rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Yleistä maustamisesta

 • Poppamiehen Scorpion-chilikastikkeella on maustettu noin 8 litran keitto. Ultra Death kastikkeella on maustettu neljä yhtä isoa keittoannosta. Silmämääräisesti arvioiden Scorpionia tarvittiin 20 ml ja Ultra Deathia 15 ml annokseen.
  Poppamiehen Scorpion-chilikastikkeella on maustettu noin 8 litran keitto. Ultra Death kastikkeella on maustettu neljä yhtä isoa keittoannosta. Silmämääräisesti arvioiden Scorpionia tarvittiin 20 ml ja Ultra Deathia 15 ml annokseen.
 • Ultra Death on vahvin Death-kastike, Sudden Death on sitä kaksi astetta miedompaa. 10 ml pullossa oleva Toxic waste on peräti 6,4 miljoonan scovillen vahvuista.
  Ultra Death on vahvin Death-kastike, Sudden Death on sitä kaksi astetta miedompaa. 10 ml pullossa oleva Toxic waste on peräti 6,4 miljoonan scovillen vahvuista.
 • Japanilaistyyppisiä soijakastikkeita.
  Japanilaistyyppisiä soijakastikkeita.
 • Kiinalaistyyppisiä soijakastikkeita.
  Kiinalaistyyppisiä soijakastikkeita.
 • Kumpaakin kiinalaistyyppistä soijakastikepulloa heilutettiin samaan aikaan. Kuva on otettu useita sekunteja myöhemmin, jotta vasemmanpuolinen pullo ei olisi enää täysin musta.
  Kumpaakin kiinalaistyyppistä soijakastikepulloa heilutettiin samaan aikaan. Kuva on otettu useita sekunteja myöhemmin, jotta vasemmanpuolinen pullo ei olisi enää täysin musta.

Chili

Resepteissä minua usein harmittaa se, että jos mausteena on chili, ei koskaan mainita lajiketta tai vahvuutta. Miedoin chili-lajike on paprika, jossa ei ole lainkaan tulisuutta. Vahvimman lajikkeen titteli on vaihtunut viime aikoina aika useasti ja chilissäkin eri osien tulisuus vaihtelee hyvinkin rajusti. Varsinkin pitkä ja suippo chili voi yllättää, jos sitä aloittaa syömään kärjestä. Tyypillisesti se on ihan kuin tavallinen paprika, ei juuri lainkaan tulisuutta. Jos kyseessä on vahvasti tulinen lajike, on kantaosa jo hyvinkin polttava. Kaikkein vahvin osa on se lähes valkoinen hedelmäliha, jossa siemenet ovat kiinni. Siemenet eivät ole tulisia.

Itse suosin chilikastikkeita niiden vaivattomuuden ja tasalaatuisuuden takia. Minulla tosin on vahva epäily, että eri tuotantoerien erot voivat olla hyvinkin suuria. Ostin uskoakseni vuonna 2009 50 ml kokoisen pullon Blairin Sudden Death -kastiketta ja se riitti muutaman vuoden. Käytin sitä vain ruuanlaitossa ja maltillisesti, koska muutkin söivät tekemääni ruokaa. Pöytämausteeksi se on aivan liian vahvaa. Noin vuosi sitten ostin astetta vahvempaa Mega Death -kastiketta 150 ml pullon. Ehkä se puoli vuotta riitti. Viikko sitten ostin vielä vahvempaa Ultra Death -kastiketta. Sen tulisuudesta löysin googlaamalla kahta tietoa. Chilliworldin listan mukaan tulisuus olisi 1, 1 miljoonaa Scovillea ja Scott Robertsin mukaan  800 000 Scovillea. Samassa tilauksessa oli Poppamiehen Scorpion-kastiketta, jossa on 57 % Trinidad scorpion -chiliä, jonka tulisuus pitäisi olla 2 miljoonaa scovillea. Kun Ultra death vaikuttaa olevan hieman vahvempaa kuin Scorpion, on 1, 1 miljoonaa scovillea uskottavampi arvio.

Vielä muutama vuosi sitten Suomessa oli chili-buumi ja ihan tavallisissakin ruokakaupoissa oli erittäin vahvoja chilikastikkeita. Nyt niitä ei tunnu löytyvän mistään muualta kuin Poppamiehen verkkokaupasta ja myymälöistä. Kun edellisen kerran minulta loppui riittävän vahva chilikastike reilu vuosi sitten, ostin paikallisista kaupoista vahvimmilta vaikuttavia chilijauheita. Se oli aika kallista touhua, kun yksi purkillinen ei riittänyt maustamaan kattilallista keittoa.

Miksi chili? Pippurit maistuvat lähinnä pahalta eikä tulisilta. Chilikastikkeissakin on huonoja ja pahanmakuisia. Perinteinen Tabasco on pahanmakuista etikkalitkua, jonka noin muutama tuhat scovillea ei ole riittävän tulista edes pöytämausteeksi. Sopiva vahvuus minun makuuni on noin 40 000 scovillea. Blairin Original death on erittäin maukasta ja niin mietoa, että sitä voisi juoda pieniä määriä sellaisenaan. Pure death on jo pöytämausteeksi aika väkevää. Chilliworldin mukaan niiden vahvuudet ovat 35 000 ja 48 000 scovillea ja Scott Robertsin mukaan 30 000 ja 35 000.

 

Soijakastike

Useissa ruokaresepteissä käytetään joko osittain kokonaan suolan korvaajana liha-, kana-, kasvis- tai kalalientä. Suolan lisäksi niissä on yleensä umamia. Fondit ovat toinen vaihtoehto, mutta niiden hinnat ovat aika suolaisia. Kolmas on sitten soijakastike. Minulla se korvaa lähes kokonaan suolan ruuanlaitossa.

Soijakastikkeita on useita eri tyyppisiä. Indonesialainen tai Thai-tyyppinen makea soijakastike on minun mielestäni vielä käyttökelvottomampaa kuin tumma kiinalainen. Suomenkielinen wikipedia-sivu on niin vaatimaton, että sitä ei kannata vilkaista, mutta englanniksi aiheesta löytyy hyvin kattava esitys.

Myös soijakastikkeen osalta saaren ruokakauppojen tarjonta tuotti äskettäin ongelmia. K-kaupasta oli K-menu soijakastike loppu ainakin viikon ajan. Se on ihan hyvää ja edullista. S-marketissa ei vastaavaa ole. Jouduin siis arvioimaan, mikä olisi paras vaihtoehto.

 

Katoz Chinese Mushroom Soya

Tämä on esimerkki mielestäni huonosta soijakastikkeesta. Maussa ei juuri ole vikaa, mutta voimakkaan värinsä takia tämä on mielestäni lähes käyttökelvotonta. Jo pienikin määrä värjää ruuan hyvin tummaksi. Pullossa on pullotuspäiväys 15.3.2012 eli se on säilynyt yli neljä vuotta. Oikeastaan sen voisi heittää jo pois, kun parasta ennen päiväys umpeutui 2014.

 

Aroi Aito Kiinalainen Soijakastike

Tämä oli minulle mieluisa yllätys. Aivan kuin japanilaiset soijakastikkeet.

 

Kikkoman

Minulla on sellainen mielikuva, että Kikkoman olisi paras, mutta se saattaa johtua markkinoinnista. Kikkomanin erottaa muista suuremman suolapitoisuuden ansiosta ja se peittää aika tehokkaasti muut erot.

 

Toba Japanilainen Soijakastike

Tätä löytyi Kupittaan Citymarketista. Vertailun edullisin. Ravintosisältö lähes identtinen K-menun kanssa.

 

K-menu Soijakastike

Tämä on ollut suosikkini hyvän saatavuutensa ansiosta ja koska en ole tuntenut tarvetta tarkempaan vertailuun.

 

Soijakastikkeessa helpoimpia vertailtavia ominaisuuksia ovat hinta ja suolapitoisuus.

 

Tuote                                 Litrahinta             Suola-%

Katoz                                 Ei myynnissä         17

Aroi    500 ml                    4,70 €                    12

Kikkoman 1 l                     6,99 €                    16,9

Toba  1 l                             4,32 €                    14,4

K-menu 500 ml                 5,38 €                    14

 

Tähänastisissa resepteissäni olen käyttänyt K-menu soijakastiketta. Jos käytät jotain muuta, huomioi suolapitoisuus. Itse taidan siirtyä Toban ja Aroin sekakäyttäjäksi. Hintaero on niin pieni, että en pelkästään sen takia Citymarketeissa viitsi poiketa.

 

Tämän kirjoituksen tarkoitus on olla liite reseptivihkooni. Täydennän ehkä tätä tarpeen tullessa.

 

Koko Raimon reseptivihko.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Välillä tulee ostettua jotain muuta soijalientä kuin Kikkoman. Sen kanssa saa sitten kiroilla aina seuraavaan Kikkoman-puteliin asti. Kikkoman on ainoa, jossa on järkevä korkkiratkaisu pöytäkäyttöön. Ruoanlaitossa menevät muutkin.

Mä en tykkää noista tulisimmista sooseista, kun niitä ei pysty laittamaan mauksi. Tippa ei paljon mausta. Ettei ihme että joku Scriracha on niin suosittu tuote (myös tuo tulisuuden hallinta tuoretavaroihin verrattuna).

Semmonen garlic PiriPiri oli muuten hyvän makuinen semmoseen tabasco-tyyliseen käyttöön. Blogistille toki liian lällyä.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Juu, se Kikkomanin 150 ml pullo on kätevä. Litrahinnaksi tulee Prismasta ostettuna 19,27 €, joten kannattaa täyttää sitä isommasta pullosta. Maistoin noita soijakastikkeita ennen kirjoittamista enkä osaa sanoa, mikä olisi paras. Se voi johtua siitä, että suola peittää muun maun. Ehkä ruuan joukossa ero olisi selvempi, mutta testausjärjestely olisi ollut mielestäni liian hankala.

Jos hinnalla ei ole kovin paljon väliä, suosittelisin minäkin Kikkomania.

Minä olen maustanut ruokani jo pitkään hyvin tulisesti ja vaikuttaa siltä, että sietokyky vain kasvaa koko ajan. Kun tuo Ultra Death maksoi 13,95 € ja sillä maustaa noin 10 noin 8 litran keittoannosta, tulee yhden annoksen hinnaksi 1,4 €, joka on jo aika paljon. Niillä chilijauheilla, joita ostin reilu vuosi sitten vastaava tulisuusaste olisi maksanut ehkä noin 15 €. Ruuan kallein yksittäinen ainesosa.

Poppamiehen valikoimissa on kilon tölkki Naga Jolokia -murskaa hintaan 20 €. Väliaikaisesti loppu, mutta se taitaa olla seuraava chilikastikeostos. Naga on noin miljoonan scovillen vahvuista. Riittäisi varmaan useamman vuoden.

Sriracha on Scott Robertsin mukaan 2 200 scovillea, kun alkuperäinen Tabasco on 2 500. Sriracha on kuitenkin hyvän makuista. Uusi ketsuppi.

Blairin Original Death on erittäin maukasta. Hedelmäistä voimakkaalla sipulin maulla. Tulee kalliiksi, kun sitä voi käyttää ihan ketsupin tapaan hyvin runsaasti.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Laitoin vahdin seuraamaan tuota kilon Naga-purkkia ja äsken sitten tuli viesti, että nyt sitä saa. Taidan ensimmäiseksi terästää Srirachaa siipikastikkeeksi sopivaksi. Joku 30 tai 40 tuhatta SHU:ta eli noin 30 kertaa vahvempaa..

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Pitääkin ruveta tankkaamaan Kikkomän-putelia halvemmista pulloista, hyvä idea.

Ja hommata tota orkku-Deathia, kuulostaa meikäläisen scovilleilta. Mäkin syön paljon tulisempaa kuin muut perheenjäseneni ja harvemmin tulee niin tulista ruokaa eteen ettei syömään pystyisi. Ei edes Thaimaassa ja Intiassa ole tullut. Mut ite kun kokkaa curryja niin saa olla tarkkana esim green curryn kanssa, ettei ahnehdu laittamaan tahnaa liian suurta knökkärettä. Tota megadeathia tais kaverilla kerran olla ja tippa pari riitti omaan keittolautaseeni.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Poppamiehellä on myymälä nummenpakalla. En tiedä kuinka hyvin varustettu, se on yhteinen chilitarvikkeen kanssa. Ostokset voi kuitenkin tehdä verkkokaupassa ja valita toimitustavaksi haun myymälästä. Citymarketeissa oli aikoinaan hyvät valikoimat, mutta ei ole enää ainakaan Kupittaalla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Meillä on itse tehtyä chilikastiketta. Itse kasvatetut chilit on jauhettu ja laitettu öljyyn. Sitä ei paljon tarvitse laittaa ruokaa, kun tulee jo tulinen maku. Tuliset chilit, niitä on kasvatettu useina vuosina. Olemme ostaneet valmiita taimia. Kaupasta on ostettu sweet chili kastiketta. Sekin vaikuttaa ihan hyvälle.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Blairin Pure death oli aikaisemmin suosikkini pöytämausteena, mutta sitä ei enää nykyisin Suomesta saa. Siinä on vain neljää ainesosaa: chiliä, vettä, suolaa ja hieman etikkaa. Tein kerran itse tuoreista chileistä melko samanlaista noin 3 dl. Se taisi mennä muutamassa kuukaudessa. Maku raikas ja hedelmäinen. Kun tekee itse, voi poistaa siemenet, jotka pilaavat useata kaupassa myytävää kastiketta. Kannattaa käyttää hanskoja siinä hommassa.

Makeissa Thai-tyyppisissä chilikastikkeissa on niin mitättömästi tulisuutta, että en niitä maininnut. Olen käyttänyt niitä joskus lisäämään ruuan makeutta, en tulisuutta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kokeilimme sekä tuoreista että kuivatetuista chileistä chiliöljyä. Tuoreista tehty ei kauan hyvänä säilynyt. Selvästi alkoi pilaantua, siksi suosin kuivattujen chiliöljyä, mutta aina en sitä käytä. Ruoan maut saavat tulla esille ilman tulisuuttakin.