rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Valkosipuliperunat Raimon tapaan

  • Valkosipuliperunat Raimon tapaan
  • Valkosipuliperunat Raimon tapaan

Aloin jo alkusyksyllä etsimään hyvää valkosipuliperunareseptiä, mutta ei ne tietystikään kelvanneet vaan piti tehdä oma. Prosessi sitten vähän venyi monimutkaistuessaan. Keittiövälineostoksetkin liittyivät prosessiin. Ensimmäinen oli yleiskoneen osto, joka kyllä oikeastaan mahdollisti koko projektin. Sillä viipaloi perunat tosi näppärästi. Sitä helpottaa vielä se, että en tietystikään kuori perunoista sitä parasta osaa pois. Ehkä ne huuhtaista voisi, mutta kaupan perunapusseista syötän suoraan koneeseen, jos vain mahtuvat syöttöputkeen.

Toinen hankinta olikin sitten hankalampi. Ensin ostin alumiinisia kertakäyttövuokia, mutta ne tosiaan ovat aika kertakäyttöisiä ja jo yhden konepesukerran jälkeen varsin pahan näköisiä ja lisäksi itse asiassa törkeän kalliita. Kun saman astian pitäisi selvitä vielä uunista ja pakastimesta, ei materiaali- ja muotovaihtoehtoja ollut paljon. Tukevaa metallia ja ylöspäin aukeava kartio. En paljon shoppaillut, kun paikallisesta S-marketista löytyi ihan hyvä. Hiiliteräksinen tarttumattomalla pinnoitteella päällystetty 1,5 l. vetoinen vuoka, joka maksoi 4,90 €. Foodie.fi:ssä ei valitettavasti ole kuvaa tai tarkempia tuotetietoja. Niitä neljä, koska mahtuvat kerralla uuniin.

Ainekset, suoraan vuokiin ladottavat:

  • 3 kg perunoita viipaleina
  • 4 suurehkoa sipulia viipaleina

Liemi

  • 8 dl 7 % kasvisrasvavalmistetta
  • 4 dl K-menu soijakastiketta
  • 6 kananmunaa
  • 6 valkosipulia, kuorittuna 350 g tai 100 g valkosipulirouhetta.
  • chilikastiketta

Tuo liemi on muuten varsin hyvää ja tujua.

Uuni ensin 225 asteeseen vartiksi ja sitten 200:een. Kun vuoat ovat olleet uunissa tunnin, vaihda ala- ja yläritilän vuoat keskenään ja anna olla uunissa vielä vartin.

Määrät varmaan vielä hieman elävät ja taidan vähentää valkosipulin määrä. Ei viitsi kuoria. Murskaksi kyllä menevät mukavasti yleiskoneella. Perunoita voisi seuraavalla kerralla viipaloida 3,5 kg, koska suolaisuutta ja nestettä oli himpun verran liikaa.

Edit 4.2.2017: Lisäsin valkosipulirouheen vaihtoehdoksi tuoreille. Paikallisesta K-Supermarketista löytyy Golden Star -tuotemerkillä 450 g pakkauksessa kuivattua rouhetta hintaan 5,99 € eli kilohinnaksi tulee 13,31 €. Kun tuoreet maksavat reilu 7 €/kg, on kuivatun hinta ehkä jopa edullisempi ja melkoisen työläs työvaihe jää pois.

 

Koko Raimon reseptivihko.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Melkoisen suurelle porukalle annos. Pakastatko vai tuleeko vieraita syömään? Onko ylipäätään hyvää pakastettuna?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Pakkaseen ja tietysti tähän vuodenaikaan ensin ulos portaille jäähtymään tai kylmemmällä jopa säilöön. Kun kokonaisvalmistusaika on jossain parin tunnin huippeilla, kannattaa valmistusmäärää optimoida. Se tässä reseptissä aiheuttikin eniten mietintää. Mitkä ovat jo olemassa olevat välineet ja mitä kannattaa hankkia lisää. Vähän niin kuin elinkaariajattelua ja kokonaistaloudellisuutta.

Tässä vaiheessa tuo oli siinä rajalla, että kehtaa julkaista ja kannattaa laittaa pysyvämmin talteen. Minulla kun tämä reseptivihko on julkinen. Opin Linusilta. Hänellä ei ole varmistustallennusongelmia, kun tärkeimmät työt ovat julkisessa jaossa ja kopioituna tuhansilla palvelimilla. Vähän niin kuin pilviveikkoja ollaan.

En ole huomannut pakastamisen haittaavan. Nyt tuoreena tällä kertaa olivat varsin sopivasti al dente, mutta taitaa pakastaminen ja sulaminen perunaa ainakin vähän muussata. Onko hyvä vai huono, en osaa sanoa.

Munan käyttöäkin voisi kritisoida. Pohjatyönä selaamissani resepteissä sitä ei ollut, mutta laatikkouruissa munamaito tai tässä tapauksessa munakerma on aika vakio. No, en siitäkään huolehdi, minulla on tarpeeksi iso.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos vinkeistä ;D . Tuo reseptien julkisuus eri palvelimilla; ihana ajatus pilvipalvelusta. Mitä kaikkea siellä jo lienee. kenties ei koskaan edes täyty.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #3

Niin, tässä tuli avattua aika paljon reseptin suunnittelussa huomioon otettavia juttuja. Tärkein kai kuitenkin lienee rohkeus kokeilla. Muuten ihan perusinsinöörihommaa. Matkitaan muita jne.

Tännekin on kertynyt kaikkea mahdollisesti hyödyllistä tietoa. Sitä kuitenkin toivoisin, että tiedon haku olisi kätevämpää. Esimerkiksi minulle oman reseptikirjan painonappi, niin ei tarvitsisi koko kirjoituslistaa selata. Puheenaihe-hakusanat oli tietysti hyvä uudistus tässä taannoin, joten ongelmakenttä on hyvin tiedossa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #4

Tiedonhaku on muillakin lehdillä ongelma. Sen totesin juuri HS:n sivuilta tiettyä tieto halutessani Googlettamalla pärjää parhaiten. Ehkä lehdet luottavat siihen. Ruoasta kirjoitetaan paljon ja kun on paljon tietoa, oikean löytäminen on vaativampaan. Omalla nimelläsi "Raimo Koski" ruoka voit onnistua, mutta löytyykö kaikki. Tässä tekemäni koe
https://www.google.fi/#q=%22Raimo+Koski%22+ruoka

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #5

Ja minä sinua. Tuo oli vastaus lähes rakkaudentunnustukseen, että googlasit minua.

Koetulos näytti äkkiseltään ihan hyvältä. On minullakin täyskaimoja. Joku puuseppä Paneliassa ja koirankasvattaja Savossa näin ulkomuistista.

Googlen sitesearch voisi olla ihan hyvä vastaus. Käyttää googlen hiottuja algoritmeja vain tietyssä palvelussa. Olen itsekin käyttänyt sitä jossain saitissani.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Huomasin juuri äsken, että minun reseptikirjan "painonappini" löytyykin jo valmiina, mutta ei blogikirjoitussivuilta, vaan ainakin pääsivulta, jossa on hakuikkuna. Minun tarvitsee kirjoittaa vain etunimikenttään "Raimo" ja valita aiheeksi Ruoka.

Tässä se nyt on Raimon reseptikirjan painonappi