rkoski Mahdollisesti hyödyllistä tietoa

Pää täynnä korvamatoja

Joillakin ihmisillä on valokuvamuisti, minulla on äänikuvamuisti. Täysin syntymälahjana en sitä saanut, olen harjoitellut muistitekniikkaa useamman vuosikymmenen. Teini-iässä musiikinopettaja testasi rytmikorvaani koputtamalla pöytään rytmikuvion, jonka toistin virheettömästi. En osaa kuvailla tai edes itse ymmärrä muistitekniikoita, joiden avulla olen runsaan 30 vuoden aikana kerännyt muistiini niin paljon musiikkia, että enempää en kaipaa.

Teini-ikäisenä huomasin kärsiväni vakavasta musiikkiriippuvaisuudesta. Tuohon maailmanaikaan kriittinen linkki oli magneettinauhan toistin ja muutoinkin oli ankeaa äänentoiston sekä musiikin saatavuuden suhteen. Radiossa soi hyvin rajallinen määrä mielenkiintoista musiikkia ja se piti saada nauhalle. YLE:llä oli monopoli radiolähetyksiin aivan kuin tekniset rajoitukset eivät olisi olleet riittävä riesa. Kaikki ei ollut vanhoina aikoina paremmin.

Olisi ehkä mielenkiintoista kertoa tekniikan ja musiikin levityskanavien kehityksestä, mutta se on todella pitkä tarina. Osa siitä on kerrottu aikaisemmassa kirjoituksessani Blues-painotteinen musiikkikokoelman ylläpitotarina.

Muutaman viime vuoden aikana musiikin kuunteluni on vähentynyt paljon. Vaikka uuden tekniikan avulla musiikin kuuntelu on helppoa, halpaa ja hyvälaatuista, se ei enää kiinnosta. Syytä muutokseen en sen tarkemmin miettinyt ennen kuin noin kuukausi sitten.

Erään blogikeskustelun takia tulin miettineeksi, mikä mahtaa olla vaikeinta musiikkia, jota muistan ulkoa ja päädyin Captain Beefheartiin. Pian tämän jälkeen alkoi päässäni soimaan eräs kappale, josta olin varma, että se oli Beefheartin, mutta en muistanut, miltä levyltä se oli enkä sen nimeä. Sanoitukset Beefheartilla ovat aika ufoja enkä yleensäkään niihin kiinnitä paljon huomiota.

Ryhdyin siis etsimään sitä ja löytyihän se: Ice Cream for Crow, Kapteenin viimeiseksi jääneeltä levyltä, jota minulla ei ole, mutta sama kappale on kuitenkin kokoelmalevyllä The Dust Blows Forward, An Anthology.Kyseinen levy oli päätynyt kokoelmiini vuonna 2008 kopiona Turun musiikkikirjaston kokoelmista. Tuohon aikaan musiikinkuunteluni oli jo selvästi vähentynyt ja olin melko varma, että tuota kappaletta olin kuullut korkeintaan muutaman kerran ja silti se muistui yllättäen mieleen lähes täydellisellä tarkkuudella. Kappale ei ole vaikeinta Beefheartia, mutta selvää korvamatoainesta.

Miten ne madot sitten nousevat pintaan? Mielleyhtymiä, hyvin samantapainen kappale jne. Kaupassa tuoteen nimessä on sana waves -> Bluesounds, Native Sons Of Far Away Country,  Waves. Angry birdsien taustamusiikki -> Tom Waitsin Cemetery Polka soitettuna hieman nopeammin:Joskus sanatkin muistuvat mieleen. Mick Jaggerin ohje ammatinvalintaan:What can a poor boy do? Except to sing for a rock and roll band.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Taisi löytyä bugi blogialustasta. Julkaisin toisen jutun pian tämän julkaisun jälkeen, kukaan ei ollut ehtinyt julkaista muuta näiden välillä ja nyt tämä vanhempi katosi listalta http://vapaavuoro.uusisuomi.fi/

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

No nyt on hyvä popit

Tuohon listalta katoamiseen
Olen aina luullut (huom en tiedä) että jos kirjoittaa uuden
niin vanha poistuu listalta

Olisiko syynä se ettei olisi vain yhtä naamaa koko lista täynnä?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ensimmäisellä sivulla näkyy aina uusimmat, mutta lista jatkuu seuraavilla sivuilla, http://vapaavuoro.uusisuomi.fi/blogiarkisto-vapaav... jne. Siellä pitäisi kai olla ihan kaikki kirjoitukset julkaisujärjestyksessä.

Luulen, että kyseessä on tuplapostauksen hutiloiden toteutettu piilotus. Kyllä sen pitäisi olla mahdollista, että julkaisee useammankin kirjoituksen ryppäässä, kunhan ne vain ovat erilaisia. Joku rajoitus ehkä silti pitäisi olla.

Jethro Tull - My Sunday Feelingin olisin muuten lisännyt, mutta se koko This was LP menee vähän yhteen ja pitäisi ehkä kuunnella kokonaan. Ei tosin yhtä pahasti kuin A passion play tai Thick as a brick, jotka ovat samaa sinfoniaa koko levy, paitsi ensin mainittu, jossa väliajalla artikuloidaan hassu lasten satu. Tuo This was on ollut pariinkin kertaan soittolistalla puolen vuoden sisään.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Taitaa olla niin, että ensimmäisellä listan sivulla on esto useamman kuin yhden kirjoituksen näkymiselle samalta kirjoittajalta. Jooel Jaakkola julkaisi uuden jutun tänään ja sen jälkeen hänen kirjoituksensa, joka oli julkaistu ennen korvamatojuttuani poistui. Kun sitten selaa listaa seuraaville sivuille, on esimerkiksi sivulla http://vapaavuoro.uusisuomi.fi/blogiarkisto-vapaav...

Blogikuvani nahkapuserosta: mitä Jumala edellä, sitä minä perässä!
29.1.2013 13:15 Lasse Askolin
Kuka varmisti, että Maria "säilyi synnytettyäänkin neitseenä" ?
29.1.2013 12:53 Lasse Askolin
...
Onko Suomessa toimiva FSBr Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n agentti?
29.1.2013 10:47 Lasse Askolin

Ja nyt ainakin vielä kolme muuta kirjoitusta samalta mieheltä 26.1.2013. Kyllä ne minun mielestäni olisivat saaneet kaikki etusivullakin olla aikoinaan. Vaikka en miehen kirjoituksista ole innostunut, niin on vaivaa nähnyt eivätkä ne mitään kopioita tai roskapostin tapaista ole.

Ongelmia tuon etusivun "sensuroinnista" tulee mieleen ainakin kaksi. Lukijoilta saattaa mennä ohi joku mieluinen juttu ja toimitukseltakin jäädä poimimatta karuselliin.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa