rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Lintujärvellä kuvaamassa

 • Kuva kertoo olennaisimman paikan luonteesta.
  Kuva kertoo olennaisimman paikan luonteesta.
 • Tämäkin on kuvattu yläviistosta heijastumien välttämiseksi.
  Tämäkin on kuvattu yläviistosta heijastumien välttämiseksi.
 • Paikka MML:n Karttapaikalla. Maastokartan päälle on lisätty hieman ilmakuvaa ja rinnevarjostusta.
  Paikka MML:n Karttapaikalla. Maastokartan päälle on lisätty hieman ilmakuvaa ja rinnevarjostusta.
 • Pari pariskuntaa, olisiko sorsia?
  Pari pariskuntaa, olisiko sorsia?
 • Pajunkissoja ja pajukkoa silmänkantamattomiin.
  Pajunkissoja ja pajukkoa silmänkantamattomiin.
 • Uivat kaljatölkit ovat lintuja helpompia kuvauskohteita. Tämän laji on A le Coq. Bongasin myös Koffin ja Pirkan.
  Uivat kaljatölkit ovat lintuja helpompia kuvauskohteita. Tämän laji on A le Coq. Bongasin myös Koffin ja Pirkan.
 • 12X ja 35 x 50 objektiiveja olisi voinut kokeilla, mutta ne olivat kotona eikä mukana ollut kolmijalkaakaan.
  12X ja 35 x 50 objektiiveja olisi voinut kokeilla, mutta ne olivat kotona eikä mukana ollut kolmijalkaakaan.
 • Koko kuvauskalusto. Lumian painikkeiden välissä on katkaistu tulitikku, jotta gimbaalin kiinnike ei painaisi niitä alas eli tulitikku ns. kantaa kiinnikkeen ja Lumian rungon välissä.
  Koko kuvauskalusto. Lumian painikkeiden välissä on katkaistu tulitikku, jotta gimbaalin kiinnike ei painaisi niitä alas eli tulitikku ns. kantaa kiinnikkeen ja Lumian rungon välissä.
 • Tässä näkyy paremmin gimbaalin ohjauspainikkeet. Iso vasemmalla on joystick, seuraava pyöreä kolmen moodin välillä valitseva ja punainen tietysti virta pois ja päälle. Liukukatkaisinta en ole käyttänyt, koska se toimii vain ZyPlay-kamerasovelluksen kanssa ja sen tarjoamaa zoomausta en ole kaivannut. Kolmijalan pikakiinnityslevyä en viitsinyt irroittaa.
  Tässä näkyy paremmin gimbaalin ohjauspainikkeet. Iso vasemmalla on joystick, seuraava pyöreä kolmen moodin välillä valitseva ja punainen tietysti virta pois ja päälle. Liukukatkaisinta en ole käyttänyt, koska se toimii vain ZyPlay-kamerasovelluksen kanssa ja sen tarjoamaa zoomausta en ole kaivannut. Kolmijalan pikakiinnityslevyä en viitsinyt irroittaa.

Kävin Aneriojärvellä testaamassa taas kuvauskalustoa, koska se on lähellä ja ihan mielenkiintoinen. Mukana minulla oli vain Microsoft Lumia 950XL ja Zhiyun Smooth Q gimbaali, koska tarkoitus oli testata vain käsivaraisen kävellen kuvaamisen laatua. Poikkesin kuitenkin myös lintutornissa ja totesin, että paikka on esittelemisen arvoinen.

Aneriojärven lintutorni sijaitsee noin 150 metrin päässä 110-tiestä eli entisestä ykköstiestä Suomusjärvellä, joka kuuluu nyt Saloon. Matkaa Turkuun on noin 80 ja Helsinkiin noin 89 km. Heti 110:n vieressä on muutaman auton parkkipaikka ja sieltä lähtee puurakenteinen kulkureitti, josta myöhemmin video. Tässä karttalinkki parkkipaikalle.

Smooth Q:ssa on joystick, jonka avulla kamerana käytettävää kännykkää tai action-kameraa voi kiertää ja kallistaa, joten kolmijalkaan tai muuhun kuvausalustaan liitettävää kuvaus- tai panorointipäätä ei tarvita ja niiden liukupintojen tartunta- ja liikekitkan erosta johtuvaa nykimistä ei ole. Joystick vain on turhan herkkä ja liike on hyvin usein liian suuri eikä kamera ehdi aina tarkentaa kuvaa. Alla panorointia lintutornista. Gimbaali oli tuettuna tornin kaiteeseen.

Ja sitten se video, jonka takia järvelle menin. Kuvattu 1080p resoluutiolla, jolla se olisi myös syytä katsoa, jotta virheet erottuvat.

Osa suttuisuudesta johtuu uskoakseni Youtuben käyttämästä pakkausalgoritmista. Kuva ohi lipuvasta pajukosta muuttuu koko ajan paljon ja agressiivinen pakkaaminen tekee sen alkuperäistä suttuisemmaksi. En äkkiseltään keksi haasteellisempaa videon kuvauskohdetta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Odotin ennemminkin näkeväni kuvia linnuista.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Niitä siellä näytti olevan aika vähän. Kevätmuutto taitaa olla jo ohi. Sunnuntaina puolen päivän maissa parkkipaikalla oli kaksi autoa. Toinen oli ilmeisesti juuri saapunut, kun olivat infotaulua lukemassa saapuessani. Poistuivat melkein samantien ennen kuin olin saanut kuvauskalustoni koottua, johon meni muutama minuutti. Totesivat kai, että ei juuri mitään nähtävää.

Silloin minulla oli Huawei P9 lite gimbaalissa, Lumia kokoontaitetussa kolmijalassa ja kytkettynä Boyan nappimikkiin. Lumialla kuvattu oli vähän odotetustikin aika hirveää katsottavaa. Optinen vakautus (OIS) ei pärjää lähellekään gimbaalille. Eilen oli sitten tarkoitus varmuuden vuoksi verrata Lumiaa ja Huaweita gimbaalissa. Katsoin vasta tänään niiden kuvaa päällekkäin Full-HD:na. Siinä 4K-näyttö on varsin kätevä. Aika vaikea niitä on verrata, mutta mielestäni Huaweissa kuva on vakaampi ja Lumiassa värit paremmat. Sunnuntaina oli aurinkoisempaa ja muutenkin olosuhteet erilaiset. Huaweissa käytin Opencameraa, jossa on paljon enemmän säätöjä kuin Huawein vakiossa tai Lumiassa. Myös sen ohjelmallinen vakautus vaikuttaa pätevältä ja ehkä se on sitten parempi kuin OIS gimbaalin tukena. Taitaa Lumian suurin ongelma varsinkin tässä vaiheessa olla ohjelmistot vaikka laitteisto on edelleen hyvä. Zyplaytä ei löydy eli gimbaalillani ei voi zoomata eikä Opencameraakaan ole.