*

rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Maksapasteija

 • Maksapasteija
 • Ei leivän päälle välttämättä muuta tarvitse, ainakaan maistaessa.
  Ei leivän päälle välttämättä muuta tarvitse, ainakaan maistaessa.
 • Ehkä kuitenkin vähän <a href="http://rkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ruoka/216947-kevatsalaatti">salaattia</a>
  Ehkä kuitenkin vähän salaattia

Reseptejäni seurannut voisi luulla, että tämä resepti on jatkokehitelty Maksasydänpaté, mutta näin ei ole. Kyllä minä siitäkin tein uusia versioita, mutta lähes julkaistuunkin tuli alle yhden oleva versionumero. Tämän reseptin esiaste oli munakas, jota lähdin valmistamaan lähinnä sillä ajatuksella, että jos ainekset hienontaa riittävän hyvin, ei ole niin väliä, mitä ne ovat.  Se oli myös riittävän kostea, että lopputulos sopi leivälle levitettäväksi. Ihan hyvää, mutta ei se munakkaana ollut kovin onnistunut.

Vaikka tämä resepti on laadittu ensimmäisen kokeilun perusteella, oli lopputulos niin hyvä, että julkaisen saman tien. Oikeastaan suurin huoleni koski koostumusta tai levitettävyyttä ja se onnistui suurin piirtein täydellisesti. Pakastamisen kestävyyden testi on aloitettu :)

Tarvittavien välineiden osalta melko pieni yleiskoneeni ja kirjoituksessa Valkosipuliperunat Raimon tapaan esitellyt leivontavuoat sopivat juuri sopivasti yhteen. Kun punnitsin vuoan sisällön ennen uuniin laittamista, oli tulos 1540 g eli aika tarkalleen 1,5 litraa, joka on vuoan nimellinen tilavuus.

Ainekset:

 • Iso sipuli, 215 g

 • Aurinkokuivattuja tomaatteja purkki 140 g (Baresa, Lidl)

 • Broilerin maksaa 300 g

 • Soijakastiketta 1,2 dl

 • Maitoa 3,5 dl

 • 6 kananmunaa

 • Herkkutattijauhe 20 g ¹

 • 5 tippaa Blairin Sudden death chilikastiketta ²

 

¹ Tätä tulee laitettua vähän joka paikkaan, kun sitä jauhetta on niin paljon. Suurempikin määrä voisi sopia, jotta maku tulisi läpi.

² Ei suositella normaaleille ;)

Munakkaan reseptin jäännöksenä lisäsin myös yhden kuoritun Kabanossin, hieman juustoraastetta ja mätitahnaa. Ne kyllä sopivat munakkaaseen, jossa toisena kantavana ajatuksena oli yhdessä kaikki, mitä muutenkin voisi laittaa leivän päälle. Varsinkin mätitahna oli aika hyvä ajatus munakkaassa. S-ryhmän X-Tra-mätitahnan kilohinta on 6,48 €. Maksapasteijassa sen maku jää kuitenkin piiloon. Tosin lisäsin sitä melko vähän jo epäillen, että tähän se ei oikein sovi. Nyt vilkuillessani toisten reseptejä, huomasin kuitenkin, että anjovista löytyi aika yleisesti. Ehkä ei kuitenkaan huono idea. Mätitahna on aika kätevä verrattuna anjoviksiin.

Tämä on oikeastaan kanaruoka :)

Valmistus

Soseuta hyvin hienoksi aloittaen kiinteistä aineksista. Aikaa en ottanut, mutta kyllä yleiskone oli täysillä ainakin muutaman minuutin. Ennen soijakastikkeen ja maidon lisäämistä punnitsin pakkaukset ja laitoin tuloksen muistiin kännykän kameralla. Lisäsin niitä sitten maistaen ja juoksevuutta arvioiden. Kun lopputulos oli sopiva, oli helppo jälleen punnita ja kuvata.

Laita ulompaan vuokaan pohjalle esimerkiksi puulusikka tai muu ”koroke”, vuoka pesualtaaseen ja laske vuokaan kuumaa vettä. Laske sitten sisempi vuoka ulompaan ja kallista hieman, jotta liika vesi valuu pois. Anna vuoan olla 200-asteisessa uunissa foliolla peitettynä 1½ tuntia. Poista sitten folio ja laske uunin lämpö 100 asteeseen ja anna pasteijan kuivua ehkä noin vartin verran. Tarkista samalla kohoamisesta, että pasteija on kypsä. Kohoamisen keskus on alussa noin parin sentin päässä vuoan reunasta ja siitä kohoaminen etenee keskusta kohti. Pasteija on keskeltä vielä raaka, jos keskiosa on notkolla.

 

Edit 3.7. Lisätty kolme viimeistä lausetta.

Koko Raimon reseptivihko.


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Pakastamisen kestävyys on erinomainen.

Se jäi kertomatta, että miksi tehdä itse. Vähärasvaisin, jonka foodie.fi:stä löysin oli Snellmanin kevytmaksamakkara, jossa rasvaa on 12 %. Tyypillisesti kaupan tuotteissa rasvaa on yli 20 %. Broilerin maksassa rasvaa on 3,8 % ja kananmunissa 10,3 %. Kuivatut tomaatit olivat öljyssä ja maito kevyttä. En nyt viitsi laskea, mutta arvioisin, että rasvaprosentti jää alle viiden.

Toinen syy on maku. Kaupasta ei näytä enää löytyvän broilerin maksasta tehtyjä eineksiä. Aika useassa reseptissä oli mausteena meirami. Se on varsin hyvä peittämään epämiellyttäviä sivumakuja. Varsinkin porsaan maksassa sitä on. Broilerin maksan maku on niin mieto ja hieno, että se ei peittelyä vaadi. Kalkkunan maksaakin voisi joskus kokeilla.

Tämä oli nyt aika perusmuotoinen. Seuraavilla kerroilla voisi tehdä vähän kokeellisempia. Lisäisikö tilliä ja/tai valkosipulirouhetta? Kuivattu luumu on myös aika yleinen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nälkä tästä vaan tuli. Pitäisi hillitä syömistä. Tein tänään kaalilaatikkoa. Kesän kaalit ovat nyt herkullisimmillaan. Yksi chili synnytti melkoisen aromin ruokaan.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minulla oli kaalikausi jo aiemmin keväällä, kun ulkomainen uusi kaali oli edullista. Tein sitä salaattia ja nyt sitä on pakasteena aika reilusti. Lisääkin olen ajatellut tehdä, mutta ei kovin paljon ja odottelen vielä hinnan laskua.

Sipuli sen sijaan on juuri nyt parhaimmillaan. Olen tehnyt jo jonkin verran herkkutattikastiketta pakkaseen 5 litran kattilassa. Pari nippua sipulia varsineen riittää siihen. Niin iso erä vaatii jo oikeastaan yleiskoneen.

Molemmat reseptit löytyvät reseptikirjastani.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Löydätkö jo herkkutatteja vai onko käytössä viimevuotisia? Minä en vielä ole sieniä löytänyt. Sinulla on varmasti suuri pakastin. Minulla on useampi pieni, mutta ovat eri paikoissa, joten yleensä aina tarvittavat elintarvikkeet ovat väärässä paikassa. Marjat olen yrittänyt käyttää pakasteesta jo loppuun, sillä mansikat kypsyvät vauhdilla.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #4

Vuoden 2014 satoa on jäljellä vielä muutama kilo jauheena. Sen vanhempaa ei pitäisi enää olla. Viime ja edellisvuoden sadot olivat niin pieniä, että niitä en ole jauhanut eli ne eivät ole kirjautuneet "systeemiin".

Pakastimia minulla on kaksi. 300-litrainen arkku ja noin 250-litrainen kaappi. Kaapin ostin käytettynä noin vuosi sitten, mutta se sanoi sopimuksen irti reilu kuukausi sitten. Tori.fi:stä sitten löytyi melkein uusi vain 70 eurolla ja naapurista keittiöremontin tieltä vanha hieman pienempi kaappi "väistötilaksi". Rikki mennyt piippaili ja piti muutakin erikoista ääntä ja oli eteisessä, joten suurempaa vahinkoa ei sattunut.

Molemmat ovat melkein täynnä, joten nyt täytyy tottua suuremman pakastemäärän kiertoon. Toisaalta tuntuu siltä, että vasta nyt pystyy kunnolla hyödyntämään kausituotteet.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Tuoretta tulee ihan pian. Perunakin jo kukkii ja mansikat on suojattu linnuilta. Nyt on runsaasti räkätin poikasia.
Puolukkaa näyttää tulevan hyvin. Viime vuonna meni hyvä sato harakoille. Nyt ei toivottavasti, sillä puolukkahan olisi hyvää tuon maksapateesikin seuralaisena.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset