on vain 64 Gt. Myös Lumia 830 pystyy päivitettynä kuvaamaan 4K-tarkkuudella, mutta sen kameran tarkkuus on vain 10 MP.

Mikä sitten on Lumioiden käypä hintataso tällä hetkellä? Minä maksoin keskiviikkona huuto.netissä 950:stä 40 €, mutta siinä on näytössä pieniä säröjä, jotka eivät kuitenkaan haittaa toimintaa. 930:stä maksoin 35 €. Minä olin ainoa huutaja ja voittanut huuto oli euron korkeampi kuin lähtöhinta. Voisi jopa väittää, että käypä hinta on maksamaani alempi, mutta minä olen tyytyväinen. Kyllä kamerat on nyt halpoja.

Ensin tein vertailuvideon kahdessa vaiheessa. Ensin neljällä samaan jalustaan kiinnitetyllä kameralla 1080p-resoluutiolla ja sitten simplescreenrecorderilla 4K-näytöltä, jossa pyöri kunkin kameran video kolmannen kuvan mukaisessa järjestyksessä. Videot kuitenkin nykivät liikaa johtuen laitteistosta. Neljän Full HD videon pyörittäminen ja 4K-videon tallentaminen samanaikaisesti ei ihan kevyttä ole. Sitten käytin videoeditoria ja renderöintiin kului runsas 3½ tuntia prosessoriaikaa. Neliytimisellä prosessorilla oikeaa aikaa kului reilu tunti.

Olin hieman yllättynyt, kun Youtubeen pystyy lataamaan 4K-videoita. Olen jo kerran aikaisemmin sellaisen ladannut, noin 10 kuukautta sitten, mutta se näkyi vain 1080p-resoluutiolla. Nyt kun tarkkailin asiaa tarkemmin, niin ensin tuli näkyviin vain 360p-versio, seuraava havainto oli 1080p ja tietysti kaikki edellisten väliltä. Lopulta valittavaksi ilmestyi myös 4K. En kellottanut, mutta kai siinä vartin verran meni ennen kuin suurinkin resoluutio oli valittavissa. Se aiempi muistaakseni 4K:na ladattu on edelleen 1080p.

950 XL ja 950 vaikuttavat kuvaltaan hyvin samanlaisilta. 930 häikäistyy auringosta ja kun sen kamera näyttää erilaiselta, epäilen että siitä puuttuu polarisoiva filtteri, joka siis 950:ssä olisi.

SJCAM SJ8 PRO on action-kamera ja siinä on laajakulmalinssi, jonka aiheuttamia vääristymiä olen valinnut ohjelmallisesti korjattaviksi. Koska se painii lähinnä omassa sarjassaan, alla SJ8-mallien vertailu.

SJ8 PRO:sta maksoin peräti 154,75 € täydellä tarvikesarjalla. No, se pystyy 4K-resoluutioon nopeudella 60 kuvaa sekunnissa.

 

Valokuvat on otettu Huawei P9:llä, jossa on 12 MP kamera. Jollaa en enää viime aikoina ole käyttänyt kuvaamiseen. Siinäkin kyllä olisi 8 MP kamera, mutta Jollan kamerasovellus on aika vaatimaton.

Auringon nousu vielä. Lumia 950:n linssi on likainen, siitä kuvan sameus. Ihan alussa vilahtavat karvaiset kädet suorittavat klaffin virkaa eli läimäyttävät synkronointiäänen. Oikealla alhaalla on nyt Huawei P9:llä kuvattu video.

Sama seuraavana päivänä puhtailla linsseillä ja ehkä hieman tarkemmalla synkronoinnilla.

https://

Tuon perusteella kyllä sanoisin, että ulkotiloissa käyttäisin kolmantena kamerana mieluummin Huawei P9:ä kuin Lumia 930:stä. Huawei ei pysty 4K-tallennukseen, mutta muuten se on mielestäni parempi. Edelleenkin 35 € oli kuitenkin halpa hinta.

Sitten vielä videokollaasin teko-ohje:

 

Lisäys 15.5.2019: Lumia 930:n kuvan huonous johtuu HDR:n puutteesta. Sen kamera-sovellus on jostain ihmeen syystä erilainen kuin molemmissa 950-malleissa vaikka Windows Phone on kaikissa kolmessa uusin mahdollinen. Oma suosikkini on tällä hetkellä pienempi 950 eli se on jatkuvasti suosikkijalustassani kiinni.

Benron selfie-tikku-kolmijalka on kätevän pieni kokoontaitettuna. Pituus 20 cm ja suurin halkaisija alle 4 cm ilman puhelimen kiinnikettä. Siihen kiinnittyvää bluetooth-etälaukaisijaa en ole kokeillut, koska Lumioiden kanssa toimii tiettävästi vain yksi malli ja sekin vähän milloin sattuu kokemukseni mukaan. Hinta oli alle 20 € Kiinasta tilattuna, mutta Suomessakin niitä myydään useassa verkkokaupassa. Suomessa Benro MK10:n nimellä sen löytää helpoiten, vaikka se on pelkän etälaukaisimen nimi.

Nykyinen suosikkikuvauskalustoni maksoi siis yhteensä 60 €!

 

Myös digikam päivittyi Fedora 27 => 28 -päivityksessä ja sen avulla kuvia ei enää ainakaan 950:stä saa tietokoneelle. Aiempi tunnisti useimmat kamerani automaattisesti, mutta nyt ei ja pelkkää 950:stä ei enää ole valittavissa. Ilmeisesti alkusyy on KDE:n KIO-slave-järjestelmän muutoksissa, joten puhelimen liittäminen ei työpöydälläkään onnistunut ja tietysti kaikki KDE-leirin ohjelmat ovat siltä osin rikki eikä ohjelmaversioiden muutokset auta. Löysin sitten gphoto2:n, mutta se on aika hankalalta vaikuttava komentoriviohjelma. Apuun sitten FUSE-rajapinnan gphotofs ja pelkkä "gphotofs /mnt" näyttää puhelimen kuvakansiot melkein normaalina tiedostojärjestelmänä. Gnome-leirin ohjelmana Shotwell saattaa toimia, mutta aluksi se päätti käydä läpi kotihakemistoni kaikki kuvat ja elokuvat, myös mm. Areena-lataukset ja se nyt vähän kestää..

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Jälkimmäisen videon renderöinti (hahmonnus) kesti 54 minuuttia. Tuohon on kuitenkin tulossa jo apua. Tilasin eBayn kautta Kiinasta neliytimisen Xeon X5470-prosessorin, jonka kellotaajuus on 3,33 MHz. Hintaa 35 USD. Lisäksi kaksi 16 Gt muistikampakittiä, jolloin pääasiassa tiedostopalvelijana toimivassa HP Proliant G5 ML350:ssä on 48 Gt keskusmuistia. Muistit maksoivat 51 USD. Tällä hetkellä Proliantissa on kaksiytiminen 3 GHz prosessori ja 24 Gt muistia. Vanhojen palvelinkoneiden päivittäminen on törkeän halpaa.

Käynnistän siis videoeditorin ja muut raskaat ohjelmat tiedostopalvelimessa ssh-yhteyden kautta, jolloin niiden ikkunat näkyvät kuitenkin työasemassani, jonka maksimi muistimäärä on naurettava 16 Gt. Tiedostopalvelimessa taas on vain 8-kaistaisia PCI-e korttipaikkoja, joten 4K- ja kahden Full HD-näytön liittäminen siihen olisi vähintään haasteellista.

Lisäksi aikomukseni ei ole tehdä lisää 4K-videoita, vaikka minulla on neljä siihen pystyvää kameraa. Full HD -tuotantoon ajateltujen kameroiden vertailu oli kuitenkin järkevintä tehdä 2x2 Full HD matriisina eli 4K:na.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ihan yksinkeraista kdenliven ajaminen palvelimella ei ole. Ensimmäinen ongelma oli palvelimen melko vanha käyttöjärjestelmä, RHEL 6 -pohjainen Scientific Linux 6. Kdenlive ei asentunut siihen. Päivitys Centos 7:aan sai sen asentumaan, mutta kdenlive ei käynnistynyt. Virheilmoituksesta arvasin, että palvelimelle vaaditaan nvidian ajurin lisukkeita, vaikka palvelimessa nvidia näyttökorttia ei ole vaan työasemassani. Komento "yum install xorg-x11-drv-nvidia" asensi kaiken tarvittavan riippuvuuksien avulla.

Seuraava vakavampi ongelma oli äänipalvelin, pulseaudio, jolle pitäisi ilmeisesti kertoa, että verkon kautta ajettaville ohjelmille pitäisi antaa pääsy äänijärjestelmään. Tämä ongelma johtui tavallaan kdenlivestä. Vaikkapa Chrome toimi ihan hyvin verkon yli ja Youtube-videotkin toistui, mutta äänettömänä ja kuva hieman nyki.

Parempi ratkaisu onkin tehdä renderöinti erillisenä. Kdenlive osaa generoida skriptin, joka hoitaa renderöinnin ilman minkäänlaista graafista käyttöliittymää. Ainoa ongelma tai huolehdittava on, että myös renderöivä kone näkee samat tiedostot ja hakemistopolut.

Kdenlive ei käsittele suoraan videoklippejä editointivaiheessa vaan ns. proxytiedostoja, jotka ovat paljon pienempiä ja kevyempiä käsitellä. Kun projekti sitten on valmis, se renderöidään ja vasta silloin käsitellään varsinaisia videotiedostoja ja se on raskasta ja tykkää runsaasta muistimäärästä.

Täytyy kuitenkin tutkia tuo pulseaudio. Oikeastaan on hyvä, että kdenlive on kranttu, niin tulee kaikki säädöt tehtyä ohjelmien ajoon verkon yli. LTSP:hen eli Linux Terminal Server Projektiin ei ole tullut tutustuttua, mutta periaatteessa kaikki Linux-ohjelmat pitäisi toimia verkon yli.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kellotin kdenliven skriptin ajon palvelimella ja tulos oli 50m43.730s. Kun siellä vielä toistaiseksi on vain kaksiytiminen Intel Xeon 5160 @ 3.00GHz, jonka cpumark on 1964, pitäisi tilatulla neliytimisellä Intel Xeon X5470 @ 3.33GHz, jonka cpumark on 4590, ajoaika tippua arvoon 21m42.486. Työasemallani renderöintiaika oli 34:30. Kolmannes siis tippuisi pois. Ei paha, mutta kyllä 4K saa jäädä erikoistapauksiin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Lumiaan ei voinut luottaa navigaattorin osalta. Vei minua pitkin pieniä peltoteitä 60 km päässä kohteesta. Kamera oli ok.

Voiko sitten Nokian viisisilmäiseen uutuuteenkaan luottaa.
http://jukka-konttinen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/val...

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minä taas olen ollut Lumian navigointiin tyytyväisempi kuin Googlen. Huaweissa kun on Android, niin navigointi on tietysti Googlen. Puhutuilla ohjeilla ei tehnyt mitään. Tasaisessa kaupunkimaastossa ohje risteyksessä oli "käänny pohjoiseen ylämäkeen". Kompassia ei ollut ja maasto tosiaan oli tasaista.

Googlen tiekartat ovat myös nykyään lähes käyttökelvottomia. Melko usein tulee käytettyä joko MML:n karttoja tai vaihtaa googlemapsissa satelliittinäkymään.

Yksi Suomessa varmaan aika paljon navigointiongelmia tuottanut asia on kuntaliitokset. Esimerkiksi Salo muodostettiin 2009 kymmenestä kunnasta ja varmaan yleisimpiä teiden nimiä oli muutamassa liittyneessä kunnassa.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Olen harkitsemassa toisen kameran hankintaa painavan järjestelmäkameran rinnalle. Minulla on iphone 5s, jossa on erinomainen navigaattori ja kohtalainen kamera. Haluaisin paremmen laatuisen kameran navigaattorin laadusta tinkimättä. Viisässäni on jo aika vanhakin, eikä se mielestäni riitä kakkoskameraksi. Haluaisin pysyä samassa merkissä. Vaihtoehtona on sitten joko pokkari tai muu kevytversio. Onko ehdotuksia...

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kyllä 5S:n 8 MP resoluutio valokuville aika hyvin riittää. Tuo 8 MP on aika tarkkaan sama kuin 4K-näytön tai TV:n resoluutio. Videoissa 1080p eli Full HD alkaa jo taas olemaan liian vähän. Uudemmissa iPhoneissa näyttää kaikissa olevan vain 12 MP reso kamerassa, joka on kyllä ihan järkevää, mutta ne pystyvät kuvaamaan 4K-videota.

Kun 4K-videon käsittely on aika raskasta ja toistaiseksi aika harva pystyy niitä katsomaan ja sinulle kuvien laatu on varmaan tärkein, niin osta vaikkapa Benron tri/monopod/selfie-tikku, jossa on etälaukaisin. Painoa reilu 200 g ja hinta alle 20 € Kiinasta ja 35 € Suomesta, https://www.digitarvike.fi/product/105387/benro-se... Jos sitä ei tule kannettua mukana, on se kuitenkin halpa ja monipuolinen.

Sitten on kaikenlaisia erikoiskameroita. Tilasin äskettäin Kiinasta Xiaomin dashcamin, joka ymmärtää puhekomentoja. Autoa ajaessa on vähän vaikea operoida käsin kameraa. Action-kameran, jos kiinnittää hihnoilla päähän, on kätevää, että sitä voi ohjata ja katsoa sen kuvaa tabletilla wifi-yhteyden avulla.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Tuon 5s:n kuva sinänsä on ihan hyvä, mutta kuvanottoetäisyys omiin tarpeisiini kakkoskameran osalta, on liian lähellä.

Olen päätynyt ajatukseen, että olkoon sitten kolmoskamera. Hankin perinteisen kameran valokuvausta varten...

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #12

Applen plus-malleissa on tupla-kamera, jonka ansiosta niissä on optinen 2x teleskooppi, joka ei kylläkään kovin paljon ole, mutta jotain. Suurempiin tarkennuksiin löytyy sitten aika paljon erillisiä "kaukoputkia". Minulla on pari halpaa, 12x ja 35x50, jossa matkan säätö on välille 1,2 - 9,6 km. Tilasin äskettäin 20-60X60 Zoom Telescope Camera Lens, mutta sitä ei ole edes vielä postitettu.

Tuplakameroista löytyi hyvä, joskin jo vanha juttu: https://www.cnet.com/news/the-future-of-smartphone... googlatessa "telephoto lens smartphone".

Huawei P20:n kamera taisi olla viime vuoden kehutuin ja pro-mallissa on 3x optinen zoomaus, joten se taitaa olla suurin, mitä nyt on myynnissä olevissa. Nokia 9:stä ei pienellä etsimisellä löytynyt tarkempaa tietoa zoomauksesta, mutta sen kamera on kyllä paljon muutakin..

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #13

Tuo Huawei P20 pro näyttää olevan voitolla Mikrobitin kameravertailussa, https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/mika-puhelin-on... Minäkin äänestin sen parhaaksi neljästä. Aivan kuten omassa vertailuvideossani, lamppujen/auringon kuvan puhkipolttamisen määrä ja laatu oli minulla tärkein kriteeri. Väritasapainoa ja käytännössä kaikkea muuta voi korjata ohjelmallisesti, mutta puhkipalaneelle ei voi tehdä mitään.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Varsin mahtavaa, että joku testaa ja viitsii jakaa tietoa meille muillekin. Kiitos. Itse en kuvaa kännykällä, joten olen jäävi - tosin hyllyllä on "smartphone", mutta en vaan jaksa innostua. Vanha nokialainen pieni, siis puhelimena. Vaikka näin on, en tyrkytä tyyliäni. Päätin kommentoida ja tarttua tuohon otsikon ajatukseen: "Hyviä kameroita halvalla".

Muutama viikko sitten kaapistani lähti "hyviä kameroita halvalla"; vein kaikki filmiromppeet, optiikat ja muut fermeet Hgin Töölössä, Oksasen kadulla sijaitsevaan, ainutlaatuiseen kivijalkakauppaan, Laine & Mustonen. Ko. liike on myynyt ja korjannut kameroita kohta 50 vuotta (aikamoinen saavutus) ja työ jatkuu, myös digipelit huolletaan.

Sinne meni Canoneita; F1, A1, filmidigi, olikohan Canon 5, Olympus AX, ja läjä linssejä, ym. Sain jopa muutaman satkun - ja reilusti sympatiaa, sillä luovuttajalla taisi olla "tippa linssissä", sen verran suuri oli luopumisen tuska. Kuulin että, filmikamerat ovat "tulossa takaisin" tyyliin LP:t. Valokuvauksen opetus edelleen alkaa filmikameroilla ja filmiprosessin oppimisella, mikä kuulostaa hyvältä. Mainitsen vain, että filmikamerathan olivat hyviä mm. siksi, että jo harrastelijan laitteilla -jos lissit olivat hyvät ja kuvaajalla taitoa- sai hyviä kuvia - ja se etsin: digikamerasta on maksettava tuhansia ja tuhansia eroja rungosta saadakseen Canon FTB:n tasoisen etsimen. Tämä tästä.

Haikeutta on mielessä siksikin, että itse koen, että hyvän kuvan ei tarvitse olla "naukuvan" terävä; hyvä kuva syntyy muista tekijöistä. Tippa pyrkii linssiin, kun ajattelenkin Henry Cartier-Bressonin mustavalkoisia, terävyys ei ollut ensisijainen vaan kokonaisuus; tunnelma, rajaus, sommittelu... Edelleen uskon optistenlakien ja erimittaisten linssien voimaan kuvauksessa - vaikka kännyillä saa kyllä yllättävn hyviä kuvia.
----
Polamerelle: En halua sanoa, että osta tämä, mutta esim. Canon Power Shot G7 x Mark II lienee kelpo. Hintaluokka on +- 550 euroa ja siinä luokassa on paljon saman tasoisia. Makuasioita. Sensorihan näissä on pieni, mutta kuvanlaatu ok. Itsellä on "kakkosena" jo iäkäs ja toimiva Fuji X20. Siinä taitaa olla hiukan tavallisen kompaktin "cropia" suurempi sensori. Piirto on ihan hyvä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Kiitos Matti Jussi Korhonen! Huomaan lukkiutuneeni sekä Nikon - kameroihin että iphone - kännyköihin, ikään kuin ei muita vaihtoehtoja olisi olemassakaan. Nikon painaa toisen, ykköslinssinsä kanssa n. 1,5 kiloa, joten se jää usein kotia. Todennäköisesti käyn katsomassa mainitsemasi kaupan tarjontaa. Ja ehkä tosiaan on viisainta, että kännykkä toimii hyvin navigaattorina, mutta valokuvaus on ihan oma juttunsa.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

# 8:
Tämä nyt menee pahasti ohi alkuperäisen aiheen, mutta uskon, että Raimo sen sallii - toivon. Koen itseni suorastaan "smartphone-talebaniksi" ((( Muutos on tapahtumassa.

Noin se menee; me lukkiudumme tiettyyn merkkiin. Valokuvauspuolella voitaisiin puhua Nikonisteista ja Canonisteista (aikaisemmin puhuttiin Nikon- ja Canon-miehistä, mutta tasa-arvonaikana tuon po. Nikon- ja Canon-henkilöitä). Tiettyyn merkkiin "lukkiutumiselle" on looginen syy; kun on hankkinut hyvät Nikonin linssit, on helppo hankkia uusi Nikon-runko.

Uusin juttu kamerapuolella on tietenkin uudet peilittömät, jotka kuulemma syrjäyttävät peilikamerat aika pian. Itse tarvitsen käteeni kameran, jos aion ottaa valokuvan, mutta kyllä kännykamerat ovat hyviä, niillä on puolensa, etenkin jos hallitsee kuvan työstön koneella, kuten syväterävyyden lisäämisen ym. Ja känny on kevyt, mahtuu taskuun, oivallinen etu sekin.

Ratkaisevaa itselle on sensorin eli kennon koko. Kun on tottunut täyskennokameraan, tavallinen ns. crop-kenno tuntuu hiukan heppoiselta, joskin ovat aivan päteviä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #9

Nikonissani on nyt ollut pitkään (se painava) af-s micro nikkor 105mm 1:2.8 g ed. Se on valovoimainen, erinomainen linssi. Toinen on hyvänlaatuinen zoomi. Kenno 24,1. Se riippuvuussuhde muodostuu juuri niistä useiden linssien yhteensopivuusmahdollisuuksista.