rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

TV-aseman päälliköltä

  • Tämän ohjeen mukaan perustin TV-kanavani. En tainnut sitä vielä metsässä tehdä, vaan ajoin ensin kotiin. Kuvakaappaus on Huawein tabletin ohjekirjasta. Videon kuvaaminen oli paljon hankalampaa.
    Tämän ohjeen mukaan perustin TV-kanavani. En tainnut sitä vielä metsässä tehdä, vaan ajoin ensin kotiin. Kuvakaappaus on Huawein tabletin ohjekirjasta. Videon kuvaaminen oli paljon hankalampaa.
  • UHD-näytöllä Full-HD-videon tuotanto on helppoa.
    UHD-näytöllä Full-HD-videon tuotanto on helppoa.
  • Studion kissa paljon aikaisemmin.
    Studion kissa paljon aikaisemmin.

Full-HD lähetys alkaa, joten tekstit näkyvät parhaiten täysruututilassa. Pituus 7:58 ja eräänlainen sisällysluettelo  on videon jälkeen, koska en vielä ole keksinyt, miten sen voisi merkitä aikajanalle. H5P:llä se kyllä onnistuu, mutta niitä ei täällä pysty upottamaan.


 

Pyydän anteeksi studion kissan aiheuttamaa häiriötä ja kyllä sen 16-porttisen 1U korkuisen gigabitin kytkimen tuulettimet pitäisi taas imuroida. Pienihalkaisijaiset tuulettimet tuppaa herkästi ulvomaan.

 

Ruudulla näkyneiden ohjelmien linkit ja upotukset:

How I made friends with reality.

Sal Khan TED2011
Let's use video to reinvent education (tekstitetty suomeksi).

http://rkoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/246622-oppijoiden-yhteisot

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Lauri saa sanoa muiden olevan älyllisessä katveessa, mutta jos vihjaa muuta, hän poistaa kommentin. Minulla on kuitenkin sellainen paha tapa, että en aina viitsi sulkea selaimen kielekkeitä. Alla se viesti, joka poistettiin ja oli kirjoitettu 26.5.2018 07:03

====================================================

Miksi ihmeessä niitä pitäisi suomentaa? Tarkista löytyykö noista yhtäkään saksaksi, ranskaksi ehkä.. Vai onko ne alkeiskirjoja, sci-fiä..

Eräs entinen työkaveri, joka oli ollut Nokialla töissä siihen aikaan, kun Siemensin puhelinpuoli yhdistettiin Nokiaan sanoi, että Nokia oli se kansainvälisempi yhtiö. En tiedä miten pitkään kaikki Nokian sisäiset dokumentit ollaan kirjoitettu pelkästään englanniksi. Yksi tärkeä osa kansainvälistymistä oikeastaan alalla kuin alalla on vaihtaa työkieleksi englanti.

Minun viimeinen kirjani julkaistiin 2010, ja readme.fi:n IT-kirja 2014. Docendolta on luvassa joku Petteri Järvisen kirja, mutta kaikki ITC-kirjat on alessa ja kyllä sielläkin näyttää se touhu loppuvan, kun vanhukset kuolee. Kirja yleensäkin on niin hidas ja vielä kääntää. Se Homo Deus oli muuten lopultakin aika huono, mutta minä en olekaan seurannut pitkään aikaan slashdottia ja Youtuben puheentunnistus oli pelkkä vitsi ja USA:n kuurot pitivät sitä ihmisoikeusloukkauksena, öh, 2 tai 3 vuotta sitten vielä.

Yksittäiset työasemien prosessoriytimet ovat kai nopeutuneet korkeintaan 100 % 10 vuodessa ja oman työasemani CPU täyttää pian 10, mutta en sille synttäreitä pidä. Siinä on ytimiä 4 ja vähintään kaksi aina huilaa. Ja näytönohjaimen ostin 2012. Nyt yhtä hyvä tai minulle sopiva (3-päinen) on kalliimpi, en halunnut tietää kuinka paljon. Jotain muuta on siis tapahtunut.

====================================================

Ai niin, minä en pidä siitä, että tekstejäni poistetaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minäkään en voi hyväksyä sitä, että mielipiteitä poistetaan, jos ne ovat erilaisia kuin kirjoittaja haluaa. Siinä on jotain outoa ja vastaoin blogien ideaa. Jokaisellehan voi herätä jos jonkinlaisia näkemyksiä kirjoituksista ja on herännytkin.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kyllä minäkin varsin mielelläni oikeassa olen, mutta yleensä teen sen verran työtä, että tarkistan asian tai, jos en katso sitä sen arvoiseksi, kerron siitä, niin ei "jää kiinni". Riittävä tarkkuus on usein paras ja tulevaisuudesta puhuttaessa se ei voi olla kovin suuri.

Wiredin toimittajan esitellessä Kurzweilia hän sanoi ensin Rayn ennustusten tarkkuudeksi 96 ja sitten 98 %. Yleisotilaisuuksissa on hälyä sen verran paljon, että se oli aika haastava pysyä aina perässä. Ja niitä ennustuksia on kymmenien vuosien ajalta.

On se kyllä silti aika hurja ennustus, että ihmisenkaltainen älykkyys saavutettaisiin 12 vuodessa. Toisaalta kun AI on edennyt niin monilla alueilla, niin niitä yhdistelemällä päästään aina vaan suurempaan tarkkuuteen. Puheentunnistus esim. toimii pelkän "korvan" varassa. Siihen lisänä hahmontunnistusta ja muuta, niin se on äkkiä täydellinen tai parempi kuin ihminen.

Siitä Ray myös puhui, että vaikka isompien tietokoneiden ytimet ei nopeudu, on minullakin pari kännykkää käytännössä kameroina ja kummassakin kahdeksan ydintä. Ja kännykällä pystyy suunnistamaan sekä tunnistamaan sieniä. Siis vaikka mitä. Ja baabelin kalanakin se voi toimia, jos toinen on aito laite.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

No nyt Lauri on poistanut sinunkin kaksi kommenttia. Minulla on ne tallessa. Alla koko kommenttiketju pienellä roskien poistolla. Lauri haluaa ilmeisesti olla ihan omassa rauhassaan.

======================

Irja Laamanen 26.5.2018 07:41

Et sitten ehkä ole katsonut Westworld sarjaa. Konkretisoi robottien, tekoälyn, ihmisen suhteita ja ristiriitaa. Rajat katoavat, ihminen muuttuu. Lukeminen on hyvä asia, mutta on hyvä perehtyä asioihin muutakin kautta.

Ehkä olisi syytä aloitta ensimmäisestä osasta. Robotit eivät ole ensimmäisessä osassa vielä tietoisia, mutta tietoisuus alkaa herätä ja miten käy sitten?
"Westworld builds on its experimental first season, diving deeper into the human side of AI without losing any of its stylish, bloody glory." The average rating for individual episodes is 93%.[54] Metacritic, which uses a weighted average, assigned a score of 76 out of 100 based on 29 critics, indicating "generally favorable reviews".[55]
Tässä on jo otteita toisesta. https://watch.hbonordic.com/fi/westworld?gclid=Cj0...

==============================

Lauri Gröhn 26.5.2018 09:46

Miten tuo liittyy blogiin? Kirjat tarjoavat eväitä analyyttiseen pohdiskeluun, scifi tarjoaa viihdettä.

=================================

Irja Laamanen 26.5.2018 17:34

Useammasta sinunkin tännne laittamasta kirjasta voisi tehdä elokuvan. Useinhan on ensin syntynyt kirja ja sitten siitä on tehty elokuva.
Kyllä Westworld herättää paljon ajatuksia. Jos näin ei olisi, en sitä katsoisi. Se kuvaa jotain mikä voi olla ainakin osin todellisuutta vielä joskus. Ihminen vastaan robotit siitähän on myös kirjoitettu. Suunnitteleeko ihminen jotain tekoälyyn perustuvaa, joka lopulta koituu ihmiskunnan vahingoksi? Rakentaako ihminen itselleen osia niin paljon, että enää ei voida päätellä onko kyseessä ihminen tai kone? Missä menee raja? Kuolemattomuushan on yksi ihmisen tavoittelema asia. Keino osilla voidaan ehkä joskus päästä nykyistä elinikää merkittävästi pidemmälle. Mitä sitten, jos elämää pitkitetään erilaisin keinovalikoimin, eikä olento joka elää alkuperäisessä ihmisen kuoressa olekaan yhtää sellainen mikä alkuperäinen ihminen oli. Westworldin herättämiä ajatuksia. Eikä siinä edes kaikki.

You’d be forgiven for thinking that Westworld was originally based on a book, since the story did spring from the mind of popular genre author Michael Crichton. Crichton was a Harvard Medical School grad whose sci-fi novel The Andromeda Strain, about an extra-terrestrial virus that threatens to wipe out mankind, was made into a film in 1971. That best-selling book had really put Crichton on the map, and he soon revealed a keen interest in filmmaking in addition to writing.

With Crichton’s mind-control tale the Terminal Man also in the works as a movie, the writer conceived the idea of Westworld for his feature-directing debut. It’s the story of a futuristic vacation spot where the robot “inhabitants” are nearly identical to the human guests, and where those guests can live out their wildest fantasies as a character in the Old West (or Medieval times or Ancient Rome)… before things go horribly wrong, of course. Interestingly enough, Crichton didn’t think the idea worked as book, however.

================================

Lauri Gröhn 26.5.2018 17:52

Mitähän kirjoja tarkoitat? Kuvan kirjat eivät ole fiktiota.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Päätarkoitus kuitenkin oli demota TED:in ja Youtuben mediasoittimia. Minulla on nopeus melkein vakiona 1,25 TED:issä, koska se on vain puhetta. Muistan jotain sellaista, että joskus keskiajalla pidettiin suurenakin ihmeenä sitä, että joku osasi lukea nopeammin kuin puhua. Nykyään ei lainkaan ja varmaan monesta se tuntuisi jotenkin vaivaannuttavalta, että pitää puhua samaan aikaan kun lukee. Ne ovat kuitenkin kaksi eri toimintoa ja hidastavat toisiaan. Siksi siis olisi erittäin mukavaa, jos Areenassakin olisi mahdollisuus nopeuttaa jälkikäteen katsottavia ohjelmia.

Toinen jota jo edellä valitin, että videoissa ei ole (kunnollista) sisällysluetteloa. H5P:llä se kuitenkin onnistuu. Aikajanalle, siis se joka näkyy yleensä silloin, kun vie hiiren kursorin ruudun alareunaan. H5P-videoissa jokaisen lisätyn toiminnon kohdalla on sininen pallukka. Sisällysluetttelo sivuun tai ylle tekstinä.

Tutkin eilen aika nopeasti, mitä toimintoja Youtuben videoeditori sallii ja muistin TY:n avoimen YO:n kurssilla opettajan maininneen, että siitä on poistettu ominaisuuksia ja niinhän Youtuben sivuilla kerrotaan, mutta kun niitä ei ole nähnyt tai osaa yhdistää, niin pikaisesti en osaa sanoa enempää.

Siltä osin Lauri on oikeassa, että kirjalla on paljon etuja, mutta "rakenteellinen" video voisi saada paljon samoja ominaisuuksia. Osa saadaan jo sillä, että HTML-sivu on se rakenne ja sinne sitten upotetaan vähän kaikkea tarpeen mukaan. Hesarin ja YLE:n sivuilla on nähty paljon kokeiluja. Täälläkin kuvakaruselli on aivan mainio. Niitä vain olisi kiva sirotella tarpeen mukaan.

Tuossa nyt lyhyesti ajatuksiani. Täällä ei kovin paljon enempää voi kokeilla, joten omalla palvelimella sitten.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset