rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Bloggaajan viikko

 • 1. Yleisnäkymä Google Analyticsin sivulta.
  1. Yleisnäkymä Google Analyticsin sivulta.
 • 2. Vierailujen jakautuminen viikon aikana.
  2. Vierailujen jakautuminen viikon aikana.
 • 3. Useimmin vieraillut sivut viikon aikana.
  3. Useimmin vieraillut sivut viikon aikana.
 • 4. Useimmin vieraillut sivut vuoden aikana.
  4. Useimmin vieraillut sivut vuoden aikana.
 • 5. Useimmin vieraillut sivut kolmen vuoden aikana. Pidempää ajanjaksoa Analytics ei anna valita.
  5. Useimmin vieraillut sivut kolmen vuoden aikana. Pidempää ajanjaksoa Analytics ei anna valita.
 • 6. Vierailut kolmen vuoden aikana. Aivan kuin syksyisin sienestysaikaan olisi vilkkaampaa..
  6. Vierailut kolmen vuoden aikana. Aivan kuin syksyisin sienestysaikaan olisi vilkkaampaa..
 • 7. .. ja viime syksynä olikin aika selvästi.
  7. .. ja viime syksynä olikin aika selvästi.
 • 8. Edellisenä ei kuitenkaan. Taisin vain kirjoitella viime syksynä ahkerammin. Tilastojen tutkiminen on kuitenkin kiehtovaa.
  8. Edellisenä ei kuitenkaan. Taisin vain kirjoitella viime syksynä ahkerammin. Tilastojen tutkiminen on kuitenkin kiehtovaa.
 • 9. Perjantaina 15.2. tämä kirjoitus pääsi karuselliin eli myös Uuden Suomen etusivulle.
  9. Perjantaina 15.2. tämä kirjoitus pääsi karuselliin eli myös Uuden Suomen etusivulle.
 • 10. Lukijamääriin markkinointi ei kuitenkaan kovin paljon vaikuttanut.
  10. Lukijamääriin markkinointi ei kuitenkaan kovin paljon vaikuttanut.
 • 11. Koko ajanjakson suosituin kirjoitus, Tappajat kintereilläni.. julkaistiin 5.2. 19:05 ja sen suurin suosio jakautui selvästi kahdelle päivälle ja 8.2. julkaisin kaksi melko suosittua.
  11. Koko ajanjakson suosituin kirjoitus, Tappajat kintereilläni.. julkaistiin 5.2. 19:05 ja sen suurin suosio jakautui selvästi kahdelle päivälle ja 8.2. julkaisin kaksi melko suosittua.
 • 12. Tässä vielä kahden viikon suosituimmat numeroina.
  12. Tässä vielä kahden viikon suosituimmat numeroina.
 • Tästä kirjoituksesta tavallaan alkunsa saanut "Hyviä kameroita halvalla" pääsi myös karuselliin sunnuntaina aamulla.
  Tästä kirjoituksesta tavallaan alkunsa saanut "Hyviä kameroita halvalla" pääsi myös karuselliin sunnuntaina aamulla.
 • Vasta pari päivä karusellissa, mutta suosio on kova.
  Vasta pari päivä karusellissa, mutta suosio on kova.
 • Jo nyt kolmen kuukauden listan kärjessä.
  Jo nyt kolmen kuukauden listan kärjessä.

WordPress-kurssilta tiistaina 12.2.2019 kuvattu esitelmä blogikirjoittamisesta Uuden Suomen blogialustalla. Esitelmän alussa kuulijoita neuvotaan lataamaan seuraavat sivut, koska niillä vieraillaan esitelmän aikana:

http://rkoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi/?page=12

http://rkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

http://vapaavuoro.uusisuomi.fi/

http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/

https://www.uusisuomi.fi/

http://rkoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/262439-kellosepan-alkeiskurssi

http://rkoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi/valokuvaus/257948-kannykkakameran-linssien-ja-filtterien-kokeilua

Esitelmän koko pituus on 16:42 ja se oli Youtubelle jostain syystää liikaa, joten se on jaettu kahteen osaan.

Esitelmä on kuvattu Microsoft Lumia 950 XL kännykällä 1080x1920 resoluutiolla 30 kuvaa sekunnissa ja ääni sen omilla mikrofoneilla. Minulla oli kyllä toinen kännykkä taskussa ja siihen kotkettynä ns. nappimikrofoni, joka oli paitani kauluksessa klipsillä, mutta en edes kuunnellut tuota äänitallennetta, koska nappimikit tallettavat ääntä vain läheltä, jolloin yleisön puhe kuuluu huonosti. Lumia oli aika tarkkaan koko joukon keskellä, joten kaikkien ääni kuuluu melko tarkkaan samalla tasolla. Ainoa käytetty lisälaite oli kuvausjalusta.

Videota on muokattu vain poistamalla alusta ja lopusta turhat sekä nostettu äänitaso 200 prosenttiin. Tuo on tietysti vain 3 db ja ääni on vieläkin hieman hiljainen.

 

Alla vielä listaa pitkäaikaissuosikeista, jotka ovat Useimmin vieraillut sivut (kolmen) vuoden aikana -listoilla.

 

Uuden Suomen ohjeet Google Analyticsin käyttöönotosta: Kuinka voin seurata blogini lukijamääriä?

WordPressiin ohjeita löytää googlaamalla google analytics wordpress.

 

Lisäys 19.2.

Tämä kirjoitus pääsi karuselliin perjantaina 15.2. ja poistui Uuden Suomen etusivulta varhain maanantaiaamuna. Vapaavuoron etusivun karusellilla ei enää ole vaikutusta, kaikki sillä vierailevat ovat jo tämän lukeneet tai sitten eivät aiokaan lukea.

Lukijamääriä voisi pitää pettymyksenä, mutta vapaavuoron kirjoitukset hyvin harvoin ovat kovin suosittuja lyhyellä aikavälillä eikä markkinoinnillakaan asiaan kovin paljon voi vaikuttaa. Pidemmällä aikavälillä vapaavuoron kirjoitukset pysyvät pidempään suosittuina kuin puheenvuoron. Kai tämäkin kerää uusia lukijoita vielä pitkään.

Tämän kirjoituksen suosiota voi myös verrata 9.2. julkaistuun Räystäät tippuu ja 10.2. julkaistuun Netti ja yksinäisyys kirjoituksiin. Kyllä markkinoinnilla silti selvä vaikutus on, ks. kuva 12.

 

21.2. Hyviä kameroita halvalla

Siirretty laajennettuna kirjoitukseen Hyviä kameroita halvalla, joka pääsi karuselliin, joten lisäsin statistiikkaa kuvina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Seuraava on odotettavissa vasta kahden viikon kuluttua talviloman takia, mutta sen jälkeen julkaisen viikon välein niin kauan kuin aiheita ja ideoita riittää. Vaikka tämä oli tehty ilman harjoittelua ja ainoa valmistautuminen oli linkkilistan laatiminen ja sivujen lataaminen kielekkeille valmiiksi, oli esitys melko onnistunut. Tästä on kuitenkin vielä paljon varaa parantaa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Nyt kun tämä kirjoitus pääsi karuselliin, tulee siitäkin kiinnostavaa statistiikkaa, jonka lisään aikanaan alun kuvakaruselliin.

Jos osallistumiseni WordPress-kurssille ihmetyttää, niin selitys on se, että minä olen itse asiassa ihan omalla kurssillani, jonka sisällön teen itse. Nyt näyttäisi järkevimmältä, että keskityn sisällöntuotantoon, josta tämä kirjoitus videoineen oli ihan hyvä esimerkki. Muille kurssilaisille tuottamani materiaali on kai jonkinlainen jatko- tai oheiskurssi ja minä taas saan jonkinlaista vertaispalautetta.

Kopioin tämän kirjoituksen myöhemmin oman palvelimeni WordPressiin, jossa minulla on enemmän muokkausmahdollisuuksia, kuten eräänlaisen sisällysluettelon luonti videoon. Esimerkki siitä, mitä tarkoitan on pidemmät Youtube-videot, joissa on useita mainoksia. Ne näkyvät keltaisina punaisella "aikajanalla". Näiden aikajanamerkintöjen lisäksi tarvitaan vain sisällysluettelo tekstinä videon alle. WordPressin H5P-pluginilla keltaiset pisteet aikajanalle syntyvät esimerkiksi, kun lisää videoon väliotsikon tekstilaatikon. H5P on saatavana myös Drupalille, joten täälläkin se voitaisiin ottaa käyttöön..

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Muistaakseni kirjoitin kommentin tähän, mutta on hävinnyt. Antaa olla.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen
Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #5

Vanhoihin kirjoituksiin vastaamisessa on se ongelma, että parhaimmillaankin seuraa vain kahden ihmisen dialogi, tai sitten vaan monologi. Minä en juurikaan välitä osallistua keskusteluun journalismin sisällöstä, koska kyse on useimmiten mielipiteistä. Omassa kirjoituksessani keskityin vain muotoon tai toteutustapaan ja siltä osin olin valmistautunut "hoitamaan" blogia osallistumalla keskusteluun. Niin että anteeksi etten tämän enempää aihetta kommentoi.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #6

Se on varmaan hyvä periaate. Hyvääkin journalismia tehdään paljon ja YLE on tärkeä kuitenkin. Monet sen ohjelmat ovat päivän puheenaiheita. Ohjelmia voi katsoa ilman mainoksia, joita suoratoistopalveluissa ei voi edes kelata ohi.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Jäin miettimään vielä äänen nauhoitusta. Yksi mahdollisuus olisi ollut liittää nappimikin tallenne omana ääniraitanaan koosteeseen, mutta Lumia tallensi jo kaksi äänikanavaa. Tarkistin sen mikrofonien määrän ja niitä on peräti 4 kpl ( https://www.microsoft.com/en-ww/mobile/phone/lumia... ).

Alkuperäinen suunnitelma minulla nappimikin kanssa oli, että vain ääni ja kuva pitää saada ns. huulisynkkaan ja sen takia läimäytin käsiäni melko kovaa synkronointimerkiksi. Lumian ääniraidan olisin tietysti poistanut. Kahden eri laitteen ääniraitojen sekoittaminen ilmeisesti aiheuttaisi hyvin helpolla kaikuefektin ja synkronointi pitäisi saada kai tuhannesosasekunnin tarkkuudella oikein.

Lumia 950 XL on siis erittäin hyvä laite juuri tämän tyyppisiin kuvauksiin ihan sellaisenaan. Muistaakseni maksoin siitä 120 € käytettynä. Hyvä ostos vaikka tähän mennessä olen käyttänyt sitä vain kamerana ja navigaattorina.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ostin sitten lisää 4K videokameroita. Lumia 950 hintaan 40 € ja Lumia 930 35 €. Niissä kaikissa pitäisi olla sama kamera kuin Lumia 950 XL:ssä, mutta 930:ssa on vain kaksi lediä salamassa, ongelmia liian hiljaisen äänitystason kanssa eikä akkua voi vaihtaa. 950:ssä ei ole muuta oleellista kuin puoli tuumaa pienempi näyttö, mutta siinä on vain kolme painiketta sivussa ja sen luultavasti saa helpommin kiinnikkeeseen, jolla sen saa jalustaan, gimbaaliin jne.

Haastattelutilanteissa käytetään lähes aina kahta kameraa ja on se kolmaskin ihan hyvä olla olemassa. Kun Lumioissa pitäisi olla sama kamera, pitäisi väritasapainonkin olla ainakin suunnilleen samanlainen. On minulla 1080p resoluutioon pystyviä kännykkäkameroita pari muutakin, mutta niiden kuva on aika erilainen ja jos tekee montaasia, olisi vaikutelma varmaan häiritsevä.

Niin, huuto.netistä ostin, kun halvalla sain. Myös tori.fi kannattaa tarkistaa. Lumia 1520:ssä on myös 20 Mpix kamera ja siihenkin saa WP 10:n, joka taitaa olla edellytys 4K videoille. Niitä nyt on kuitenkin liikkeellä, osa myyjistä pyytää poskettomia, mutta aika halvallakin niitä välillä saa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa