rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Android-tietokone

  • Eilen hain postista Android-tietokoneen tärkeimmän puuttuvan osan, näppäimistön, ja heti piti päästä komentoriville.
    Eilen hain postista Android-tietokoneen tärkeimmän puuttuvan osan, näppäimistön, ja heti piti päästä komentoriville.

Android on kaikkein yleisin Linuxin levitysversio ja jos se laskettaisiin itsenäiseksi käyttöjärjestelmäksi, se olisi kaikkein yleisin käyttöjärjestelmä. Pelkästään tänä vuonna Android-älypuhelimien myynti on noin 1,25 miljardia IDC:n mukaan. Linux on kuitenkin ollut yleisin käyttöjärjestelmä jo yli vuosikymmenen. Se löytyy suurimmasta osasta laitteita, joissa on verkkoliitäntä, kuten äly-TV, ADSL-reititin, langaton WiFi-tukiasema, WiFi-liitäntäinen tulostin jne. Myös käytännössä koko Internet tai sen palvelut, kuten Google, Facebook ja Twitter toimivat Linuxilla. Niinsanotut supertietokoneet eli tietokoneklusterit, jotka ovat konesaleja, käyttävät myös Linuxia. Top500.org listaa säännöllisin väliajoin niistä nopeimmat ja Linuxin osuus on jo vuosia ollut yli 96 %.

Miksi sitten Linuxia ei käytetä enemmän työpöydällä ja kannettavissa tietokoneissa? Yleensä ihmiset valittavat, että jotain tiettyä tai tiettyjä kaupallisia ohjelmia ei ole sille saatavilla tai että se on liian nörttiä. Minun vastaukseni tuohon "ongelmaan" näkyy kuvassa.

Käydään sitten läpi hieman kuvassa näkyvää laitteistoa.

Huawei MediaPad T3 10

NÄYTTÖ
Koko: 9,6 tuumaa, Tyyppi: IPS-näyttö, Resoluutio: 1200x800

PROSESSORI
Qualcomm MSM8917, quad-core A53 (Snapdragon 425, max. 1,4 GHz}

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ
Android™ N (Nougat)

MUISTI
ROM: 16 GB RAM: 2 GB, max. 128GB micro-SD

YHTEYDET
WIFI/WAPI: 802.11 a/b/g/n@2.4GHz&5GHz, Bluetooth 4.1

KAMERA
Takakamera: 5 MP automaattisella tarkennuksella
Etukamera: 2 MP manuaalisella tarkennuksella

AKKU
4,800 mAh

Maksoin tuosta 137 € heinäkuun alussa verkkokauppa.comista. Sitä ennen olin ostanut selvästi halvemman amazon.co.uk:sta, mutta se palautui seuraavana päivänä akkuongelman takia. Postitukset maksoivat lähes yhtä paljon kuin itse laite. Minun piti saada vain laite, jossa Nordean tunnuslukusovellus suostuisi toimimaan. Vanhemmassa suoraan Kiinasta ostetussa tabletissa oli rekisteröimätön Android, joten se oli muka rootattu ja samaa vikaa valitettiin Jollan Android-emuloinnissa.

Huaweita tuli sitten käytettyä aika paljon kesällä pihalla. Kuuntelin musiikkia Youtubesta ja luin digi-hesaria. Aluksi kaiuttimena oli

Zealot S5 bluetooth-kaiutin

Akku 2 000 mAh, ääniteho 3 W, hinta postikuluineen 16,17 € suoraan Kiinasta kesäkuussa 2016. Paino vain 200 g ja sopii hyvin taskuun. Ihan hyvä ääni kokoisekseen, mutta ei se mikään stereo ole, joten tilasin taas suoraan Kiinasta

Peterhot/Toproad bluetooth-kaiutin ja kelloradio

Akku 2 000 mAh/7,6 V, ääniteho 2x8 W, hinta postikuluineen 30,72 € suoraan Kiinasta syyskuussa 2017. Ihan hyvä. Molemmissa on muistikorttipaikka, joten toimisivat ne mp3-soittiminakin, mutta käyttöliittymä on vähän kälyinen. Mikrofonikin löytyy, joten ne toimivat myös pöytäpuhelimen äänijärjestelmänä.

Bluedio N2 Bluetooth Stereo Headset

Äänenlaatu on melkein riittävä musiikin kuunteluun ja puheluihin erinomainen. Suoraan Kiinasta hintaan 12,38 € joulukuussa 2016. Mikrofoni on kuulokkeet yhdistävässä johdossa ja äänenvoimakkuus vaihtelee liikaa kävellessä, joten tilasin vielä

MBH15 Mpow Professional Over-the-Head Bluetooth Headset

Äänenlaatu on kuitenkin vähän pettymys. Hinta 17,84 € postikuluineen suoraan Kiinasta lokakuussa 2017.

Bluebiit 2 500 mAh powerbank

TiVin tilaajalahja. Aika kätevä, ei tarvitse erillistä johtoa. Ilmeisesti jostain kännykkäakusta "tuunattu". Tällä voi ladata kaikkia edellä esiteltyjä laitteita.

Logitech K480 bluetooth‐näppäimistö

Hinta 45,90 € Verkkokauppa.comista. Postikulut 6,90 €. Uraan mahtuisi ilmeisesti myös 12-tuumainen tabletti vaakatasoon. Näppäimistöjä on vähän hankala tilata ulkomailta, koska Suomessa ja Ruotsissa on tietty näppäimistöasettelu, jota taas muualla ei ole. Tämän voi yhdistää kolmeen laitteeseen, mutta jostain syystä se ei paritellut Jollani kanssa. Tilasin kuitenkin suoraan kiinasta kolme

Mini USB Bluetooth Adapter

hintaan 1,67 €/kpl. Verkkokauppa.comissa vastaava halvin tuote maksaisi 9,90 € ja pelkät postituskulut, 2,90 €, maksaisivat lähes yhtä paljon kuin kaksi suoraan Kiinasta. Nuo tietenkin tulisivat tavallisiin tietokoneisiini ja voisin ehkä luopua IBM:n PS/2-näppäimistöstäni, jonka ostin ekotorilta aikoinaan hintaan 1,50 €, kun kaupasta ei saanut parempia uutena.

Sandberg USB OTG Adapter MicroUSB M - USB F

Tuosta maksoin peräti 12 € paikallisesta Zas-datasta. Kyllä ne kaksi 1,42 €/kpl hintaista joskus Kiinasta tulevat, mutta ajattelin, että haluan heti kokeilla toimiiko USB-muistitikku normaalin muistin tapaan. Huawein ohjekirjassa nimittäin kerrottiin, että USB-liitännässä olevaa muistia voisi käyttää vain salattuihin varmistustallennuksiin Huawien omalla ohjelmalla. Verkkokauppa.comin vastaavan tuotteen arvostelussa lisäksi kerrottiin, että käyttö vaatisi laitteen roottausta tai maksullista lisäohjelmaa. Kannattaa kuitenkin ensin kokeilla ilmaisversiota yhteensopivuuden varmistamiseksi:

USB Stick Plugin-TC (TRIAL)

Tuo maksoi kai 0,69 €, joten ei paljoa harmittanut. Tuo vaatii myös Total Commanderin asennuksen, joka on lähinnä klooni dossin Norton Commanderista tai Linuxin Midnight Commanderista. Olen molempia käyttänyt ja kyllä sellainen on Androidissakin hyvä olla. Joissakin kuvaustilanteissa olisi

Adjustable Tablet Tripod Stand Holder For iPad Universal Tablet Holder Mount

kätevä, mutta se ei vielä ole saapunut Kiinasta. Hinta 11,80 € postikuluineen. Toinen teline sitten autoon

Universal 7 8 9 10 11 inch car tablet PC holder

Hinta 8,75 € suoraan Kiinasta. Ainakin navigaattorina olen ajatellut Huaweita käyttää, koska TomTomissani on jo niin vanhat kartat eikä siihen voi ostaa uusia, koska se vaatisi typerän Windosin asentamista vähintään emulaattoriin. Tuplasti typeräksi tilanteen tekee se, että TomTomin käyttis on tietysti Linux. Kai sitä voisi musiikkiakin kuunnella Youtubesta, kun laittaisi Jollan jakamaan nettiyhteyttä.

Sitten vielä yksi ostos, joka ei ole saapunut Kiinasta:

Sandisk Micro SD card Class10 128gb, 80Mb/s

Maksoi 37,97 € kun tänään oli singles day.

Kyllä näillä hyvin alkuun pääsee. Kosketusnäyttö korvaa hyvin hiiren ja on jopa paljon parempi. Näytön koko tableteissa on kyllä aika surkea verrattuna siihen, mihin minä olen tottunut.

Huomaa puolilitrainen teemuki. Tyyli täytyy säilyttää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Sorry nyt vaan, mutta tuollaista tekstiä lukiessa tulee ikävä sitä vanhaa kunnon putkiradiota.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sivuhuomautus: Androidin menestyksen salaisuus verrattuna pöytäkone-linuxeihin lieneekin se, ettei käyttäjän tarvitse mennä komentoriville. Sehän on unixista peräisin olevan ominaisuus, joka oli tarkoitettu ammattihenkilöstölle.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Aika harvoin sitä todella tarvitsee komentoriviä, mutta kun sen on kerran oppinut, ei siitä halua luopua. Kokeilin minä heti Jollassakin komentoriviä, mutta näytön pienuuden takia se oli käyttökelvoton. Nyt käytän sitä pöytäkoneelta antamalla ensin komennon "ssh nemo@jolla" ja sitten olenkin etäyhteydessä Jollaan. Siellä sitten näppäilen Ctrl-R ja saan viimeisen komennon, joka on "rsync -av --progress Pictures/Camera/201711* root@192.168.0.5:/root/Jolla". Se on käytännössä ainoa, jota nykyään käytän. Päiväystä pitää välillä muuttaa. Kyllä asian voisi toisinkin hoitaa, mutta..

Ei Unix ollut missään nimessä ensimmäinen. Se sai hyvin paljon vaikutteita Multicsilta. Lisää historiaa: https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_operatin...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Itse käytän Linux-pohjoista Ubuntun käyttöjärjestelmää. Mutta en ole löytänyt Canonin skanneriin ajureita, joten Hongkongin 90€:n Kurio-tabletti, jossa oli mukana Windows 10 saa hoitaa tämän käyttöjärjestelmän puolet. Näytön tosin olen kytkenyt tv:oon ja isot vanhanaikaiset näppäimet USB-porttiin.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kirjoitin tämän vielä "vanhalla" järjestelmällä ja ylimmäinen kuva oli pakko ottaa toisella kameralla eli Jollalla, mutta periaatteessa kyllä se olisi onnistunut Huaweillakin. Perusidea koko jutussa on edellisen kirjoitukseni, Koiranruuan syömisen tärkeydestä huomio, että pitää olla aktiivinen ja tuottaja. Kunnollinen näppäimistö on tietysti kirjoittaessa oleellinen. Kosketusnäytön virtuaalinäppäimistö ei sellainen ole.

K480:ssä on kaksi AAA-paristoa eli niitä ihan ohuita ja niiden luvataan kestävän kaksi vuotta.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Hei, mielenkiintoinen ja osuva juttu.

Minulla on samainen tabletti, olkoonkin että se on par'aikaa vanhempien luona helppokäyttöiseksi videopuhelimeksi viritettynä. Mutta hiljan innostuin radioasioihin, ja tilasin muun muassa RTL-SDR blogin hardwaren. Tabletissa USB on the go - ja esimerkiksi SDR Touch - ohjelmistolla onkin koossa jo kätevä, liikkuva radiovastaanotin DX-kuunteluun.

Puhelimessahan olen jo tuon testannut, mutta näyttö on niin kovin pieni, tabletissa se olisi taas kaikin puolin noheva.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Mielenkiintoista tuokin, mutta taitaa netissä jo olla enemmän radioasemia kuin radioaalloilla. Shoutcast listaa 72 669 radioasemaa ja se on vain yksi nettiradion lähetysohjelmisto. Wikipedian Internet-radio-sivu on hyvä aloituspaikka. Ei sitä kaikkea musiikkia tarvitse Youtubesta tai Spotifystä kuunnella. Ei tule putkiradiota ikävä :)

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa