rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Netti tappoi television

En muista, milloin lopetin TV:n katselun, se vain jäi pois hiljalleen tarpeettomana ja turhan hankalana. Kai siitä lopullisesta luopumisesta on jo yli pari vuotta, mutta eroprosessi alkoi lähes parikymmentä vuotta sitten ensimmäisen tietokoneen TV-kortin myötä.

 

Ei mitään uutta auringon alla.

 

Nyt minulla on jopa oma videokanava ja suosikkikanavaportaalit netissä ovat YLE Areena, Youtube ja TED. Jos radiota vielä kuuntelisin, Shoutcast listaa 93 180 nettiradiokanavaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Katos vaan, minäkin kuulun näihin kummajaisiin, jotka eivät v:tä tarvitse. Yli kymmenen vuotta siitä on kun viimeksi olen tv:n ääreen istahtanut.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Katkelma erään avioliiton (ja -eron) anatomiasta: Minä sen TV:n ostin ja oli ihan erillinen TV-huone, mutta minä siellä harvoimmin viihdyin ja vain velvollisuudentunteesta.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Tokihan näin on suuressa mittakaavassa, mutta televisiolla sen perinteisessä toteutuksessa lie vielä puolensa. Nimittäin:

Tietoteknisellä alalla työskentelevänä ja vahvasti tietokonevetoisissa harrastuksissa touhuavana, olen sijoittanut kodissani selkeästi erilleen niin fyysisesti kuin tarkoitetun käyttötilanteen kannalta television ja tietokoneet.

Noin viidenkymmenen tietokoneen työhuoneessani on toki mahdollisuus niin selain- kuin DVB-T(2) vastaanottoon. Usein katsonkin joltakin näytöltä jotakin Internetin kautta striimattavaa "ohjelmaa", siinä sivussa - muiden askareiden ohella.

Mutta mikään tietokonevetoinen ei vedä vertoja sille, kun vaimon kanssa istumme olohuoneessa, katselemme televisiosta jotakin elokuvaa tai yleisimmin dokumenttia. Käyttöliittymä (kaukosäädin) on yksinkertainen. Mitään asetuksia tai logitiedostoja en joudu tekemään tai lukemaan.

Mainostauolla saatamme näpräillä älypuhelimia.

Muutoin olemme vapaita keskittymään ohjelmaan, ja tämä eroaa olennaisesti tilanteena ja käyttäjäkokemuksena tietokonevetoisuudesta. Jo pelkästään ergonomiset seikat, ja toisaalta koko tilanteen luonne ovat aivan erilaiset.

Siksi näen, että "molempi parempi".

Rajanveto on joskus hiuksenhieno: vaimo katsoo "televisiosta" pääosin kotimaansa Internetin yli "televisio-ohjelmia". Niitä ei sentään antenniverkoin täällä vastaanoteta. Varsinaisen television alla on ikivanha MiniMac, joka hoitaa tätä virkaa.

Tokihan set-top bokseissa on sisällä pikkuruinen Linux, joten tietokoneita nekin. Modernimmat televisiot sisältävät - tietokoneen. Mutta se käyttäjäkokemus, se tunnelma, se tilanne.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minulla ihan "oikeita" tietokoneita on työ/olohuoneessa vakituisessa käytössä vain kaksi, joista toinen tietysti on turha. On niitä "oikeita" ja ihan käyttökuntoisiakin sitten vielä enemmän kuin muutama, mutta esim. 30-teraista raidz2-levypalvelinta ei enää useinkaan viitsi etäkäynnistää. Netissä on melkein kaikki.

Jos sitten sulautettuja laskee, niin kyllähän niitä kymmeniä minullakin on. Uusimpana hankintana älysähkösavukkeet. Älykännyköitä on neljä ja tabletteja kaksi. nmap löysi äsken 8 laitetta paikallisverkosta. Se on aika vakio. Aika pienellä vaivalla sen tuplaisi.

Kyllä minä sitä kaipaan, että vaimo olisi kainalossa ja katsoisimme jotain hyvää elokuvaa, mutta vielä enemmän sitä, että olisimme sängyssä ja nukahtaisimme samassa asennossa raukeina sen jälkeen. Ei se TV vaan "toiminut".

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

"Noin viidenkymmenen tietokoneen työhuoneessani on toki mahdollisuus niin...."

Huoh, sanoo tiekkarikärryillä vain mukana roikkuva ((=;

"Mainostauolla saatamme näpräillä älypuhelimia."

Huoh, huoh... sanoo älykännyn tuijotusta / näpäräilyä vieroksuva ((=;

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Saman olen minäkin kyllä huomannut, että vaikka telkkari olisi päälläkin, niin samaan aikaan keskityn tänne kommentoimaan tai muuten vain lukemaan Usarin uusimmat jutut. Osansa lienee myöskin tv:n tarjoamista liian heikkotasoisista ohjelmista, joita on helppo jättää katsomatta.
Toinen pahin telkkarin syrjäyttäjä on känny, jota aina enemmän vain näpräilen ja teen löytöjä muokata kuvia uuteen uskoon. On se vain niin kivaa:). En ymmärrä miten on edes aikaisemmin tultu toimeen ilman älykännyä ja sen tuomia mahdollisuuksia löytää tietoja helposti ja nopeasti.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Se on hienoa, että olet löytänyt netin mahdollisuuksia älykännykän kautta. Minä olen vanhan liiton miehiä ja 55-tuumainen 4K-TV tietokoneen näyttönä on vaan 10 kertaa parempi kuin 5,5-tuumainen kännyn näyttö. (Kyllä minä sen 4K-TV:n heti aluksi liitin antenni- ja ethernet-johtoon ja vilkuilin, minkälainen äly-TV se on, mutta ei yhtään napannut. Sen jälkeen se on ollut pelkkä tietokoneen näyttö.)

Kyllä minäkin olen yrittänyt löytää mobiililaitteista käyttökelpoisuutta ja tabletista sitä on oikeastaan löytynyt eniten. Älykännyköitä käytän nykyisin melkein pelkästään kameroina ja GPS-laitteina.

Kukin tietysti muodostaa omien laitteidensa käyttötavat itse. Siitä taitaa olla parikymmentä vuotta, kun Nokia päätti ja ilmoitti, että heidän kaikissa uusissa kännyköissä on radio ja olihan niitä mobiili-tv-kokeilujakin. Nyt netin kautta radio ja tv ovat vain osa tarjontaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Rakastan näitä kaikkia vehkeitäni, vaikka en kaikkia niin hyvin osaa käyttää kuin haluaisin.

Eniten käytän kuitenkin pöytäkonettani, kun siinä on iso ruutu. Se on Eizo-näytöllä. Kuvat ovat siinä tosi hienoja katsoa.

Maatessa sängyssä näpyttelen pientä tablettia ja "leikki" kuuluu taas pääosin älykännylleni (Huawei P20 Pro), jossa se on ihan super kaikkine valmiine ohjelmineen. Pelannut en taas ole koskaan, se ei minua kiinnosta. Kirjoitan kyllä kännylläni usein tänne Usariinkin, mutta virheitä pukkaa paljon, kun teksti on minulle turhan pientä:)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onhan tv-tarjonta silti koittanut pysyä netin perässä ohjelmien tasolla.

Realityä tulee joka kanavalta kuin jubatubaa katsoisi.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Paras reality on Trump-show The Washington Post -kanavalta, IMHO.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa