rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Laaja kielitaito

 • Kuin seireenien kutsu oli iso kasa sci-fi-kirjoja Turun Kansallisen Kirjakaupan ikkunassa kielellä, joka oli pakko oppia.
  Kuin seireenien kutsu oli iso kasa sci-fi-kirjoja Turun Kansallisen Kirjakaupan ikkunassa kielellä, joka oli pakko oppia.
 • Ensimmäinen harrastelehtien tyyppi, joita luin englanniksi. Oli niitä englanninkielisiä hifi-lehtiä pari muutakin myynnissä Turun kaupoissa.
  Ensimmäinen harrastelehtien tyyppi, joita luin englanniksi. Oli niitä englanninkielisiä hifi-lehtiä pari muutakin myynnissä Turun kaupoissa.
 • Kunnollinen sanakirja oli tärkeä vuonna -79.
  Kunnollinen sanakirja oli tärkeä vuonna -79.
 • Tämä 122-sivuinen erikoissanaston oppikirja oli kuvitettu niin hyvin, että sanakirjaa ei tarvittu.
  Tämä 122-sivuinen erikoissanaston oppikirja oli kuvitettu niin hyvin, että sanakirjaa ei tarvittu.
 • Kaikissa brittiläisen Longmanin 11-osaisen Nucleus-sarjan kirjoissa oli sama teksti takakannessa.
  Kaikissa brittiläisen Longmanin 11-osaisen Nucleus-sarjan kirjoissa oli sama teksti takakannessa.
 • Amerikkalaisen Regentsin kirjasarjassa oli enemmän osia, mutta kuvitusta vähemmän ja sen takia tämä jäikin sarjan ainoaksi, jonka ostin.
  Amerikkalaisen Regentsin kirjasarjassa oli enemmän osia, mutta kuvitusta vähemmän ja sen takia tämä jäikin sarjan ainoaksi, jonka ostin.
 • Hankinta vuodelta -80 tai -81. Olisin voinut oikeastaan aloittaa tekulla opinnot -83 englanniksi, mutta eihän silloin..
  Hankinta vuodelta -80 tai -81. Olisin voinut oikeastaan aloittaa tekulla opinnot -83 englanniksi, mutta eihän silloin..
 • Laaja kielitaito
 • Byte oli paras tietokonelehti. Tämä numero vuorelta -93 aloitti polun lehden lopettamiseen neljä ja puoli vuotta myöhemmin. Markkinoilla taistelun voittanutta huonointa vaihtoehtoa ei varsinaisesti edes kehdata mainita.
  Byte oli paras tietokonelehti. Tämä numero vuorelta -93 aloitti polun lehden lopettamiseen neljä ja puoli vuotta myöhemmin. Markkinoilla taistelun voittanutta huonointa vaihtoehtoa ei varsinaisesti edes kehdata mainita.
 • Ensimmäisen Unix-tyyppisen käyttöjärjestelmäni yli 1200-sivuinen ohjekirja vuodelta 1991.
  Ensimmäisen Unix-tyyppisen käyttöjärjestelmäni yli 1200-sivuinen ohjekirja vuodelta 1991.
 • Ensimmäinen Linuxin levitysversioni on vähän pakko olla vuodelta -93, koska ytimen versio 1.0 julkaistiin vuoden -94 alussa.
  Ensimmäinen Linuxin levitysversioni on vähän pakko olla vuodelta -93, koska ytimen versio 1.0 julkaistiin vuoden -94 alussa.
 • Yggdrasil oli ensimmäinen Linux-levitysversio, jota pystyi ajamaan myös kokonaan CD-levyltä, vaikka sitä ei takakannessa mainitakaan.
  Yggdrasil oli ensimmäinen Linux-levitysversio, jota pystyi ajamaan myös kokonaan CD-levyltä, vaikka sitä ei takakannessa mainitakaan.
 • "Tohtori Toppinen" keskittyi ohjelmointiin.
  "Tohtori Toppinen" keskittyi ohjelmointiin.
 • Tämä lehti ilmestyi vain reilu kolme vuotta.
  Tämä lehti ilmestyi vain reilu kolme vuotta.
 • Paras tai tärkein tietotekniikan alan kirjani jostain 90-luvun loppupuolelta.
  Paras tai tärkein tietotekniikan alan kirjani jostain 90-luvun loppupuolelta.
 • Vuodelta 2002.
  Vuodelta 2002.
 • Digitilattuna jo yli 10 vuotta.
  Digitilattuna jo yli 10 vuotta.
 • Omituinen näköislehden etusivu, missä ovat mainokset?
  Omituinen näköislehden etusivu, missä ovat mainokset?
 • Ensimmäinen tutustumiskuukausi maksoi vain 1 USD eli 0,88 € ja kun en huomannut ajoissa perua tilausta, seuraavat 4 viikkoa 9 USD.
  Ensimmäinen tutustumiskuukausi maksoi vain 1 USD eli 0,88 € ja kun en huomannut ajoissa perua tilausta, seuraavat 4 viikkoa 9 USD.

Oikeastaan pitäisi olla kiitollinen siitä, että suomen kieli on niin rajoittava ja kallis. 18-vuotiaana vuonna -79 olin lukenut kaikki kirjastosta löytämäni suomenkieliset sci-fi-kirjat. Englanninkieliset pokkarit taas olivat niin halpoja, että en juuri enää kirjastossa asioinut. Luin minä muitakin kirjoja ja kauhistelin, että John Steinbeckin kaikkia kirjoja ei ollut käännetty vaikka hän oli sentään voittanut Nobelin kirjallisuuspalkinnon ja muutenkin valikoima englanniksi oli ihan eri tasoa.

Oikeastaan tarkoitukseni oli kirjoittaa siitä, miten kielitaitoa voi laajentaa opiskelemalla erikoissanastoja, mutta se on itse asiassa tyhmä lähestymistapa. Varsinkin kun nykyään lähes mitä tahansa voi opiskella tai harrastaa englanniksi, voi käyttää laadukkaampia ja halvempia materiaaleja. Ajankohtainen esimerkki on The Washington Postin digiversion tilaushinta, noin 8 €/4 vk ja Turun Sanomien, 15,50 kesto ja 18,50 määräaikainen/kk. Laatutason ero on melkoinen, mutta paikalliset uutiset ovat tietysti TS:n etuna ja kyllä se WP:n lähes pelkäksi Trump-showksi muuttunut uutissisältö pian alkaa puuduttamaan ja kyllästyttämään. Käyttää vain siis englantia aina, kun se on mahdollista ja järkevää.

Kaivellessa muistoja minua ihmetytti eniten, miten nopeasti siirryin etsimään lisähaasteita erikoissanastoista. Vuosi tai korkeintaan kaksi ja kyse oli ensimmäisestä vieraasta kielestä ja vain harrastuksesta. Saksasta on tallessa vankin todistusaineisto. Opiskelin sitä pelkästään tekulla 224 tuntia ja viimeisenä vuotena luimme jo ammattisanastoa. Myöhemmin toisen alan teksti oli pienellä vaivalla ymmärrettävää vain sen perusteella, että tunsin kyseisen alan. 224 tuntia on melko tarkkaan 6 viikkoa täyspäiväisenä. Nyt kun minulla on vankempi rutiini kielten opiskelussa ja laina- sekä sivistyssanojen kautta laajempi sanavarasto jo valmiina, uskoisin että esimerkiksi tyydyttävän käyttökielen tasoisen espanjan oppisin samassa kuudessa viikossa sivutoimisena opiskellen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kun alkoi hieman epäilyttää arvioni, että oppisin espanjan kuudessa viikossa, tuli mieleen TV-sarjat Talo Italiassa ja Talo Ranskassa. Ensimmäisessä kilpailijat asuivat keskenään 11 viikkoa ja jälkimmäisessä kuukauden paikallisessa perheessä. Finaalijaksojen perusteella, https://areena.yle.fi/1-2431083 ja https://areena.yle.fi/1-649041 sanoisin, että kuusi viikkoa on yläkanttiin. En minä mikään kielinero ole, mutta kun väittävät, että seuraava kieli on aina puolet helpompi, on neljäs tai tavallaan viides jo aika helppo.

Samalla huomasin, että YLE:n sivuilla on melkoinen määrä kielikursseja: https://yle.fi/aihe/oppiminen/kielet

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa