rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Makalösa kuber

  • Tut tut bilen
    Tut tut bilen

Starta först Youtube videon https:// för att komma i rätt stämning.

Cubelets tillverkad av Modular Robotics är en serie av kubformade byggblock för robotar som kan användas som läromedel för barn i förskole- och även i daghemsålder, tillverkarens rekommendation är 4+ år. Manualen börjar så här (på engelska):

 

Varför bygga robotar?

Vår värld är en komplex system gjort av flera andra komplexa system som liknar en massa av små robotar. Men liksom dessa små robotar, varje komplex system är gjort av en massa av små enkla delar som samarbetar för att skapa någonting mycket större.

När du förstår det, du kan förstå vad som helst.

 

I bilden kan du se ungefär den första roboten eller ”tut tut bilen” barn skulle vilja bygga. Högst uppe är gul adapter till legobit, sen högtalare, ljus, snurran, batteri, bluetooth, två hjular och grön passiv kub. Bakom bilen är en Android-tablett med Cubelets-app som man kan använda för att styra ”bilens” alla kuber individuellt. Om man vill att bilen skulle vara självständig kan man ersätta bluetooth-kuben med t.ex. avstånd-sensor. Då blir bilen antingen rädd eller desto ivrigare att nå t.ex. din hand ju närmare den är.

Kuber är delad i tre grupper: känn, tänk, gör. Det finns 17 olika och jag har översatt mycket fritt deras kännetecken och namn med det avseende att ha minneslappar i klassen för läraren men kanske också för barn. Ladda ner pdf-filen, LibreOffice odt-filen.

Cubelets blir ganska dyr system. 12-delad Cubelets Twelve kostar 330 USD men för tillfället det är utsåld. I min tycke det berättar om hög kvalitet och att det är populär julklapp. Mycket kan man inte göra med kuber. Hjul-kuben rör sig bara i en riktning och om man har två hjul-kuber i motsätta riktningar, bromsar den andra så mycket att de rör sig inte stadigt eller rakt.

Men kanske den största problemen är att hur ska man vända och göra det noggrant? Det utesluter ”bankörningsproblem” som är basis av de flesta programmeringsövningar. I övrigt känns Cubelets mycket analoga. Signalstyrkan t.ex. faller om den går genom flera kuber. Det finns visuell programmeringsapplikation för Windows och Mac men inte för tablett eller Cromebook (d.v.s. Linux) men Modular Robotics lovar att de är snart kommande. I Getting Started guide påstås det att Cubelets representerar distribuerad computing men jag tycker att det är ganska egendomlig synvinkel.

Färdiga lektionsplaner öppnar igen en intressant vy på amerikansk pedagogik. Modular Robotics hänvisar till ISTE-standarder (International Society for Technology in Education). ISTE tycks vara i bruk bara i engelska-talande länder.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tack för Kim, öns IT-pedagog, för att jag fick leka med hans leksaker. Julen kom i förväg.

Luntorna finns på finska som pdf-fil och odt-fil. Jag kommer kanske att översätta den här blogg-skrivelsen till finska men publicerar efter den här har fallit bort från vapaavuoros första sida som händer circa inom en vecka.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos, luin tekstin ja totesin, että sujuvaa, mutta eipä näistä roboteista ole paljon sanottavaa. Kasvattavia kuitenkin.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ainoa apu, jota pyysin ja sain tätä kirjoittaessa oli nykyisten aikuisten lapsuudessaan käyttämä yleisnimitys hälytysajoneuvolle. Suomeksi se oli muistaakseni piipaa-auto ja toimistosihteerin, joka toimii Kimin "kielipoliisina" eli oikolukijana, mielestä se oli piipaa-bil, mutta vain suomenruotsissa. Kun hän muisteli ja googlasi, löytyi "tut tut bil", mutta se taas on Norjasta peräisin. Minä sitten veikkasin, että norjasta mieluummin, kuin suomenruotsista.

Roboteista ja pedagogiikasta olisi sitten paljonkin sanottavaa, mutta ei vielä tyhjennetä takaressuja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Pienet lapset taitavat Suomessa ja Ruotsissa kuulla samanlaisia ääniä. Tässä hiukan esimakua: http://www.vgregion.se/upload/Prim%E4rv%E5rden%20G...

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Ramlösa är bättre. Eller hur?

Dagens Ramlösa Hälsobrunn har sina rötter i det gamla aktiebolaget som bildades 1798 vid Ramlösa hälsobrunn.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset