rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Broilerinmaksakeitto ja lohi-katkarapukeitto

  • Broilerinmaksakeitto
    Broilerinmaksakeitto
  • Lohi-katkarapukeitto
    Lohi-katkarapukeitto

Tomaatti-sipulikeitto on hyvä ja varsin yleinen "keittopohja", johon voi lisätä melkein mitä tahansa. Tässä kirjoituksessa esittelen kaksi variaatiota, joissa molemmissa on "pohjaan" lisätty kasviksia. Lihaista makua antamassa on broilerinmaksaa ja toisessa lohta ja katkarapuja.

 

 

Yhteinen osuus

2 pussia sipulikuutioita pakasteesta (2 x 200 g)        1,10 € 

Öljyä aurinkokuivattujen tomaattien purkista

Paseerattua tomaattia 500 g                                   ~ 0,70 €

Vettä muutama dl

Iso kesäkurpitsa                                                         1,66 €

Tankoparsaa (Freshona, Lidl)                                    1,89 €

Vihreä papu paloina 400/225 g, Pirkka                      0,89 €

Aurinkokuivattuja tomaatteja (Baresa, Lidl)                1,69 €

Soija- ja chilikastiketta maun mukaan

Yhteensä                                                                   7,93 €

 

Yhteisestä osuudesta tulee noin 3 litraa jo sellaisenaan ihan hyvää keittoa, jonka hinta on noin  reilu 8 Euroa. Paseerattua tomaattia tulee ostettua laatikko kerrallaan, joten niin vanhaa ostoskuittia ei ollut tallessa.

Kuullota sipulikuutiot kuivattujen tomaattien öljyssä vähintään viiden litran kattilassa. Lisää sitten paseerattu tomaatti ja vesi, kesäkurpitsa kuutioituna, parsa pätkittynä, kun olet kaatanut sen liemen keittoon, vihreät pavut liemineen, kuivatut tomaatit pilkottuina ja mausta soija- ja chilikastikkeilla. Soijakastikkeen on oltava japanilaistyyppistä, Kikkoman tms.Kuivatut tomaatit lisätään viimeisenä leikkuulaudalta, koska ne sotkevat sitä eniten.

Kun keitto alkaa kiehumaan vähennä lämpöä ja anna kiehua kannen alla noin 10 minuuttia, mutta lohi-katkarapukeitolle riittää viisi.

Broilerinmaksakeitto

Broilerinmaksa on hyvin miedon makuista maksaksi. Sitä löytyy isoimmista kaupoista pakasteena.

Broilerinmaksaa 2 pakkausta (2x300 g)                        4,38 €

Yhteensä                                                                    12,31 €

Kolmen desin annoskoolla noin neljästä litrasta keittoa tulee noin 12 annosta ja annoksen hinnaksi reilu Euro.

Broilerin maksaa ei saa ylikypsentää, kuten ei maksaa yleensäkään. Jos olet sulattanut maksat, niitä olisi hyvä hieman pilkkoa. Broilerin maksa on pienehkö, mutta suupalana turhan iso. Puolittaminen olisi ehkä sopivin. Broilerin maksa on kypsyttyään hyvin mureaa, joten jäisenä lisätty on melko helppo puolittaa kauhallakin kattilan reunaa vasten.

Lohi-katkarapukeitto

Lohi ja katkarapu ovat molemmat erittäin hyvän makuisia, mutta suhteellisen edullisia raaka-aineita. Lidlin D-leikatut lohifileet ovat helppoja käsitellä pakastettaviksi. Leikataan vain sopivan kokoisiksi paloiksi muovipakkauksineen ja pussitetaan pakastimeen. Normaaleista fileistä pitää nyppiä keskiruotoja sekä mahdollisesti poistaa evän ruotojakin. Samalla tosin voi poistaa nahankin, jos taloudessa muut siitä häiriintyvät, kun kerran on alettu sotkemaan. Minun mielestäni sopiva annoskoko on noin 400 g ja isosta fileestä tulee kolme palaa.

Lohta noin 400 g                                               n. 4,80 €

Pakastekatkarapuja 500 g (LaCaldera, Lidl)         4,99 €

Yhteensä                                                         n. 17,72 € 

Tätä keittoa tulee hieman enemmän kuin edellistä, 13 tai 14 annosta, joten annoshinnaksi tulee noin 1,3 €.

Lohiannos siis tulee pakastimesta ja se on helpoin paloitella hieman jäisenä. Lohi on kypsyttyään hyvin mureaa ja tässä keitossa sen maun onkin tarkoitus levitä, joten se saa kiehua viitisen minuuttia ja hajota sekoitettaessa. Katkaravut lisätään aivan viimeisenä ja siinä vaiheessa poistetaan jo lämpö levyltä. Keittoa sekoitetaan silti kevyesti pari minuuttia, jotta katkaravut sulavat ja maku hieman leviää.

Kokeile tilliä ja/tai basilikaa tähän keittoon lisämausteeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Broilerinmaksaa on nykyisin vaikeata löytää. Yhteen aikaan sai edullisesti ostaa kalkkunanmaksaa joka olli huomattavasti herkullisempaa kuin broilerinmaksaa.
Pitäisi kai olla suhteet johonkin kalkkunanteurastamoon, että sitä saisi.
Sipulitomaattipohjaa voi loputtomasti varioida niin spagettikastikkeena kun keittonakin.
Minä jättäisin tankoparsat ja kuivatut tomaatit pois pihiyttäni mutta saattaisin lisätä porkkanaa ja valkoisia papuja vaikka. Voisin lisätä myös ruokalusikallinen turkkilaista jugurttia joka lautaselle. Vielä sen päälle ripottelet vähän persiljaa tai muuta vihreätä niin jopa annos olisi näyttävämpikin.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minä löysin broilerinmaksan vajaa 30 vuotta sitten ja silloinkin sitä oli vaikeahkoa löytää. Tällä kertaa sitä löytyi Citymarketista. Varmaan Prismoistakin löytyy, mutta pienemmistä en lähtisi etsimään. Kalkkunanmaksaa ei ole tullut vastaan. Muuten olisin sitä varmaan mielenkiinnosta kokeillut.

Kesäkurpitsa on minulle melko uusi tuttavuus. Halpaa, helppoa ja hyvää. Sopii grilliinkin.

Porkkanat ei ehkä ehdi niin nopeasti kuin muut, mutta muut ehdotuksesi kuulostavat ihan hyviltä.

Lohi-katkarapukeitto on paremman näköistä. Maksasta valuva neste sakeuttaa ja värjää liemen ruskeksi mössöksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minäkin käytin aika paljon broilerinmaksaa 30 vuotta sitten koska se oli edullista ja sitä sai muistaakseni lähikaupastakin. Vähän myöhemmin tuli kalkkunamaksat, ainakin Sokoksella niitä oli, mutta niiden myynti loppui melko lyhyeen.
Sitä kalkkunanmaksaa sain jossain työmaa-aterialla ja ihmettelin mikä tämä herkullinen roseepippurilla maustettu maksa oikein on. Osasin siis varta vasten etsiä sitä, tuskin olisin muuten huomannut.
Porkkana kypsyy nopesti jos sen raastaa karkeaksi ja freesaa sipulin kanssa.
Kesäkurpitsa on hyvin monipuolinen, sitä söin ensimmäisen kerran valkosipulilla maustettuna ja leivitettynä Pariisissa yli 40 vuotta sitten, se oli makuelämys jota vieläkin muistan. Mutta kesti,ennen kuin se yleistyi täällä.
Kotimaista kesäkurpitsaa kannattaa pakastaa kun sitä syksyllä saa halvalla torilta.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tein jo vajaa 30 v. sitten melkein samanlaista broilerinmaksakeittoa, mutta eilen hesarin verkkoversiossa ilmestynyt juttu Se alkuperäinen superruoka, joka väitti maksaa superruaksi, sai taas kokeilemaan sitä.

Lohi-katkarapukeitto on muunnelma Teresa Välimäen Lidlin sivuilla olleesta reseptistä, joka on sivuston uudistuksen yhteydessä hävinnyt eikä minulla ole printtiä siitä, joten tein muistin varaisesti ja muutenkin varioiden. Olen aikaisemmin laittanut siihen myös sinisimpukoita, jolloin maku vain paranee, mutta niiden saatavuus on vähän heikko ja hintaakin on.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Eilen tein broilerinmaksakeitosta variaation, johon lisäsin kolme ruokalusikallista herkkutattijauhetta, leikkasin maksan puolijäisenä noin sentin kuutioiksi ja se oli tosi hyvää. Oli eilisessä keitossa muitakin eroavaisuuksia, kuten tankoparsan poisjättö ja suurempi vesimäärä, mutta herkkutattijauheen lisääminen oli ehdottomasti tärkein.

Broilerinmaksan lihaneste sakeuttaa keiton nestettä ja samaa tekee myös herkkutattijauhe. Sen takia vettä ja siihen liittyviä ainesosia, kuten mausteita voi lisätä. Herkkutattijauhe jotenkin neutraloi broilerinmaksan lihanesteen hieman epämiellyttävää makua ja niiden yhteismaku on loistava. Tietysti tomaattisipulikeittokin oli siinä taustalla.

Broilerinmaksa kuutioituna ei sitten taas ollut niin hyvää. Kuten tyypillisesti ylikypsytetty vähän sitkeä maksa. Tältä osin siis seuraavalla kerralla palaan alkuperäiseen ja herkkutattijauheen määrää voi ehkä hieman vähentää.