rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Chilipää muistelee

  • Keskellä on kilon purkki miljoonan scovillen vahvuista chilikastiketta. Samaa kastiketta olen siirtänyt kätevämpään 150 ml pulloon ja terästänyt sillä ketsuppia ruokapöytäkäyttöön ja maustamiseen.
    Keskellä on kilon purkki miljoonan scovillen vahvuista chilikastiketta. Samaa kastiketta olen siirtänyt kätevämpään 150 ml pulloon ja terästänyt sillä ketsuppia ruokapöytäkäyttöön ja maustamiseen.

Runsas kaksi vuotta sitten olin pulassa. Minulta oli päässyt chilikastike loppumaan ja asuin Kemiössä. Olin tarkistanut molempien ruokakauppojen tarjonnan, joka oli surkea ja ostanut kokeeksi pari lupaavimman näköistä chilimaustepussia tai vastaavaa. Ei ne nyt ihan puhdasta paprikaa olleet, mutta 10 litran kattilalliseen keittoa tyhjensin myös kaikki Blairin pikkupullot erikoisempia chilikastikkeita, joita oli tullut joskus ammoin ostettua kokeeksi ja varmaan jotain muutakin nurkkiin jäänyttä. Miedoksi se silti jäi.

Siihen aikaan chilibuumi oli jo ohi eikä esimerkiksi Citymarketeissa enää ollut kovinkaan hyvää valikoimaa vahvoja chilikastikkeita ja lähin oli Salossa noin 50 km päässä enkä tiennyt sen valikoimista mitään enkä oikein Turun myymälöidenkään, kun niissä tuli käytyä hyvin harvoin. Poppamiehen verkkokaupasta löysin sitten pitkäaikaiselta vaikuttavan ratkaisun. Kilon purkki miljoonan scovillen chilikastiketta hintaan 20 €.

Purkki postitettiin 3.4.2017, joka on yhtä tarkkaan kaksi vuotta sitten kuin purkin sisällöstä on kulunut puolet. Jotta saataisiin käsitys siitä kuinka paljon kilo miljoonan scovillen chilikastiketta on, on hyvä keino verrata sitä tabascoon, jossa pitäisi olla 2500 scovillea. Kilon purkki vastaa siis noin 400 litraa tabascoa ja kun sen vuosikulutus olisi noin 100 litraa, olisi päivittäinen 2,7 desilitraa. Lähikaupassa 57 ml pullo tabascoa maksaa 2,99 €, joten sen kanssa päivittäinen maustaminen maksaisi tulisuuden osalta 14,35 €. Maksoin kilon purkistani postituskuluineen 24,50 €, jolloin päivittäisen annoksen hinta on 1,7 eurosenttiä.

 

Tulistetun ketsupin reseptini on suunnilleen 75 ml chilikastiketta, ruokalusikallinen tai kaksi aromisuolaa ja 800 ml pullo lähes täyteen ketsuppia ja sekoitetaan. Sen vahvuus on noin 100 000 scovillea, joka on aika sopiva kanan siiville ja maustamiseen, kun oppii sitä annostelemaan. Kun ketsuppi on varsin halpaa, kannattaa vakioida vain yhteen vahvuuteen eli siihen mitä suu raakana sietää. "Alkuperäisen" Srirachan vahvuus pitäisi olla 2200 scovillea.

Kun tuo chilikastike oli varsin halpaa, on siinä myös aika runsaasti siemeniä joukossa. Siemenet eivät itse ole tulisia, mutta kun ne ovat kiinni chilin kaikkein tulisimmassa osassa, vaaleassa hedelmälihassa, on niiden pintaan imeytynyt tulisuutta, joka ei ihan helpolla liukene. Ketsupissani on siis ylläreitä, jotka laittavat vähän puhaltelemaan ja juomaan jotain viilentävää. Oikeastaan ihan piristävää..

Poppamies on lopettanut verkkokaupan ja keskittynyt tukkumyyntiin. Ilmeisesti vain yksi jälleenmyyjä myy poppamiehen laajaa valikoimaa verkossa. Kun etsin vastaavaa tuotetta ja sen hintaa, löytyy poppamiehen sivuilta kuvaus ja jälleenmyyjä-verkkokaupan sivuilta hinta, nyt 7,50 €/300 ml. Tulisuutta voi arvioida tämän sivun perusteella eli 1,46 miljoonaisesta 57-prosenttista eli 830 000 scovillea. Kai tuo pullo noin vuodeksi riittäisi. Viimeisimmän linkin takaa löytyy myös yllä videolla tyttöjen maistaman chilin tulisuus, 1,6 - 2,2 miljoonaa scovillea.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kiitos mielenkiintoisesta jutusta.
Hyvin ovat sinulla hallinnassa "kolareitten" (vai mitä kaloreita ne ovat) lisäksi scovillet. Enpä ollut kuullutkaan. Kiinostavaa.
Sen sijaan olin kuullut, että tulisuutta mitataan "alarmeilla" eli hälytyksillä. 1-3:n alarmin ruoka on siedettävää, mutta siitä ylöspäin alarmit kertovat jo aikalailla suutapolttelevasta sapuskasta. (Ainakin Purkkalassa tuollainen on / on ollut käytössä.)

Tuolla esimerkkivideolla esiintyvien tyttöjen avustajat muuten ovat aivan amattitaidottomia. Eihän ruuan tulisuutta vedellä pois saa. Kun noviisina - jo aikaa sitten - sain Purkkalan nykkiläisessä raflassa kohtauksen syötyäni tottumattomana aivan liian tulista ruokaa (intilainen), paikallinen seuralaiseni pyysi kulhon maustamatonta jogurttia. Tuotiin ja tepsi. Tuota käytetään myös Aasiassa.

Toinen askarruttava ongelma on videon maistajatyttöjen pukeutuminen. Chiliharrastajana ehkä voisit auttaa: voiko hottia chiliä maistaa, jos naisella sattuu rintsikoiden päällä olemaan paita - vai onko se videon tyttöjen lailla riisuttava pois - että maistelu-boobsit pääsevät hyvin esille - kuten video oivallisesti osoittaa. Syntyi epäily että scovillet olivat vain sivujuonne ko. viedolla.....

Varmuuden välttämiseksi laitan kommenttini mahdollisia mauttomuuksia silottelevat "hupihakaset" ((((=;

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Heat scale, tulisuusasteikko 1 - 10 on maallikoille tarkoitettu helppo ja epätarkka asteikko. En tiedä kuinka vahva saa jo kympin, mutta jos se on miljoona ja skaala kakkosen exponentaalinen, saisi puhdas 16 miljoonan kapsaisiini arvon 13, desibeliskaalalla (kaksinkertainen on 3 db lisää) 19 tai jos skaala on lineaarinen, arvon 160. Koska scoville on lineaarinen, se on helppo laskemisen kannalta.

Kylmä neste viilentää vähentäen kivun tunnetta hyvin hetkellisesti, mutta sen avulla voi saada kivun tunteen paremmin hallintaan. Suun kautta nautitun chilin vaikutus häviää noin vartissa ja jos kivun tunne on ollut vahva, on se saanut endorfiinin erityksen niin paljon nousuun, että tuntuu samalta kuin esim. saunan tai urheilusuorituksen jälkeen.

Kaikkein pahin oma kokemukseni on ollut, kun tein tuoreista chileistä kastiketta paljain käsin. Chilit olivat taimimyymälän voimakkaimpia eli varmaan enemmän kuin tavallisten habanerojen noin 40 000 scovillea. Ei se tulisuus käsien paksun ihon läpi heti tuntunut ja kastikekin taisi tulla valmiiksi ennen sitä, mutta noin vuorokauden se muistaakseni kesti. Se on aika vaikeata olla välittämättä kivun tunteesta niin pitkään.

Ruotsin puolelta löytyy hauskoja youtube-videoita haulla harakiri-korv. Expressen TV:n https://www.youtube.com/watch?v=OYcLZdxwg1o lienee katsotuin, 3,4 miljoonaa katselukertaa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tuon Poppamiehen Scorpion tulisin chilikastike esittelyvideolla, joka on kaupan sivuilla pikkupullon kohdalla, linkki jutussa, kaveri syö sitä teelusikallisen ja sitten paljon jäätelöä päälle ja kertoo, että polte palaa, kun jäätelön viilentävä vaikutus lakkaa. Talvella lumen sulattelu suussa olisi varmaankin varsin hyvä keino. En nimittäin oikein usko, että tulisuutta eli kapsaisiinia saa liotettua limakalvoilta pois, mutta suu kyllä kannattaa ensin huuhdella.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Googlailin hieman Tampereella järjestettyä chilifestiä ja se järjestettiin ensimmäisen kerran 2010 ja toistaiseksi viimeisen kerran 2017. 2018 järjestettiin kuitenkin pienempi tapahtuma Inkoossa, mutta tästä vuodesta en löytänyt mitään tietoa. Ilmeisesti päätiedotuskanava on https://www.facebook.com/chilifestfinland/

Tampere oli selvästi Suomen chili-pääkaupunki vuosikymmenen alkupuolella. Kun tuo chilifest sai kuuluisuutta, muistan lukeneeni tod. näk. 2011 tai 2012 lehtijutun, jossa kerrottiin, että Tampereen seudulla syödään kanansiipiä jotain 70 % koko Suomen kulutuksesta. Sen jälkeen niitä alettiin tarjoamaan laajemmin muuallakin pitseria-kebab-tyyppisissä paikoissa.

Oman ensikosketukseni "chilibuumiin" sain vuonna 2006 tai 2007 amerikkalaisen vaihto-oppilaan kautta. Hänen äitinsä oli kuullut mieltymyksestäni tulisuuteen ja lähetti 50 ml pullot Blairin Original Death ja Sudden Death -kastikkeita. Jälkimmäinen oli todella riittoisa. Poppamieheltä tilasin ensimmäisen kerran Blairin kastikkeita vuonna 2008 ja pian niitä löytyi jo tavallisista kaupoistakin.

Ensimmäiset laantumisen merkit huomasin 2017. Poppamies oli ulkoistanut verkkokaupan Chilitarvikkeelle ja Blairin kastikevalikoima oli valmistajan sivuillakin supistunut. Nyt tilanne vaikuttaa tasaantuneen ja vakiintuneen vaikka kahden vuoden tarkkailuvälini onkin aika lyhyt ja harva. Chilipäiden määrä tuskin on laskenut, päinvastoin mutta kokeilijat ovat jo kokeilleet.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Nyt kun tutkii tarkemmin Scott Robertsin listaa kastikkeiden tulisuudesta, huomaa oman kehityksen yhä paremmin tulisuutta kestäväksi. Tietysti valmistuserien, satojen, kasvupaikkojen jne. välillä on suuriakin eroja, mutta minä käytän nyt pöytämausteena arviolta yhtä vahvaa kuin hieman vajaa vuosikymmen sitten vain ruuanlaitossa käytettävää tipoittain annosteltavaa "erikoisvahvaa" kastiketta.

Blairin Sudden Death oli ensimmäinen kontaktini "erikoisvahvoihin" chilikastikkeisiin. Robertsin mukaan siinä on 105 000 scovillea ja viime vuosikymmenen lopulla 50 ml pullo sitä riitti ehkä jopa kolme vuotta ja nyt yhtä vahvaa kuluu 50 ml keskimäärin viikossa.

Tai sitten ennen oli chilikastikkeetkin parempia :)

Tarkistin vielä tuon kilon purkin etiketistä (88 % naga jolokiaa) ja Robertsin listasta (855 000 - 1 041 427) ja laskennallisesti vahvuus olisi 834 428 scovillea. Etiketissä ei vahvuutta mainita eikä verkkokaupan sivua, jossa miljoonalla kehuttiin, enää ole. Noh, lähinnä tuo olisi ollut hyvä tarkistaa ennen yllä tehtyjä laskelmia, mutta on ne muidenkin kastikkeiden väkevyydet vaihtelevia ja useimmiten varmaan laskennallisia. Scovillen alkuperäinen testausmenetelmä oli aistinvarainen eli epätarkka ja kallis. Uudesta kromatograafisesta Gilletin metodistakin on mielipiteitä..

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Hyvä artikkeli. Chilin ystäväksi minäkin lukeudun; kiitos equadorilaisen ystäväni Alfonsin, jonka johdolla asiaan uppouduin.
Käytän paljon erivahvuisia tuoreita chilejä mm kalaruuissani, esim chevice. Chevicessä vain tuo chili laimenee jo kolmessa päivässä, syytä en tiedä, joten syön tuon cheviceni ennen sitä.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Pitää tuota cheviceä kokeilla. Google tietysti löytää reseptejä vaikka kuinka paljon.

Minä olen huomannut chilin tulisuuden haihtumisen vain silloin, kun olen lisännyt chiliä ruuan valmistuksen alkuvaiheessa. Ajatuksena on ollut tavallaan marinoida kiinteitä ruuan aineksia. Nykyisin lisään chiliä vasta aivan lopussa, kun muutenkin viimeistelen maustamisen.

Säilytän yleensäkin aika harvoin valmista ruokaa jääkaapissa ja esim. keitot on kahden tai kolmen annoksen pakasterasioissa eli haihtumista ei ehdi tai pääse tapahtumaan.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Minun mielestäni ei tuota chewiceä kannata vain yhdelle aterialle tehdä. Teen yleensä kahden - kolmen aterian verran.