rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Raimokoski.com muutti Ranskaan

Minulla on ollut oma palvelin netissä jo vuodesta 2000. Se on toiminut mm. www-, sähköposti- ja rsync-palvelimena. Ftp:tä olen välttänyt. Vielä tänään aamupäivällä osoitteessa www.raimokoski.com vastasi samassa osoitteessa Turussa Masterplanetin palvelinhotellissa ollut kone. Laitteisto siellä on vaihtunut kaksi kertaa ja viimeeksi muistaakseni vuonna 2005.

Viimeisin kone on ollut hämmästyttävän luotettava sekä laitteiston että ohjelmiston osalta. Ehkä myös sen takia se on jäänyt viime aikoina varsin vähälle huolenpidolle. Käyttöjärjestelmänä siinä on Lineox Enterprise Linux 3 eikä sille ole ollut saatavilla päivityksiä enää vuosiin. Laitteisto on Dellin joku vanha Optiplex, Pentium III 730 MHz, 256 Mt RAM ja 250 Gt IDE- (PATA) -kiintolevy.

Ethernet- ja Internet-liitäntä vanhassa koneessa olisi jo oma tarinansa, mutta lyhyesti: Jo edeltävässä koneessa oli 100 Mbps Ethernet-kortti ja Lineoxin aloittaessa oman Linux-levitysversionsa jakelua verkossa, olivat liikennemäärät ajoittain melkoisia. Koneen vaihduttua yhden vuorokauden siirtomääräennätys oli lähes 700 Gt eli noin 80 % liitännän kapasiteetista. Ensimmäisten julkaisujen jälkeen Lineox sai peilipalvelimia, kuten Belnet, Belgian yliopistoverkon keskuspalvelin, Georgia Tech jne. Sen jälkeen uudet julkaisut sai ensin peilipalvelimista ja vasta viiveen jälkeen Lineoxilta, joka edelleen majailee samassa palvelimessa raimokoski.comin kanssa. Melko pian peilausjärjestelmän käyttöönoton jälkeen Masterplanet rajoitti kaistaa 10 Mbps:iin, mutta se ei enää haitannut. Rajoitus tehtiin ilmeisesti vaihtamalla kytkintä hitaammaksi. Seuraava rajoitus vaati jo kalliimman kytkimen, mutta hallittavat kytkimet ovat viime vuosina halventuneet selvästi ja jopa kotikäyttöönkin melko yleisesti hankittavissa älykkäissä kytkimissä on mahdollisuus rajoittaa kaistaa portaattomasti. Nopeus tippui siis muutama vuosi sitten vaatimattomaan 1 Mbps nopeuteen.

Uuteen palveluntarjoajaan siirtymisen tärkein syy olikin verkon nopeus. Masterplanet ei suostunut tarjoamaan nopeampaa.

Uudessa koneessa verkon nopeus on 100 Mbps ja kyseessä on vuokrakone. Tärkeimmät speksit: Celeron 220 @ 1,2 GHz, 2 Gt, 500 Gt ja hinta vain kolmanneksen Masterplanetin vuokrasta. Sopiva kone löytyi vertailusivuston avulla ja valinta päätyi Kimsufi-sarjan halvimpaan.

Muutossa on ollut monta vaihetta ja toimenpidettä, mutta ehkä kiinnostavimpia ainakin minulle oli domain-nimien muutto. Lineox.net-domain on hankittu easydns:ltä, joka tarjoaa pelkästään domainin rekisteröintiä ja nimipalveluja. Sen muutto oli helppoa, vain uusi IP-osoite selainliittymällä ja muutos oli samantien voimassa. Raimokoski.com taas oli vaikeampi, koska sen nimipalvelu oli sidottu Masterplanetiin, joten päädyin myös domainin rekisteröijän vaihtoon. Se taas on melko monimutkainen ja hitaanpuoleinen operaatio, jossa pyritään useasti varmistamaan, että domain ei päädy vääriin käsiin. Olisihan se aika hurjaa, jos esimerkiksi pankin domainin voisi helposti siirtää itselleen. Noh, aikaa kului vain reilu vuorokausi operaation aloittamisesta, kun sitä kiirehti.

Haluaisitko tietää enemmän yksityiskohtia? Jotain muuta kysyttävää?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Öh, luulin ensin että on kyse jostain sellaisesta, joka johtaa uuteen tietoon ranskalaisista tryffeleistä.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Aika hyvä ;)

Hollannista niitä tryffeleitä ainakin saa tilattua, mutta se on jo ihan toinen tarina. Ranskastakin olisi saanut pilveä, mutta tarkistin vain Rackspacen hinnaston ja dedikoitu palvelin, jonka valitsin oli halvempi. Virtuaalipalvelin pilvestä olisi siinä mielessä kätevämpi, että se on hyvin helppo siirtää nopeampaan koneeseen, lisätä muistia ja levyä ilman havaittavaa katkosta.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

easydns, domain siirto tuonne, onko maksullinen vai ei, ja hallinta?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Siirto on kai ilmainen, mutta veloittavat rekisteröinnistä 35 CND/vuosi. Useampi vuosi maksettuna kerralla on hieman halvempaa. Kun siirsin raimokoski.comin OVH:lle, jouduin maksamaan loppuvuodesta reilu 7 € ilmeisesti siten laskettuna, että rekisteröinti on edelleen katkolla joulukuussa ja koko vuoden hinta heillä on 16 €. Siirtäessä kannattaa siis varautua siihen, että joutuu maksamaan päällekkäisestä ajasta.

"Tukusta" domaineja saa noin 8 €/vuosi ja edullinen kuluttajan yksittäishinta on noin 15 €/vuosi. OVH:n kautta saa myös .fi-domaineja ja sellaisen saa nykyisin jopa samana päivänä, jos on Itellan netposti-osoite.

Pelkkää domainin rekisteröintiä ja nimipalvelua tarjoavia firmoja on aika vähän. Eräs tapa listata kelvolliset on katsoa mitä ez-ipupdate tukee. ez-ipupdate on:
URL : http://www.gusnet.cx/proj/ez-ipupdate/
Summary : Client for Dynamic DNS Services
Description :
ez-ipupdate is a small utility for updating your host name for any of the
dynamic DNS service offered at:
* http://www.ez-ip.net
* http://www.justlinux.com
* http://www.dhs.org
* http://www.dyndns.org
* http://www.ods.org
* http://gnudip.cheapnet.net (GNUDip)
* http://www.dyn.ca (GNUDip)
* http://www.tzo.com
* http://www.easydns.com
* http://www.dyns.cx
* http://www.hn.org
* http://www.zoneedit.com
It is pure C and works on Linux, *BSD and Solaris.

Tuon ohjelman avulla saa kotikoneellekin oman konenimen, joka päivittyy automaattisesti, jos koneen IP-osoite vaihtuu. Dynaaminen DNS on tietysti vain pieni osa easydns:n tarjontaa ja vastaavaa palvelua on ainakin dyndns.org tarjonnut ilmaiseksikin ilman omaa domain-nimeä, mutta pelkkää rekisteröintiä ja nimipalvelua tarjoavan firman täytyy tukea kaikenlaista erikoista ja asiakaskunta on lopulta aika pieni. Sen takia toimijoita on aika vähän ja yllä listassa melkein kaikki.

Kysele, jos jäi jotain epäselväksi.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Miksi olet välttänyt ftp:tä?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

2000-luvun alussa se oli vanhentunut, turha ja olisi aiheuttanut vain lisää vaivaa, mutta sitten kun DVD-asemat ja DVD-levykuvien siirtely yleistyivät, tuli ongelmaksi http:llä 2 tai 4 gigatavun tiedostokokorajoitus. Siihen oli kaksi ratkaisua: rsync tai 64-bittinen alusta ja jälleen ftp oli turha.

Jos ajattelee, että voisi tarvita ftp:tä, kannattaa tutustua rsynciin. Se on ollut minun kokemukseni mukaan noin 10 kertaa nopeampi kuin ftp. Se ei tee yhteyksistä nopeampia, mutta koska se osaa pakata ja siirtää vain tiedostojen muuttuneet osat, se on tosiaan käytännössä paljon nopeampi kuin ftp.

Niille, joita asia ei kiinnosta, http on hieman helpompi kuin ftp ja suunnilleen yhtä hyvä tiedostojen siirtoon.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Kiitos vihjeistä. Olen toistakyt vuotta käyttänyt ftp:tä ilman ongelmia mutta täytyypä tarkistaa tilanne.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #8

Se unohtui mainita, kun tiedostojen siirto ei varsinaisena aiheena ollut, että ftp on myös turvaton. Se siirtää salasanat suojaamattomana, jolloin reitin varrella olevissa koneissa ne voidaan poimia vääriin käsiin. Toinen unohdus oli scp, joka on ssh:n kylkiäinen ja joka korvaa ftp:n yksinkertaisimmissa hommissa. Rsync käyttää siirroissa salaukseen myös ssh:ta, mutta se on aika monipuolinen ja sen takia myös vähän monimutkainen.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tuli vastaan lisää vertailusivustoja. Jos haluaa päästä todella halvalla, muutamalla eurolla kuukaudessa niin:
http://www.lowendbox.com/
http://lowendstock.com/
Nuo ovat virtuaalipalvelimia ja niitä joutuu itse hallitsemaan eli taidolla ja viitseliäisyydellä säästää.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

OVH-hosting on tiputtanut hintoja. Se palvelin, jonka vuokrasin hintaan 13 €/kk, maksaa nyt vain 3,70 €/kk. Ei ole oman palvelimen pito enää hinnasta kiinni. Sähkötkin maksavat helposti enemmän kuin tuo ja eihän tuolla hinnalla saisi mitään osamaksulla. Kyllä vuokraaminen voi olla edullista.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Palvelin ei toimi enää?

  Pinging Raimokoski.com [94.23.39.188] with 32 bytes of data:
  Request timed out.
  Request timed out.
  Request timed out.
  Request timed out.

  Ping statistics for 94.23.39.188:
  Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss)

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa