rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Kahlehdittu Prometheus

  • Kotka nokkii kahlehditun Prometheuksen maksaa. Jacob Jordaens, n. 1640. Lähde: Wikimedia Commons.
    Kotka nokkii kahlehditun Prometheuksen maksaa. Jacob Jordaens, n. 1640. Lähde: Wikimedia Commons.

Kävin terveyskeskuksessa torstaina. Soitin aamulla lähimpään heti ajanvarausajan alussa kello 8:02 ja sain ajan pääterveysasemalle 9:30, joten vaivani tarkempi diagnosointi katsottiin melko kiireelliseksi. Olin jo googlannut oireitani ja ne saattoivat viitata periaatteessa useampaankin vaivaan, vaikka todennäköisin ei ollutkaan akuuttihoitoa vaativa.

Tutkimuksen jälkeen, jossa todettiin todennäköisin diagnoosi, kävin vielä laboratoriossa antamassa verinäytteen, jonka tulos soitettiin minulle kotiin saavuttuani ja samalla lääkäri ehdotti vielä jatkotutkimusta epätodennäköisenä pitämänsä diagnoosin poissulkemiseksi korkeahkon ikäni takia, koska niin on nykyään tapana tehdä. Olin tästä hämilläni ja vasta puhelun jälkeen pohdittuani tapausta tulin siihen käsitykseen, että varsinaisen vaivan hoitaminen olisi ollut järkevämpää ja poissuljettavaksi ehdotettu diagnoosi kumoutuisi oireiden häviämisellä. Tästä moite sairaanhoitopiirin käytännöille: En löytänyt mitään mahdollisuutta ottaa yhteyttä lääkäriin, koska hänen puhelimessa oli ollut numeron näytön esto, sähköpostiosoitetta ei löytynyt ja olin epävarma hänen etunimestäänkin, koska olin ilmeisesti kuullut sen väärin aikaa varatessani. Mehiläisen työterveyshuollossa oli jo 10 vuotta sitten sähköinen varausjärjestelmä ja kaikkien lääkärien nimet netissä. Vastaavalle yhteydenpidolle kuin nyt ei ollut tosin koskaan tarvetta, joten sitä en käytännössä testannut, mutta uskoisin sen olleen helppoa.

Tapaus jäi sen verran vaivaamaan, että klikkasin www.ted.com:ssa silmään osunutta mainiota soittolistaa The importance of self-care ja varsinkin puhe Own your body's data sisälsi muistutuksena jo aikaisemmin ymmärtämiäni viisauksia.

15:19

... You don't have to have a medical degree to be your body's expert. Medical doctors, they're experts on the population, but you are the expert on yourself. And so when two of you come together, when two experts come together, the two of you are able to make a better decision than just your doctor alone. ...

Olen jo pitkään ollut skeptinen sen suhteen, että jotain aivan uutta keksittäisiin, joten alitajuntani? löysi pian sitaatin "Healer, heal thyself", joka versio on varmaankin vanhasta englanninkielisestä raamatusta, Luuk. 4:23, jonka nykyinen versio on "Physician, heal yourself" ja vastaavasti parantaja on vaihtunut lääkäriksi suomennoksessa. Alkuperäisin on kuitenkin wikipedian mukaan Kahlehdittu Prometheus (m.kreik. Προμηθεύς Δεσμώτης, Promētheus Desmōtēs, lat. Prometheus vinctus), joka on Aiskhyloksen nimiin laitettu antiikin kreikkalainen tragedia, jonka kirjoitushetkeksi arvellaan 480 - 410 eaa.

Vaikka edellä moitin sairaanhoitopiirin käytäntöjä, ei lääkärissä ollut moitittavaa. Toisaalta minäkään en tarjonnut diagnoosia, vaan kerroin mahdollisimman tarkkaan oireet ja tiesin, että ilman tutkimusta, jota itse en pystynyt tekemään, ei diagnoosia voinut tehdä. Lääkäreille lienee nykyisin tuttua, että asiakas on tutustunut esimerkiksi Duodecimin Terveyskirjastossa aiheeseen ja yhteistyö on sujuvaa. Minä kyllä googlasin oiretta, mutta Duodecimin Terveyskirjasto oli jo ennestään tuttu ja luotettavaksi todettu.

Toinen mieleen tullut kirjallinen lähde oli joku Arthur C. Clarken lyhyt novelli, jossa päähenkilönä oli yksin jäänyt tutkija Antarktiksella. Haastavin tee-se-itse-homma, jonka hän teki yksin, oli hampaan paikkaus, mutta hänellä oli hyvin kattava opetusvideokirjasto ja tietysti laitteet.

Nykyään se opetusvideokirjasto on tietysti Youtube. Tilasin äskettäin suoraan Kiinasta taas rannekellon hintaan 8,13 € postikuluineen, mutta sen paristo vaikuttaa lähes kuolleelta eli se pysähtelee. Lyhyen myyjän kanssa viestittelyn jälkeen älysin hakea Youtubessa "how to open wrist watch" ja hyväksyä ehdotettu jatko "to change battery". Rannekellojen takakansia on kahta tyyppiä, mutta alla vain se helpompi, joka uudessa kellossani on:

Aivan samanlaista eli LR626-paristoa minulla ei ollut, mutta 20 kpl niitä suoraan Kiinasta maksoi vain 0,74 € postikuluineen. Enää en tilaa koko kelloa, koska se on järkevämpää kuin käydä kellosepällä, vaan vaihdan paristot itse.

Aivan kuten "ikiaikainen" sähköposti on pitänyt pintansa yhtenä käyttökelpoisimmista netin sovelluksista, on yhä fiksummiksi käyneet hakutoiminnot yhä se tärkein tekoälysovellus. Voit oppia mitä tahansa, milloin tahansa, missä tahansa ja usein hyvin nopeasti. Jotain silti on hukkunut. Trilogian toinen osa, Vapautettu Prometheus, tuhoutui Aleksandrian kirjaston palossa. Jo antiikin kreikkalaiset..

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Pitänee tutustua tarkemmin Android-tarjontaan haulla Health app. Huawein suomennettu Terveys-sovellus oli vakiona "kamerassani", mutta sen hyödyntäminen tarkoittaisi käytännössä SIM-kortin vaihtoa ja siirtoa Jollasta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lääkäri ei muuten saa vastata potilaiden sähköpostiviesteihin, kun hyvin yleisellä tasolla korkeintaan, sähköposti ei ole tietoturvallista.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Aika laimea puolustus sille, että kommunikointi on julkisessa terveydenhuollossa hyvin yksisuuntaista ja "asiakkaan" vaikutelma siitä on, että kohdellaan kuin hallintoalamaista.

Minun tapaukseni on edennyt siten, että olen kieltäytynyt hoidosta eli turhasta ja nöyryyttävästä tutkimuksesta. Tein sen soittamalla ajanvarausnumeroon ja samalla kirjautui se, että tulisin mielelläni varsinaisen vaivan hoitoon. Olen kuitenkin sen suhteen erittäin pessimistinen. Kiireetöntä tarpeellista hoitoa ei saa julkisella koskaan. Olen ollut leikkausjonossa erääseen operaatioon jo 11 - 12 vuotta. Varsinaisessa leikkauksessa olin melko tarkalleen 10 vuotta sitten, yksityisellä.

Jos suomalaisia miehiä moititaan siitä, että lääkäriin mennään vasta pää kainalossa, on se mielestäni vain realismia. Julkisella sammutetaan tulipalot ihan hyvin ja puuhataan lääkäreiden iloksi kaikkea kivaa, mutta tavallisia vaivoja ei kiinnosta tai ole varaa hoitaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eihän pääsääntöisesti ketään pakoteta mihinkään. Lääkäri on vastuussa siitä, että vakavat harvinaisetkin sairaudet suljetaan pois. Yleensähän valitetaan siitä, ettei tutkita tarpeeksi hyvin.

Luultavimmin olisit voinut jättää lääkärille soittopyynnön. Ei kesken vastaanoton voi vastailla puhelimeen.

-- puuhataan lääkäreiden iloksi kaikkea kivaa

Siis esimerkiksi mitä?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #4

Juu ei tässä tapauksessa kahta virkalääkäriä löytyisi pakkohoitoon määräämään.

Ei minulla mitään kovin suurta vastustusta ole turhille kokeille. Kun kävin ensimmäisen kerran tämän vaivan takia, otettiin samalla verikoe eli hemoglobiini. Se oli 157 eli yllättävän huono minulle, mutta oli sekin kiva tietää. Oletan, että lääkäri halusi sulkea pois anemian tapaiset arvot eli jotain 130 ja alle. Mutta se oli helppo ja vaivaton, sujui samalla käynnillä.

Nyt tämä ehdotettu tutkimus vaatisi ensinnäkin puolen tunnin automatkaa suuntaansa ja kahden tai kolmen A4:n pituisten ohjeiden noudattamista. Minä en niitä ohjeita lukenut, muutaman sekunnin vilkaisu riitti ja se oli EI. Ei sellaista kivaa lääkäreiden iloksi.

Lähin terveysasema on muutaman sadan metrin päässä ja sinne minä alkuaan soitin aikaa varatakseni. Kun sitten tarjottiin aikaa n. 30 km päässä olevalta pääterveyaśasemalta, oli jo siinä vaiheessa hieman huijattu olo. Se varsinainen hoito kestäisi noin minuutin ja valmisteluineen ehkä 10 eikä siihen mitään lääkäriä tarvittaisi, mutta kun kaikki pitää tehdä niin vaikeasti tai ei tehdä ollenkaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #5

Ketähän siitä syytetään, jos tutkimuksia ei ole määrätty, ja sairaus myöhemmin löytyykin?

Ei sairaanhoitajakaan halua ottaa vastuuta hoidosta, jonka tarvetta ei lääkäri ole todennut, koska kaikesta hoidosta voi olla myös haittaa.

Usein potilaat kuvittelevat voivansa sairaanhoidossa ottaa itse vastuun jostakin, mutta se ei ole mahdollista.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #6

En silloin, kun asia oli ajankohtaisempi, viitsinyt alkaa jankkaamaan aiheesta, jota en niin hyvin tunne, ammattilaisen kanssa, mutta Hesarissa oli äskettäin aiheesta käsitystäni tukeva artikkeli: ”Jopa puolet lääke­tieteen nimissä tehtävistä toimista on turhia tai niiden haitat ovat suuremmat kuin hyödyt”, sanoo professori ja listaa kuusi esimerkkiä.

Lisäksi asia on edennyt siten, että sain kutsun sen varsinaisen vaivan hoitoon, joten minun mielestäni kaikki on nyt hyvin.

Potilas voi siis kieltäytyä turhista ja itselleen vaivalloisista toimenpiteistä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa