rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Netti ja yksinäisyys

Perjantain Skavlanissa vieraili 25-vuotiaana parantumattomaan lihassairauteen kuolleen Mats Steenin isä. Koulun päätettyään Mats ei juuri kyennyt liikkumaan ja upposi netin pelimaailmaan. Hänen päivänsä alkoi vasta, kun kaverit olivat päättäneet koulu- tai muun päivätyönsä. Tämä tietysti huoletti vanhempia. Alla isän lopputiivistys:

Colin Nutley: Tarina koskettaa hyvin monia, koska moni kokee olevansa vähän ulkona lastensa elämästä.

Matsin isä: Pitää paikkansa. Lisäksi se antaa toivoa, koska moni meistä vanhemmista pelkää lastemme jäävän yksin.  Kun näemme lapsemme tietokoneella pelaamassa , pelkäämme, että he jäävät yksinäisiksi. Pelkäämme heidän pelaavan siksi, että heillä ei ole ystäviä, vaikka totuus onkin päinvastainen.

 

Skavlan on Yle Teema Femin ohjelma, jonka kuvaus:

"Ruotsalais-norjalainen talk show, jossa Fredrik Skavlan käy kiinnostavia keskusteluja maailmankuulujen tähtien, artistien, poliitikkojen, urheilijoiden ja filosofien kanssa."

Pidän Skavlanista paljolti siksi, että sen avulla oppii samalla norjaa ja hän puhuu myös erinomaista englantia. Lisäksi ohjelma on tekstitetty myös ruotsiksi, mutta yleensä katson sitä ilman tekstitystä.

 

Ei mitään uutta auringon alla. Kun Aldous Huxleyltä kysyttiin syytä hänen erakkomaisuuteensa oli vastaus, että hän käy vuoropuhelua maailman parhaiden mielten kanssa lukemalla ja kirjoittamalla kirjoja. Hänen kirjeenvaihtonsakin oli vilkasta. Varmaan moni muukin on sanonut samaa, mutta tuo on varhaisin minulle mieleen jäänyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Varmasti monen kohdalla totta, että netistä on joillekin valtavasti sosiaalista hyötyäkin, vaikka me kivikautiset mammutit emme sitä aina ymmärräkään. Nettihän on suurin ikkuna ulos mitä vain avata voi. Nuorempi kysyi minulta kerran: "Oliks siihen aikaan sulkakynät viellä käytössä kun sä olit mun ikänen" Ha ha ha ;D

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Colin Nutley kertoi Skavlanille Orson Wellesistä, että Orsonin avustaja kysyi häneltä kerran voisiko kesken kuvauspäivän käydä lounaalla suosikkiravintolassaan, kun siihen menisi hieman aikaa. Varttia vaille seitsemän illalla Welles saapastelee sisään. Hänen lempiravintolansa oli Pariisissa, kuvaukset Englannissa ja Wellesillä oli yksityislentokone.

Minä kävin äsken "kävelemässä" Firenzen Uffizissa ja Versaillesissa sekä Alvar Aalto -museossa. https://artsandculture.google.com/

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuosta tuli mieleen hieman vaatimattomampi matka: Äidin serkku oli samassa Kotkan kaupunginteatterissa missä silloin nyt jo edesmennyt näyttelijätär Elina Pohjanpää. Joku ihailija oli kysynyt lähtisikö syömään ja minne haluaisi, EP siihen että Imatran Valtionhotelliin.

Ja kevennyksenä että mies kysyi kerran että lähdetäänkö ulos syömään, minä siihen että minne, mitä puen ylleni. Mies että ei tarvitse vaihtaa - käveltiin kylän nakkikioskille.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Samaisessa perjantain Skavlanissa on myös Hans Roslingin miniä Anna Rosling Rönnlund. Sen tiesin, että Ola Rosling avusti isäänsä, mutta Annan osuus oli minulle uutta.

Daniel Ellsbergin Pentagonin paperit on jo niin vanha juttu, että olen sen autuaasti unohtanut. Myös varsin mielenkiintoinen vieras.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Listataan nyt vielä talk-show-suosikkini Areenassa perusteluineen.

Skavlan on siis ykkönen mm. kielivalikoimansa takia. 1.2. lähetetty oli kuvattu Lontoossa ja viime vuoden puolelta muistan ainakin yhden New Yorkissa kuvatun. Se on tietysti yksi syy, miksi hän saa hyvinkin nimekkäitä vieraita.

Efter niossa on jonkin verran vierailijoita Ruotsista ja aika äskettäin ohjelmassa oli tietokirjailija, jonka kirja oli ilmestynyt ruotsiksi ja suomennos tulee ensi kuussa. Sonja ja Mårten puhuvat myös sujuvaa suomea, joten ohjelman teemaan sopivia vierailijoita ei "syrjitä" kielen takia.

Kielitaidon ylläpitoa..

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa