rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Kännykkäkameran linssien ja filtterien kokeilua

 • Kaksi edullista linssi- ja filtterisettiä kännykkäkameroille. Oikealla Jollassa on kiinni toisen setin klipsi, jossa on CPL-filtteri.
  Kaksi edullista linssi- ja filtterisettiä kännykkäkameroille. Oikealla Jollassa on kiinni toisen setin klipsi, jossa on CPL-filtteri.
 • APL-16MMS, 18X kaukoputki, mikroskooppi, 35 X 50 kaukoputki ja bluetooth etälaukaisin, joka satunnaisesti toimii Lumian kanssa.
  APL-16MMS, 18X kaukoputki, mikroskooppi, 35 X 50 kaukoputki ja bluetooth etälaukaisin, joka satunnaisesti toimii Lumian kanssa.
 • Ensin pelkällä Lumia 950 XL:llä, joka on melko tukevasti jalustalla, jotta kaikilla linsseillä olisi sama näkymä. Siirryin kuitenkin pari kertaa taaemmas varjoon, kun aurinko häiritsi liikaa.
  Ensin pelkällä Lumia 950 XL:llä, joka on melko tukevasti jalustalla, jotta kaikilla linsseillä olisi sama näkymä. Siirryin kuitenkin pari kertaa taaemmas varjoon, kun aurinko häiritsi liikaa.
 • 18X kaukoputki.
  18X kaukoputki.
 • Aika hyvin keskelle osunut kapeamman setin polarisoiva filtteri.
  Aika hyvin keskelle osunut kapeamman setin polarisoiva filtteri.
 • 15X makro ja 0,63 laajakulma.
  15X makro ja 0,63 laajakulma.
 • 198 asteen kalansilmä.
  198 asteen kalansilmä.
 • Tämä taisi olla tähti-filtteri. Kun sitä kiersi, "sumu" liikkui.
  Tämä taisi olla tähti-filtteri. Kun sitä kiersi, "sumu" liikkui.
 • Ei vielä helposti arvaa säteis-filtteriksi,
  Ei vielä helposti arvaa säteis-filtteriksi,
 • mutta kun sitä kiertää, tempautuu viereisten puiden virheää keskemmälle.
  mutta kun sitä kiertää, tempautuu viereisten puiden virheää keskemmälle.
 • Taas pelkkä Lumia.
  Taas pelkkä Lumia.
 • 10X makro ja 0,6X laajakulma.
  10X makro ja 0,6X laajakulma.
 • CPL- eli polaroid-linssi.
  CPL- eli polaroid-linssi.
 • Reunasta toiseen liukuva harmaa ja tätäkin voi kiertää vaikka filtteri on jo tiukasti kiinni.
  Reunasta toiseen liukuva harmaa ja tätäkin voi kiertää vaikka filtteri on jo tiukasti kiinni.
 • Liukuva sininen.
  Liukuva sininen.
 • ND8 on tasaisesti tummentava.
  ND8 on tasaisesti tummentava.
 • 15-millinen kaleidoskooppilinssi näyttää tältä 10X makrolinssin läpi.
  15-millinen kaleidoskooppilinssi näyttää tältä 10X makrolinssin läpi.
 • Tavallista kopiopaperia 90-kertaisella suurennoksella.
  Tavallista kopiopaperia 90-kertaisella suurennoksella.
 • Zomein linssit ja filtterit ovat pinottavia. Tässä näytösluontoisesti peräti 7 päällekkäin.
  Zomein linssit ja filtterit ovat pinottavia. Tässä näytösluontoisesti peräti 7 päällekkäin.
 • Kännykkäkameran linssien ja filtterien kokeilua
 • Pakkaus oli vaurioitunut kuljetuksessa, mutta Jeesus pelastaa..
  Pakkaus oli vaurioitunut kuljetuksessa, mutta Jeesus pelastaa..

Hain eilen postista jo toisen Apexelin linssi- ja filtterisetin. Apexel vaikuttaa alan kiinalaisista valmistajista rakentavan vahvimmin brändiä ja se yleensä tarkoittaa hyvää hinta-laatu-suhdetta.

APL-DG10 kymmenen linssin ja filtterin settin linssien halkaisija on vain 15 mm, joten kuvia joutuu rajaamaan, jos linssi ei ole juuri oikeassa paikassa. Toisaalta se maksoi vain 13,35 € postikuluineen ja mukana on jo aika turhanaikaisiakin ja tietysti ne tärkeimmät eli makro-, laajakulma-, kalansilmä- ja teleskooppilinssi. Kaleidoskooppi-, säteis-, ja muut filtterit ovat mielestäni turhia, mutta CPL- eli Circular Polarizing Filtteri on kätevä heijastumien poistamiseen. Artikkelin What is a Circular Polarizing Filter (CPL) and How to Use it Before- ja After-valokuvat ovat niin havainnollisia, ettei kielitaidon puute juuri haittaa. Toisaalta heijastumia käytetään hyvin usein tehokeinona ja jos itse kohde on heijastuman peitossa, riittää useimmiten pelkkä kuvakulman vaihto.

Ihan suositeltava setti siis, koska sillä pääsee edullisesti kokeilemaan, mitä tulee käytettyä ja mitkä ovat hyödyllisiä. Lisäksi rajaus- tai kohdistusongelma useimmiten poistuu, jos tyytyy kapeampiin valokuviin.

APL-16MMS oli siinä mielessä pettymys, että filtterit vaativat makro- ja laajakulmalinssiyhdistelmän käyttöa tai sitten omaa viritystä kännykkään kiinnittämiseen. Hintakin oli suolaisempi, 28,41 €, mutta tuntuu suurempikokoisena tukevammalta eikä kohdistusongelmaakaan ole. Filtterien linssin halkaisija on peräti 45 mm.

Kovin hyvin filtterien käyttökelpoisuus ei käy kuvissa ilmi. ND8-filtterin sanotaan mahdollistavan pidemmän valotusajan, jolloin liike "sumeutuu". Täytyy varmaan joskus tutustua niihin paremmin. Aiheesta tietysti löytyy englanniksi vaikka kuinka paljon tietoa. 5 Camera Filters That Can Enhance Your Photography näyttää hyvältä seuraavalta lukemiselta.

No, kännykkäkameroille on paljon muutakin optiikkaa, jota saa melko naurettavaan hintaan. 90-kertaisesti suurentava "mikroskooppi" LED-valolla maksoi 2,44 € ja 35 X 50 teleskooppi 11,80 € postikuluineen. Lisäksi löytyy kiinnitystarvikkeita kaukoputkiin ja mikroskooppeihin, joten vanhaa optiikkaa ei tarvitse korvata.

Lisäys:

Ajattelin keksineeni jotain käyttöä keleidoskooppilinsseille, mutta ei se tuntunut kovin psykedeeliseltä.

Ja toinen:

CPL-filtteri 10X makron ja 0,6X laajan päällä pyörii.

Ja kolmas:

Auto Dolly, kun se on melkein kissavideo. Selitys lisäykseen kommentissa 2.

Ja vielä illalla:

Sen kunniaksi, kun 35 X 50 teleskoopin tyhmät kiinnitykset löydettyäni ja jotenkin ne sohellettuani johonkin kuntoon, meni ohi ensimmäinen auto ja päätin toimia, käy ja kuvaus ja ensimmäinen demo oli pian ohi. Minä tarvitsen myös pallopään.

Onneksi Youtube ystävällisesti suoristi maan. Ne vinot reunat ovat lähetetyn maa ja taivas.

Lisäys 21.10.2018

Ostin myöhemmin vielä kaksi Zomein linssi- ja filtterisettiä. Esittelen niistä järkevämpää kirjoituksen Kellosepän alkeiskurssi yhteydessä. Niistä toinen, neljän liukuvärifiltterin setti, jää luultavasti käyttämättä, koska se soveltuu lähinnä maisemakuvaukseen, josta en oikein ole innostunut. Zomein seteissä on hyvää pinottavuus ja suuri koko, mutta pahvinen laatikko ei ole kätevä tai kestävä ja linssiseteistä en oikein löytänyt sopivan laajaa kokoelmaa. Tilasin sitten vielä 0.45X laajakulman. Apexelin laajakulma on 0.60X eli ne täydentävät toisiaan. Zomein linsseissä on pinottavuudessa kaksi poikkeusta. ND 2-400:n ja ainakin kuvien perusteella laajakulman päälle ei voi kiinnittää muita eli ne on jätettävä päällimmäiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Aulis Saarijärvi

Odotellessani kohinapoistofiltteriä ja sitä kauan luvattua lisävalon tekolinssiä, kuvaan kompakti Fuijillani.

Netissä voi katsoa Hojan ja Pentaxin linssitehtaan touhua. On melkoinen muovikattila, josta ne prässää silmälasiaihiot ja sitten muka vaativampaa objektiiviaihiota. Jälkimmäinenkin vain näyttää juoksevan pussituskoneeseen pakkauksiin ja maailmalle, mitään tekemättä.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minä olen kehitellyt lähinnä HTML5-studiota, mutta jos muutamien kymppien lisäinvestoinneilla hoituu maisemavalokuvaus, jotain antiikkista FX:ää, tms. niin laitan ehkä toisetkin kympit menemään Kiinaan. Nyt kun muistelee, niin varmaan aika monessa leffassa, pyörtymistä, putoamista jne. kuvaavaa taustaa tehtiin jotain säteis- tai kaleidoskooppifiltteriä pyörittämällä. Silloin ei vielä efektejä kuvattu tietokoneen sisällä, kuten nyt.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tilasin muuten eilen moottoroidun kolmipyöräisen kuvausvaunun ja gimbaaliini kauko-ohjaimen. Vähän päälle 70 €. Kuka tarvitsee kuvaus- tai pallopäätä, kun kauko-ohjattava gimbaali korvaa sen ja kuka tarvitsee kuvauskiskoja, kun mikä tahansa riittävän tasainen pinta korvaa ne.

Noilla kahdella pystyy jo tekemään melkoisia kamera-ajoja.

Muutaman kympin 4K action-kamerassani piti olla mahdollisuus katsoa sen kuvaa vaikka tabletilla wifin avulla, mutta sen wifi-tukiasema oli niin surkea, että yhteys pätki koko ajan. Homma kyllä sinänsä toimi melkein joka kolmannella yrittämällä joitakin minuutteja. Se voisi mennä vaihtoon tai sitten voisi hommata Lumiaa paremmalla kameralla varustettu android-kännykkä. Täytyy tosin kai hieman enemmän Lumiaakin tutkia. Sen pystyi yhdistämään nimittäin langattomaan näyttöön..