rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Kevätsalaatti

  • Seuraavaa erää varten ainekset ovat jo koossa. Pakasterasiassa valmista salaattia.
    Seuraavaa erää varten ainekset ovat jo koossa. Pakasterasiassa valmista salaattia.
  • Valmista salaattia noin 6,5 litraa 10 litran kattilassa.
    Valmista salaattia noin 6,5 litraa 10 litran kattilassa.
  • Ote reseptinikkarin "muistikirjasta".
    Ote reseptinikkarin "muistikirjasta".
  • Edellisen osan kastiketta ruisleivän päälle, 40 sekunniksi mikroon ja päälle salaattia. Nopeaa, kätevää ja hyvää pikkunälkään.
    Edellisen osan kastiketta ruisleivän päälle, 40 sekunniksi mikroon ja päälle salaattia. Nopeaa, kätevää ja hyvää pikkunälkään.

Tähän aikaan vuodesta on jo saatavilla uuden sadon salaattiaineksia. Kerä- eli valkokaali ei ole parhaita salaatin perusaineksia, mutta varhaiskaali on. Sitä on löytynyt useastakin kaupasta hintaan noin 1,50 - 1,90 €/kg. Kesäkurpitsaa löytyi lähikaupasta hintaan 0,98 €/kg, mutta uuden sadon porkkanoista en ole ihan varma. Hyllyssä kilohinta oli noin 1,7 €, mutta kassakuitissa 0,99 €. Ulkomaisiahan ne vielä tässä vaiheessa ovat ja hinnatkin varmaan vielä laskevat, mutta ovat jo nyt varsin kohtuullisia.

Alkuperäinen ohje on Marttojen Penninvenyttäjän keittokirjasta, mutta olen muokannut sitä aika runsaasti. Alkuperäinen nimi oli Keräkaalista säilyvä salaatti. Sen kehuttiin säilyvän kylmässä muutaman viikon. En ole lisännyt mitään merkittävästi säilyvyyttä huonontavaa, mutta itse käytän pakastinta ja litran tai 7,5 dl vetoiset pakasterasiat tyhjentyvät jääkaappiin siirron jälkeen yleensä muutamassa päivässä.

 

Ainekset

  • 2,5 kg varhaiskaalia (3 kpl) raastettuna
  • 750 g uuden sadon porkkanaa hienoksi raastettuna
  • 600 g (2 kpl) kesäkurpitsaa raastettuna
  • pari paprikaa silputtuna väriä tuomaan
  • 800 g raejuustoa
  • 800 g sipulia soseutettuna

Liemi

  • 2 dl soijakastiketta (K-menu)
  • 2 dl ruokaöljyä (rypsiöljyä, mutta oliiviöljy voisi olla parempaa)
  • 5 dl (pullo) thai-tyyppistä makeaa chilikastiketta (Rainbow)
  • 2,5 dl (pullo) omenaviinietikkaa (Rainbow)
  • sinappia, valkosipulijauhetta, vahvempaa chilikastiketta ja tilliä maun sekä mielialan mukaan

Vähempi määrä sipulia riittää, jos sen silppuaa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun lisäsin kesäkurpitsaa, mutta se sopii hyvin joukkoon ja kilohinta sattui olemaan myös varsin sopiva. Alkuperäisessä ohjeessa oli sokeria, mutta chilikastike korvaa sen.

Lisää sipulisose viimeiseksi silmien säästämiseksi ja heti sen jälkeen muutama minuutti kiehautettu liemi, johon viimeisen rivin lisukkeet kannattaa lisätä juuri ennen raasteiden päälle kaatoa. Sekoita kunnolla ja laita kylmään tai vähintään viileään maustumaan. Alkuperäisessä ohjeessa maustumisaika oli vähintään vuorokausi, mutta minulle salaatti on maistunut heti sekoittamisen jälkeen.

Nestettä salaattiin tulee ohjeen mukaan hieman runsaasti, mutta sen voi puristaa kuivemmaksi vaikkapa lusikalla, kun sitä laittaa leivän päälle, kuten sarjan ensimmäisen osan,  Maustettu jauhelihakastike, kuvassa.

 

Koko Raimon reseptivihko.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset