rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Erään valeuutisen keskenmeno ja uudestisyntyminen

  • MikroPC 2/2002 sivun 52 yläosa.
    MikroPC 2/2002 sivun 52 yläosa.

MikroPC-lehden toimittaja pyysi minua kirjoittamaan käänteentekevästä Linux-uutuudesta jutun vuoden 2001 lopulla. Zeebra Linuxia pystyi käyttämään CD-levyltä eikä kiintolevyä tarvinnut osioida tai alustaa. Kiintolevyn Windows-osiolle pystyi silti tallettamaan tiedostoja. Tämän piti valmistajan lehdistötiedotteen mukaan olla aivan uutta ja sen takia jo testi- eli beta-versiosta pyydettiin 85 €. Toimittaja oli hyvin innoissaan tuotteesta ja sen ideasta.

Minulle idea ei ollut missään nimessä uusi. Olin tutustunut ja hieman käyttänytkin DemoLinuxia ja Superrescue-CD oli vakiona ”työkalupakissani”. Lisäksi ensimmäisessä Linux-levitysversiossa, jonka ostin, oli demo-käyttäjätunnus, joka käynnisti X Windowin ja muutaman graafisen ohjelman ilman kiintolevylle asennusta. Se oli vuonna 1994 ja nimi oli Yggdrasil Linux.

Salolainen, vuonna 2007 toimintansa lopettanut Net Zeerio Solutions oli lähettänyt saman tiedotteen myös Computer Swedenille, joka oli sen pohjalta tehnyt tuoteuutuusjutun verkkosivuilleen. Lukijakommentointi oli melko murskaavaa ja minulle silloin vielä outo Knoppix mainittiin. Juuri muuta tietoa Zeebra Linuxista valmistajan sivujen lisäksi ei löytynyt googlaamalla.

Kerroin sitten toimittajalle karmivan totuuden, mutta juttuidean hylkäämisen sijaan ehdotin sen laajentamista rompulta ajettavien Linuxien vertailuksi. Löysin niitä pari kymmentä ja vertailuun valitsin viisi Zeebra Linuxin lisäksi. Koska itsekin tein Linuxin levitysversiota ja ansaitsin siitä peräti rahaa, en täysin tyrmännyt Zeebra Linuxia, mutta oli selvää, että se oli ehdottomasti vertailun huonoin ja ainoa maksullinen.

Kirjoittamani juttu, Linuxia rompulla, on luettavissa pdf-formaatissa ja se ilmestyi helmikuussa 2002 MikroPC-lehdessä. Toimittajan ehdottamassa muodossa jutun pituus olisi ollut selvästi lyhyempi, joten kirjoituspalkkioni ainakin nelinkertaistui.

Esitellyistä Live CD -Linuxeista olen edelleen käyttänyt SystemRescueCd:tä (nimi ilmeisesti vaihtunut). Knoppix oli melko suosittu jossain vaiheessa, mutta ilmeisesti sen suosio on hiipunut. Nämä kaksi olisivat kuitenkin ne, joihin suosittelisin tutustumaan, jos rompulta tai nykyään mieluummin USB-tikulta ajettava Linux kiinnostaa. Knoppixista tehtiin myös suomi-versiota, mutta sen kehitys on päättynyt ja uusin versio julkaistiin 2007.

Kirjoitukseni Miten pieneen tilaan Linux mahtuu? vuodelta 2013 esittelee, miten Linux asennetaan USB-tikulle, joten sisällöltään se on ajantasaisempi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Aulis Saarijärvi

Edelleen Linux aloittelijat kyselee perustietoja. Yhteisö on toki niihin jotku perusvastaukset laittanut luettavaksi, mutta pienikin ero jo muuttaa asennuksen.

Erehdyttävästi suuri ongelma on tarve levykuvan poltosta tai ei. Näyttää neuvoissakin olevan, sekä ettää.

En ole nyt enää leikkinyt asennuksien kanssa, mutta jotenkin muistan, että Acer ja HP olivat saaneet utumbun asentamisen kannettaviinsa pirulliseksi ja Winin poistamisen. Vain täydellinen kovan asennusuusioiminen teki hommasta mahdollisen.

Linuxiin on halua, tarvetta ja intoa, mutta on se asennus ensikertaiselle taistelu. Uusin Mint 18.03 alkaa jo olla liian lähellä kankeaa ja raskasta, lisäksi Winin wine on häväistys!

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tuo vuodenvaihteessa 2001 - 2002 kirjoittamani artikkeli taisi aloittaa jonkinlaisen aallonharjan ja uuden juttutyypin. Juttutyypejä, TV-sarjaformaatteja ja vastaavia kierrätetään vaikka vuoden parhaat vempeleet tyylisesti ja nykyään ne matkaavat entistä sujuvammin maasta ja kielialueesta toiseen.

Minä olin siihen aikaan eräs parhaimpia asiantuntijoita Linuxin levitysversioiden teossa, joten artikkelin esityöt olivat helppoja. En sen takia viitsinyt tai tarvinnut etsiä kirjoittamiseen esikuvia. Kai joku vastaavan oli jo tehnyt, mutta minä en siitä tiedä tai välittänyt.

Kun tuosta ajasta on niin pitkä aika ja se "aallonharja" taittui jo muutamassa vuodessa, olisi aika vaikeaa tutkia, miten kaikki eteni. Vuonna 2004 kirjoitin, että Mikrobitti kierrätti juttuideani ja taisi kopioida niin hyvin, että siitä ei jäänyt paha maku. Aivan varmasti muutkin kopioivat eikä se minun itsenäisesti keksimä juttuidea kovin ihmeellinen ollut.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa