rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Hieman elokuvaamisesta

Ensin terveisiä Ekdalenista, niin näette millä tasolla olin ennen kuin keskityin asiaa tarkemmin pohtimaan ja tutkimaan.

Tarkkailkaa erityisesti virheitä. Luuleeko kuvaaja, että pelkällä halvalla tabletilla voi kuvata korkeatasoista elokuvaa? Äänitason vaihtelu on jo ratkaistu ongelma, uusi headset on jo saapunut, mutta ei ollut vielä tuota kuvattaessa.

Pilkotaanpa ongelmaa osiin. Ensin kohdistuksen tai fokusoinnin selvästi näkyvä viive. Se voisi johtua tabletin hitaasta prosessorista, mutta hieman helpotusta tuo kamera-ohjelman vaihto. Sellainen löytyy ihan ilmaiseksi Googlen Play-kaupasta. Pienen ihan vain työtuolilla istuen tehdyn kokeilun perusteella, softalla voi edelleen tehdä melkein mitä vain.

Ennen tarkempaa syventymistä vakausongelmaan, tutkin hieman, miten esikuvat ovat sen tehneet. Google vastaa kysymykseen "iphone movie" ensin "How one of the best films at Sundance was shot using an iPhone 5S". Huomaa jutun päivämäärä. Melkein kolme vuotta sitten. Muistin kyllä, että siitä oli jo useampi vuosi, kun olin aiheesta lukenut. Alla lyhyt hieman uudempi tuotos:

Aika hyvä. Lehtijutussa mainittiin steadicam. Kiinasta tilattuna sellainen maksaisi halvimmillaan vajaa 50 Euroa, mutta en sellaista onneksi? vielä tilaa. Softalla voi edelleen tehdä melkein mitä vain.

Parin välivaiheen kautta päädyn tilaamaan Kiinasta action cameran hintaan 48 €. Sillä voi kuvata 4K resoluutiolla 30 kuvaa sekunnissa ja 1080P-resoluutiolla 60 kuvaa. Mukana on tikku ja päävyö, jonka avulla sen voi kiinnittää otsalampun tapaan. Jään taas odottamaan.

Ennen sen saapumista voi vaikka katsella taas esikuvia, kuten:

Lisäys 30.11.2018

Yllä oli paras esimerkki pitkästä kamera-ajosta, jonka muistan nähneeni. Tänään sitten näin toisen Wellesin elokuvan ensimmäistä kertaa ja sen ensimmäiset 4 ½ minuuttia olivat niin järkyttävän hyviä, että lopetin katsomisen toipuakseni kokemuksesta.

Alussa ei ole lainkaan puhetta, joten kielitaidon puute ei haittaa. Julistan Wellesin kaikkien aikojen parhaaksi ohjaajaksi.

Julkaistu alunperin Turun Yliopiston avoimen yliopiston Moodlessa Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön projekti -kurssilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Jutussa mainittu tabletti on 10-tuumainen Huawei Mediatab T3 10, joka maksoi jokunen kuukausi sitten 137 € ja kuvatessa käytetty headset on bluetooth-liitäntäinen stereokuuloke, jossa mikrofoni on kuulokkeita yhdistävässä johdossa. Kävellessä johto ja siis tietysti myös mikrofoni heiluu ja siitä johtuu äänitason vaihtelu. Uusi headset on mono ja kuulokkeessa on sanka, jonka päässä mikrofoni on.

Ehkä Androidille voisi löytyä vieläkin parempia kamera-ohjelmia kuin kokeilemani ilmainen, joka toki oli parempi kuin tabletin vakio-ohjelma, mutta olisi se vähän hassua kuljeskella ympäriinsä höpöttäen itsekseen ja 10-tuuman tabletti otsassa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa