rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Interaktiivisia videoita ja pelejä Moodleen ilman ohjelmointia

Edellisestä kirjoituksestani täällä on jo sen verran aikaa, että voisi vähän vihjata, mitä olen sillä välin puuhaillut. Seuraava on katkelma "kirjasta" Sienestyskurssin uudistamisen projektisuunnitelma.

 

H5P, HTML5, LMS, LCMS ja CMS

Vaikka tarkoitus on esitellä H5P, hyödyllisin, monipuolisin ja näyttävin plugin Moodlelle, jonka toistaiseksi olen löytänyt, on syytä ensin esitellä hieman taustoja.

HTML5 on www-sivujen kuvauskielen uusin versio. Vaikka se julkaistiin virallisesti jo lokakuussa 2014, on sen täysimittainen käyttöönotto ollut melko hidasta. Vasta vuonna 2017 YLE Areenassa siirryttiin uusien TV-ohjelmien osalta käyttämään HTML5:sta. Vanhat ohjelmat säilynevät vielä jonkin aikaa .flv eli (Adoben) flash-formaatissa. Youtubessa siirtymä aloitettiin aikaisemmin, mutta vanhojen selainten takia flash-formaattia on tuettu pitkään rinnalla. Ehkä suurin hidaste sen käyttöönotossa on ollut kiistely DRM:stä eli videoiden kopiosuojauksesta. Esimerkiksi yle-dl ei enää toimi HTML5-videoiden kanssa. Aikaisemmin se oli näppärä työkalu Areenasta lataamiseen. HTML5 on kuitenkin paljon muutakin ja kannattaa ainakin silmäillä tämän kappaleen alussa linkin takana oleva wikipedia-sivu.

H5P on siis plugin, jolla voi luoda Moodleen interaktiivisia videoita ja paljon muutakin hieman yksinkertaisempaa multimediaa. Katsotaan videota, jossa oikaistaan H5P:n asennuksen yli, sillä se ei ole Moodlessa vakiona:

 

 

LCMS, Learning Content Management System sisältää molempien lyhyempien akronyymien elementit, mutta sitä itseään käytetään harvoin. Moodle on lähes aina LMS ja Wordpress ja Drupal ovat suosittuja sisällönhallintajärjestelmiä. Niillä on siis paljon yhteistä. Myös se, että H5P on saatavilla niille kaikille.

Sitten vielä joitakin esimerkkejä, joita olen sijoittanut sienestyskurssiin: http://moodle.raimokoski.fi/course/view.php?id=2 (kokeiluversio, jossa on alkuperäisestä kurssista tällä hetkellä vain yksi luku) otsikon H5P alla.

H5P on Moodlen plugineista kolmanneksi suosituin. Se on asennettu MaisteriLMS:n demosaittiin, joten voisi olettaa, että se on vakiona MaisteriLMS:sä.

 

[Milloin H5P saadaan Vapaavuoroon? Vapaavuoro on Drupal-pohjainen.]

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa