rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Nopeita prosessoreja ja vikasietoista keskusmuistia halvalla

 • Näistä niitä tulee. Tämä blade server on myynnissä hintaan 50 € sisältäen Intel Xeon E5540 2.53 GHz prosessorin ja 18 Gb ddr3 keskusmuistia, PC3-10600R (3kpl 4Gb + 3kpl 2Gb)
  Näistä niitä tulee. Tämä blade server on myynnissä hintaan 50 € sisältäen Intel Xeon E5540 2.53 GHz prosessorin ja 18 Gb ddr3 keskusmuistia, PC3-10600R (3kpl 4Gb + 3kpl 2Gb)
 • Lisäkortteja ei ole eikä tarvita.
  Lisäkortteja ei ole eikä tarvita.
 • HP Blade System C7000 Enclosure. Blade-serverit asennetaan raamiin, raami räkkiin ja räkki konesaliin.
  HP Blade System C7000 Enclosure. Blade-serverit asennetaan raamiin, raami räkkiin ja räkki konesaliin.
 • Nykyisen työasemani, Proliantin tulevan yhden prosessorin ja nykyisen laskentatehot
  Nykyisen työasemani, Proliantin tulevan yhden prosessorin ja nykyisen laskentatehot
 • AMD:n ja Intelin tehokkaimpia työpöytäprosessoreja ja Z600:n toinen prosessori. Kahdella prosessorilla Z600 pärjää vielä ihan hyvin. Tuo AMD:n prosessori maksaa verkkokaupassa n. 350 €, kun minä kokoan yhtä tehokkaan koko koneen samalla hinnalla.
  AMD:n ja Intelin tehokkaimpia työpöytäprosessoreja ja Z600:n toinen prosessori. Kahdella prosessorilla Z600 pärjää vielä ihan hyvin. Tuo AMD:n prosessori maksaa verkkokaupassa n. 350 €, kun minä kokoan yhtä tehokkaan koko koneen samalla hinnalla.
 • Muistia tilasin yllättäen USA:sta. Vanhoissa koneissa väylät on joskus hitaita, mutta lisäkortit on halpoja.
  Muistia tilasin yllättäen USA:sta. Vanhoissa koneissa väylät on joskus hitaita, mutta lisäkortit on halpoja.
 • Z600:n jäähdyttimen tilasin yllättäen Israelista, taas eBayn kautta. Onkohan myös Israel kehitysmaa, kun postitus on ilmaista?
  Z600:n jäähdyttimen tilasin yllättäen Israelista, taas eBayn kautta. Onkohan myös Israel kehitysmaa, kun postitus on ilmaista?
 • Tässä kuvassa tiivistyy aika hyvin, miksi minua ei ole kiinnostanut kymmeneen vuoteen prosessorin vaihtaminen nopeampaan. Kun useimmat toiminnot hyödyntävät vain yhtä ydintä, ei prosessorien nopeus ole lainkaan kasvanut havaittavasti. Juuri tuon Platinumin hintaa en löytänyt, mutta Xeon Platinum 8180 2.5 GHz 28-Core maksaa 14 000 USD Amazonissa.
  Tässä kuvassa tiivistyy aika hyvin, miksi minua ei ole kiinnostanut kymmeneen vuoteen prosessorin vaihtaminen nopeampaan. Kun useimmat toiminnot hyödyntävät vain yhtä ydintä, ei prosessorien nopeus ole lainkaan kasvanut havaittavasti. Juuri tuon Platinumin hintaa en löytänyt, mutta Xeon Platinum 8180 2.5 GHz 28-Core maksaa 14 000 USD Amazonissa.
 • Z600:a on kahta revisiota ja minä ostin vanhemman. Se tarkoittaa, että maksimimuisti on vain 24 Gt ja halvempi rekisteröity ECC-muisti ei toimi.
  Z600:a on kahta revisiota ja minä ostin vanhemman. Se tarkoittaa, että maksimimuisti on vain 24 Gt ja halvempi rekisteröity ECC-muisti ei toimi.

Löysin halvat korttipalvelimista (server blade) poistetut prosessorit ja keskusmuistit hieman vahingossa. Runsas kuusi vuotta sitten ostin levypalvelinprojektiani varten HP Proliant ML350 G5 palvelinkoneen, joka voidaan asentaa räkkiin, mutta myös käyttää pöytäkoneena.  Tärkeimmät kriteerit olivat suuri keskusmuistin maksimimäärä ja runsas tila useille kiintolevyille.  Prosessorina siinä oli valmiina yksi kaksiytiminen 2 GHz Xeon, jonka vaihdoin 3 GHz malliin, kun niitä sai kaksi kympillä kolme vuotta sitten. Jo silloin ymmärsin, että blade-palvelimia poistettaessa palvelinsaleista, niiden ainoat käyttökelpoiset osat uusiokäytössä ovat prosessorit ja muistikammat sekä mahdollisesti kiintolevyt, jos niitä ei murskata tietoturvasyistä.

En sitten asentanut sitä toista prosessoria, koska sen viiden euron osan lisäksi olisi pitänyt ostaa PPM-moduli ja jäähdytin, joita ei edes näyttänyt olevan myynnissä Suomessa ja äskettäin totesin, että eBaystä niiden hankkiminen maksaisi vähintään 50 €, siis kymmenkertaisesti prosessorin hinnan.

Eikä minulla ole ollut oikein mitään tarvetta runsaalle prosessoriteholle ennen kuin huomasin, että videoiden editoinnin viimeinen vaihe, renderöinti tai hahmonnus vaatii sitä runsaasti ja varsinkin, jos haluaa käyttää 4K-resoluutiota.  Nykyisellä laitteistollani minuutin videon renderöinti 4K:na vie noin tunnin verran aikaa.

Aloin siis kiinnostumaan, miten saisin edullisesti paljon laskentatehoa ja Proliant ML350 oli tietysti se, jonka päivitysmahdollisuuksia ensin aloin tutkimaan. Mukava yllätys oli, että siihen saattoi asentaa peräti neliytimisen prosessorin.  Tilasin varovaisena ensin vain yhden, mutta nopeimman, mitä löytyi eli 3,33 GHz hintaan 30,90 €. Varovaisuus oli viisautta, sillä käyttöoppaassa neuvottiin päivittämään BIOS ennen kuin vaihtaa prosessorin nopeampaan. HP kuitenkin vaatii voimassaolevaa takuuta BIOS-tiedostojen lataukseen. Lisäksi epäilen, että ostamani prosessori kuluttaa liikaa tehoa eikä edes BIOS-päivitys auttaisi.  Seuraavat prosessorit olivatkin hitaampia, 2,83 GHz ja pari maksoi vain 28 €. Prosessorien yhteensopivuuden tarkistin brittiläisen käytettyjä tietokoneita myyvän yrityksen web-pohjaisesta konekokonaisuuden koostosivustolta.

Tietysti tutkin myös mahdollisuutta muuntaa Proliant työasemaksi, mutta se kaatui näyttökorttiin. Proliantissa ei ole täyspitkiä PCI-e-korttipaikkoja ja kun minulla on kolmipäinen näyttö, joista yksi on 4K-resoluutioinen, totesin projektin toivottomaksi. Koska kuitenkin olin käyttänyt aikaa päivitysmahdollisuuksien tutkimiseen, päätin tosiaan, että Proliantista tulee kahdeksanytiminen ja jäähdytin tulee nyt vain 50 € maksavasta lähes identtisestä koneesta, jossa on melko täydellinen varaosavarasto ja PPM tulee saman sukupolven räkkipalvelimen prosessoripäivityssetistä, jolla on sama osanumero ja hintaa 20 €. Koko laskentatehon nelinkertaistaminen tulee siis maksamaan 100 € sekä epäonnisen prosessorioston 31 €, jonka tietysti voi yrittää myydä.

Alla Proliantin lyhyt esittely. 3:42 pitkän videon renderöinti kesti 12:39 muutenkin melko kuormitetussa työasemassani. Lattialla oleva ML350 on G4 eikä G5, kuten videolla väitän.

Nopeutin videota 40 % ja ihmettelin aika pitkään ääniraidan käsittelyä Kdenlivessä, mutta Audacityssä se onnistui todella hyvin ja helposti. Ohjevideo alla.

Kdenliven pitch control -efekti tai äänen nopeutus tekivät äänestä omituisen ja häiriöisen. Audacity sen sijaan oli varsin miellyttävä tuttavuus.

Videoiden renderöintiä voi yrittää nopeuttaa myös näyttökortin avulla. Minulla on näytön kolmipäisyyden takia melko tehokas näyttökortti, Nvidian GeForce GT 640, jossa on 384 CUDA-ydintä. Täytyy sitäkin vielä kokeilla. Alla ohjevideo.

Sitä ennen kiinnostavampi on kuitenkin HP Z600 -työasema, johon voi asentaa kaksi kuusiytimistä Xeonia eli fyysisiä ytimiä olisi 12 ja loogisia 24. Se vastaa tekniikaltaan Proliant-palvelinmalliston sukupolvea G6 ja käyttää DDR3-muistia eikä DDR2:sta, kuten G5. Palvelimissa DDR3 käytetty rekisteröity ECC-muisti ja G6:n prosessorit ovat yhtä halpoja kuin G5:n lisukkeet, joten työasema, joissa niitä voi käyttää, on ehkä järkevin ja edullisin päivityskohde tällä hetkellä. 

Z600:sta varmaan myöhemmin toisessa kirjoituksessa. Se maksoi 105 € kuusiytimisellä 3,06 GHz prosessorilla ja 12 Gt keskusmuistilla huuto.netissä.

 

Lisäys 18.3.2019

Minulla oli aikomus jo eilen tehdä parempi versio Proliantin esittelystä, mutta se tarkoitti myös 4K-resoluution käyttöä, joka taas tarkoitti pitkää renderöintiaikaa. Yllä oleva oli kuvattu Huawei P9:llä 1080p @ 30 fps ja se lopulta onnistui yllättävän hyvin heti ensiyrittämällä. 4K-kuvaukseen käytin Lumia 950 XL:ää ja monenlaista kokeilin kuvaa sekä ääntä parantaakseni. Tällä kertaa valitsin nopeutuksen Audacityssä ja äänitin alussa taustakohinaa vastameluksi Audacityn kohinanpoistolle. Ensin kuitenkin video.

Käytin ehkä liian rajua kohinanpoistoa, 18 db, jonka takia ääneni kuulostaa tulevan pöntöstä ja loppupuolella tuulettimien melu läheltä kuulostaa varsin oudolta, kun siitä on poistettu kauemmaksi kuuluva osuus. Kohinanpoistosta opetusvideo:

Miten kauan renderöinti sitten kesti?

[root@rk4 scripts]# time sh skripti004K.sh

real    172m25,912s
user    340m2,899s
sys     0m33,282s


Hoidin renderöinnin skriptillä Proliantissa, kun siellä ei ollut juuri mitään muuta käynnissä eli tulos on luotettava ja toistettavissa. Minuutti 44 sekuntia videota ja aikaa kului melkein kolme tuntia. Lisää tehoa todella tarvitaan..

 

P.S.

Eikö tuo erillinen palvelin vie sitten paljon sähköä tai ole muuten hankala?

Riippuu miten paljon sitä käyttää. Renderöinnin valmistuttua  Proliantissa näytti tältä:

melt: Current Frame: 3122, percentage: 99
Rendering of /root/Kuvat/ML350-G5-4K-audacity_clip.mp4 finished
^C
[root@rk4 Kuvat]# shutdown -h now
Connection to rk4 closed by remote host.
Connection to rk4 closed.


Kun sitten haluan käynnistää Proliantin, käynnistän yksinkertaisen skriptin:

# cat /usr/local/bin/wolrk4.sh
#!/usr/bin/sh
wol 00:1C:C4:16:6E:6E


WOL eli Wake On Lan on tapa käynnistää tietokone verkon välityksellä.

 

P.P.S.

Proliantista olen kirjoittanut aiemminkin, viimeisimmät Paranoidin backup-resepti, versio 2 ja Backupkone. ZFS:ään tutustuminen alkoi jo Proliantin edeltäjässä ja käyttöjärjestelminä aluksi oli OpenSolaris ja OpenIndiana, joten takana on pitkä historia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Tärkeä havainto, miten tietotekniikan nopea tuote-elinkaari jälleenmyyntiarvoa inflatoiden on hyödynnettävissä.

Lisäksi ihmisillä on taipumus aina vilkuilla viimeisimpiin kellotaajuuksiin ja muihin attribuutteihin, jotka eivät sitten välttämättä ole uuden hardwaren hintalapun veroisia.

Päädyin Gen9 DL20 - pikkupalvelimeen. Siellä pyörii ESX 6.5 ja vaihteleva määrä virtuaalikoneita. Pölyyntyneet, jo historialliset 3Com 48 - porttiset kytkimet sai tuuletinten vaihdolla huollettua. Sitten on ne 40 kpl Raspberry Pi - pientietokoneita. Pöytäkoneeksi tuli Lenovon Tiny (ThinkStation) P330, siinä on viisi näyttöä kiinni.

Tehoa moni moittii, mutta se ei ole niinkään ensisijainen asia Raspberryissä. Tärkeämpää on klusterin rinnakkaisuuden hyödyntäminen. Tehot ovat itse asiassa riittäneet niihin puuhiin, mitä klusterilla teen. Ja on siinä sentään 160 ydintä, jos niitä osaa käyttää.

Harva probleema rinnakkaistuu sentään noin massiivisesti. Internodaalinen kommunikaatio latensseineen oma ongelmansa. Mutta se tehon käsite, tehty työ tietyssä ajassa. 160 ydintä kykenee kyllä, jos sitä osaa ruokkia.

Viimeksi olen lähinnä ajellut Hercules - emulaattorilla (Docker - kontainerissa) MVS 3.8j - käyttöjärjestelmää. Laajimmillaan ja huvin vuoksi 160 "instanssia". Lähdin myös käymään IBM:n kurssia nyky-"zetasta". Kuka olisi aikanaan uskonut, että kotioloissa voi ajaa mainframe - käyttöjärjestelmiä.

Kontteja varten piti ostaa 40 kpl USB-tikkuja. Docker tarvitsee ihan oikean filesysteemin alleen, aiemmin ajelin nodeja diskless. Nyt klusteri on virrattomana, saattaa mennä kesään ennen kuin on aikaa sille.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Sinullahan on melkoinen kotilabra. Minulla tietotekniikan kanssa touhuaminen on jäänyt jo pitkään aika vähälle, kun ei ole tullut vastaan mielenkiintoisia projekteja ja viimeisin iso, ZFS, oli aika tylsä. Kun raid-pakasta tavaran siirto toiseen kestää useamman päivän, on se aika puuduttavaa. Vähän samantapainen juttu näyttöjen kanssa vajaa vuosi sitten. Melkein harmittaa, että tuli ostettua turhan iso 4K-tv, 55" ja kolmannesta näytöstä voisi luopua, kun työpöytä ei niille oikein riitä. Tulee niin helposti rakennettua turhan isoja ja raskaita systeemejä.

Minullakin on ollut käytetty 3comin 1U-kokoinen kytkin, 24-porttinen taisi olla. Sen sai lähes ilmaiseksi huuto.netistä. Tuulettimet siinä vinkui niin pahasti, että en ottanut sitä varsinaiseen käyttöön ja sen jälkeen olen varonut matalia laitteita. Mitä suurempi tuulettimen halkaisija, sitä hiljaisempi se yleensä on. On minulla tosin Netgearin 16-porttinen 1U älykäs kytkin, mutta se on onneksi melko hiljainen. Portteja on sen takia niin paljon ja älykäs, että halusin kokeilla porttien sitomista (ethernet bonding (nörttipervoilua)).

Silloin kun kirjoitin wav-tiedostojen muuntamisesta mp3-formaattiin klusterilla laskin summittaisesti, että se skaalautuisi noin 20 noodiin, mutta siinä kyllä voisi aivan hyvin hyödyntää porttien sitomista, jolloin neliporttisella lisäkortilla ja tiedostopalvelimen emon omalla pääsisi jo sataan noodiin. Verkon ja tiedostopalvelimen nopeus tulee hyvin useissa klusterointisovelluksissa pullonkaulaksi, joten kyllä 40 noodia ja 160 ydintä on kyllä aikamoisen hyvä saavutus. Teoriassa tosin voisi käyttää ns. tennariverkkoa (älä koskaan aliarvioi nauhakärryn siirtokapasiteettia) ja tiedostopalvelinta vain semaforien varastona.

Silloin kun virtualisointi vielä kiinnosti enemmän, tuo Hercules tuli kyllä vastaan, mutta viimeeksi kun tarvitsin "virtualisointia" (ajaa Fedora 27:ää Centos 7:n päällä) käytin chroottia. Rsyncillä kopio systeemilevystä, chrootilla sinne, /dev ja muut tarpeelliset tiedostojärjestelmät mountilla käyttöön ja kdenliven skripti ajoon. Kdenlivellä on tavallaan piilossa olevia riippuvuuksia ja kaikkia efektejä tuovia paketteja ja niiden kaikkia juuri samoja versioita ei saa Centosiin, niin tuo oli helpoin ratkaisu.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ei mene ihan kuin Strömsössä Z600:n kanssa. Luotin ensin sen ohjekirjaan, joka väittää, että emolle voisi laittaa 8 GB rekisteröityjä ECC-muistikampoja. Erikseen sitten on tarkempi dokumentti, jossa kerrotaan Intelin 5520-piirisarjan versioista, joita on ilmeisesti käytetty ihan samannimisessä koneessa kahta eri versiota, http://h20331.www2.hp.com/Hpsub/downloads/HP-Z600-...

Tom's hardware guiden foorumilla eräs vielä pelottelee, että vanhempaan versioon ei saa edes 56xx-sarjan Xeoneita kahta, mutta minulla on vielä toivo, että emo vaatii identtiset muistit molemmille prosessoreille, kuten muualta luin ja se olisi syynä, että HardwareExtreme ei saanut konettaa buuttamaan, https://forums.tomshardware.com/threads/ram-in-hp-... ML350 taas huolii vain 32 Gt muistia, kun on yksi prosessori, mutta jos on toinenkin, niin 64 Gt. Ihmeellisiä vehkeitä.

Toinen Z600:n CPU ei ole vielä tullut, joten sitäkin saa vielä jännittää.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Nyt on Proliantin tarinan tämä vaihe saanut jonkinlaisen päätöksen. Ilmeni että sen emolevystä on kolmea versiota. Vanhassa koneessani on versio 2 ja sen pitäisi laitteiston osalta tukea neliydin- ja myös jopa 120 W kuluttavia Xeoneja. Ei tukenut ja 3,33 GHz:n ja 120 W kuluttanut poltti peräti virtalähteen. 80 watin ja 2,83 GHz neliytiminen vain esti koneen käynnistymisen. Varaosiksi hankkimassani koneessa oli kuitenkin emolevyn viimeisin versio, jota ilmeisesti valmistettiin vain varaosiksi. Siihen tilaamani Xeonit sitten upposivat ongelmitta.

Tilaamaani DL380:n regulaattoriin tai PPM:n kuului myös mukana prosessorin jäähdytin ja se olikin yllättäen ihan samanlainen kuin ML350:n. Lopputulos on siis se, että siinä varaosakoneessa on neliytimiset prosessorit ja vanhassa proliantissa edelleen sama kaksiytiminen. Molemmat koneet ovat siis täysin toimivia ja käyttökelpoisia. Nopeammassa on nyt 48 Gt muistia, mutta heti koneen käynnistyessä BIOS ilmoittaa määräksi 32 Gt, mutta BIOS setupissa määrä on täysi 48 Gt. Linux näkee varovaisesti vain 32 Gt, mutta esim. lshw kertoo määräksi 48 Gt ja muistikampojen koot aivan oikein. Ilmeisesti kernelille pitäisi buutissa kertoa tai pakottaa oikea määrä. "Vanhalle" koneelle jäi vielä 24 Gt ja parigigaisia kampoja neljä ylimääräisiksi.

Jos tilanteessa haluaa nähdä jotain ongelmaa, niin se on se, että jos haluaisi päästä toisesta koneesta eroon, niin pitäisi päättää, siirtääkö emolevyn vai levyt kaikkine virityksineen. Kun molemmat käynnistyvät verkon kautta eivätkä tarvitse näyttöä ja näppäimistöä, niin molemmat voi siirtää vain pois tieltä häiritsemästä ja käynnistää tarvittaessa eli siirrän ongelmaa kunnes se on tarpeen ratkaista.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa